2022. augusztus 8., hétfő
László névnapja

A leghihetetlenebb igaz történet - 1904-es olimpiai maraton

2022-07-15 08:09 | Nézettség: 109
Az 1904. évi nyári olimpiai játékot rendeztek meg St. Louisban (Missouri állam, Egyesült Államok). Az üzleti szellem rányomta bélyegét az első tengerentúli olimpiára, jelentéktelen ifjúsági és helyi jellegű versenyekkel már tavasszal elkezdték a hírverést a nagy sportfesztiválnak, de az európai országok küldöttségeit senki sem fogadta!

Mivel minden reklám ellenére is gyenge volt az érdeklődés, úgynevezett Etnográfiai olimpiával próbálták színesíteni a programot.

Mutatványosok, pincérek, postások versenyeztek különböző számokban!
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=7XwzdKPwf7E

Chicago, Róma és St. Louis pályázott a rendezés jogáért, Chicago volt az esélyesebb de a világkiállítás miatt mégis a másik amerikai várost választották.

A tizenkét ország 651 sportolójának részvételével megnyílt játékok az amerikaiak háziversenye lett. Az Egyesült Államokat 523, Kanadát 52, Németországot 17, Görögországot 14, Dél-Afrikát 8, Magyarországot 4, Kubát és Nagy Britanniát 3-3 sportoló képviselte; Ausztrália és Ausztria 2-2, Franciaország és Svájc csak egy-egy versenyzővel volt jelen. Így érthető, hogy a 75 aranyéremből 60-at a hazaiak nyertek.

Mivel minden reklám ellenére is gyenge volt az érdeklődés, úgynevezett Etnográfiai olimpiával próbálták színesíteni a programot.

Mutatványosok, pincérek, postások versenyeztek különböző számokban, összesen 390 versenyszám zajlott le, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csupán 94 számot ismer el hivatalosnak.