2024. február 22., csütörtök
Gerzson névnapja

A legfurcsább ókori fegyverek

2023-05-26 06:35 | Nézettség: 282
Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a lőfegyverek feltalálása előtt az emberek kizárólag kardokkal, lándzsákkal és botokkal harcoltak. Az íjak, számszeríjak és katapultok egy kicsit színezték a képet, de többségében nem volt túl nagy a fegyverválaszték. Ezek a sztereotípiák azonban nagyon távol állnak az igazságtól.

Az emberek már hosszú évezredek óta fejlesztenek különféle fegyvereket, hogy megvédjék magukat az ellenségtől, illetve képesek legyenek vadállatokra vadászni.

Az ókorban számos szokatlan és különleges fegyver volt használatban.

Néhány példa közülük:

Scissor-néven ismert fegyver: A Scissor egy olyan fegyver volt, amelyet az ókori Róma hadseregében használtak. Két hosszú pengéből állt, amelyeket össze lehetett csukni és így zárható ollóvá alakítani. A scissorral ellátott katona a lovasok lábait, vagy a ló hátát célozta meg vele, amikor a harci sorok között haladt. A fegyver a lovakat és a lovasokat is megzavarhatta vagy elesést okozhatott.

Gastraphetes: A gastraphetes egy ókori görög fegyver volt, amelyet i. e. 4. században használtak. Ez egy hatalmas, könnyűből készült íj, amelyet a földre támasztottak és egy állványon helyeztek el. A lövéshez a lövőszemélynek feküdnie kellett a földön, hogy képes legyen kezelni és irányítani az íjat. A gastraphetes hatalmas hatótávolsággal rendelkezett, és nagy sebességgel repített nyilakat.

Elefántbőr pajzsok: Az ókori indiaiak és perzsák elefántbőr pajzsokat használtak a harcban. Ezeket a pajzsokat elefántbőr darabokból készítették, amelyeket egymásra helyeztek és összevarrtak. Az elefántbőr erős és masszív volt, így a pajzsok jó védelmet nyújtottak a lövések, nyilak és más támadások ellen.

Chi-kei: A chi-kei egy kínai fegyver volt az ókori időkben, amelyet i. e. 4. században használtak. Ez egy hatalmas íj volt, amelyet a földön támasztottak meg, és a lövőszemélyeknek le kellett hajolniuk a húzókarral. A chi-kei nagy erővel bírt, és távolsági lövéseket tett lehetővé.

Ezek csak néhány példa az ókori korban használt szokatlan fegyverek közül. Fontos megjegyezni, hogy a fegyverek használata, kik használták őket és mikor változhatott az időszakok és kultúrák szerint.

Mai videónkban az ókor szokatlan fegyvereit mutatom be nektek, melyek mind a mai napig sokakat elgondolkodtatnak és még mindig rengeteg kérdés maradt róluk megválaszolatlanul. Hogyan hozták létre ezeket a fegyvereket? Hogyan használták őket? Vajon milyen szerepet játszottak az ókori civilizációk életében? Videónkból minden kiderül!

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=AQ9btreekbU