2024. Április 24., szerda
György névnapja

A MOL Campus hálózati titkai

2023-02-15 10:59 | Nézettség: 382
A decemberben átadott, 143 méter magas és 29 emeletes MOL Campus hazánk számos tekintetben egyedülálló irodaépülete. Magyarország legnagyobb vállalatának munkavállalói ezen a 86 ezer négyzetméternyi – azaz 12 focipályának megfelelő méretű – területen a legmodernebb informatikai, és információ- illetve kiberbiztonsági megoldásokkal felszerelt környezetben dolgozhatnak. Nézzenek be most a kulisszák mögé!

Az ország legmagasabb épületébe – ahol az irodák mellett nyilvános kilátóterasz, látogatói központ és éttermek is működni fognak – kilenc különböző telephelyről 2500 kollégáját költöztette át a MOL. Számukra modern, fenntartható és biztonságosan üzemelő munkahelyet kívánt teremteni. Mindennek ma már elengedhetetlen feltétele a megfelelő informatikai hálózat, illetve a magas szintű információ- és kiberbiztonság, amelynek tervezéséről és a kivitelezés minőségbiztosításáról az S&T Hungary Kft. (amely februártól Kontron Hungary Kft. néven működik tovább) gondoskodott. A tervezés 2 éves folyamata során az ügyféligények pontos felmérése alapján, és további beszállító partnerekkel együttműködésben készültek el az egyes informatikai hálózatszegmensek és kiberbiztonsági megoldások részletes tervei és a megvalósításhoz szükséges eszközök listája. A minőségbiztosítás keretében a telepített megoldások kivitelezési minősége, működési paraméterei és a felhasználók szempontjából nézve a megoldások működőképessége lett ellenőrizve.

Az információ-technológiai tanácsadást, IT megoldások szállítását, valamint testre szabott fejlesztéseket kínáló cég néhány háttérinformációval világította meg, miért is lett a MOL Campus – ahogy Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató az átadón mondta – a „jövő épülete”?

Mert...
...az épületet 325 darab IT hálózati- és kiberbiztonsági eszköz, illetve több mint 700 Wi-Fi Access Point szolgálja ki. Összehasonlításképp egy átlagos irodaházban 40-45 hálózati eszköz, és jellemzően 150-200 Access Point található. 

...az informatikai hálózat felépítéséhez több mint 650 kilométernyi réz UTP kábelt, és több mint 80 kilométernyi, 48 szálas optikai kábelt használtak fel.

...az épületbe a legmodernebb, többrétegű információ- és kiberbiztonsági megoldásokat tervezték és valósították meg.

...a Campus épületének informatikai megoldásai az átlagnál is fokozottabban, többszörösen biztosítva érik el mind a MOL adatközpontjait, mind a felhő alapú szolgáltatásokat és az internetet. Az S&T (február 1-től Kontron) a tesztelés során ellenőrizte a rendszer magas fokú rendelkezésre állását, így igazolva, hogy akár két hálózati eszköz vagy két távközlési vonal együttes kiesése sem okoz szolgáltatási problémát a biztosított funkciókban. Ez a hazai irodaházak tekintetében különlegességnek számít, mivel általában egy fő- és egy tartalékvonalat működtetnek, itt ennél fokozottabb üzembiztonságot kellett elérni. Az internet- és az adatközpontok elérésének gyorsaságát is tesztelték a felhasználók szemszögéből. Ellenőrizték, hogy bármelyik asztalhoz is ül le egy kolléga, például egy videókonferenciába az épület minden pontjáról ugyanolyan minőségben tud-e bekapcsolódni? Ez ugyan minimum elvárás lenne az összes irodaépületben, de sajnos, nem minden esetben sikerül teljesíteni.

...a vezeték nélküli internetelérés nem csak a dolgozók számára biztosított, hanem a MOL által meghívott látogatóknak, illetve a kilátóterasz és a panorámaétterem vendégeinek is.

...az IT hálózat több mint ötvenféle Audio-Video, IoT, épületautomatizálási és épületmenedzsment, illetve fizikai biztonsági rendszer számára biztosít elérést a MOL adatközpontjai, a felhőszolgáltatások és az internet felé. Ebben az irodaházban akár több ezer munkatárs is élőben követhet figyelemmel mondjuk egy online dolgozói fórumot. 

…szintenként százas nagyságrendben elhelyezett szenzorok figyelik és reagálják le az – egyebek között – a fénymennyiséggel, a levegő összetételével vagy a hőmérséklettel kapcsolatos változásokat. A dolgozói komfortérzet és az energiahatékonyság érdekében automatikusan kapcsolódik be a szellőzőrendszer, hogy frissen tartsa a kollégákat, vagy húzódnak le az árnyékolók, ha nagyon besüt a nap. Huszonkilenc emeletet természetesen senki nem jár végig, hogy a kollégák után lekapcsolja a villanyt, így mozgásérzékelők jelzik a rendszernek, ha már valahol nincs szükség a világításra. Világszinten is újdonságnak számít, hogy az IoT rendszerek naponta több tíz gigabájtnyi adatot szolgáltatnak automatikusan az épületről, amit mesterséges intelligencia dolgoz fel, és ez alapján vezérli az épület automatizálását.

...az IT és kiberbiztonsági rendszerek működését a szakemberek többkörös tesztelési és minőségbiztosítási eljárással ellenőrizték, tökéletesítették.

Kik állnak a fejlesztés mögött?
A (korábban S&T AG, ma már) Kontron AG néven futó globális vállalatcsoport egyik legprosperálóbb tagja a magyar leányvállalat, amely széleskörű IT szolgáltatásokra koncentrál az IT-hálózat építésétől, a biztonsági megoldásokon át, egészen a SAP bevezetéséig, vagy a legújabb IoT és fejlesztési trendekig. Mi sem bizonyítja jobban a hazai egység stabilitását, mint az, hogy a vállalat 5 év alatt megduplázta az árbevételét, amely ma már 32 milliárd forint felett jár.

 „Ügyfeleink 2023-ban is a megszokott – például a MOL Campus esetében is tapasztalható – magas minőséget és szolgáltatási színvonalat várhatják el tőlünk, továbbá gyártó partnereinkben sem történik változás – mondta Szabó Péter, az S&T (február 1-től Kontron) ügyvezető igazgatója. – Egy olyan nemzetközi cégcsoport tagjai vagyunk, amely számára fontos a növekedés, és örülünk, hogy ennek mi is aktív részesei lehetünk. Mivel az anyacég a nyár elején S&T AG-ról Kontron AG-re változtatta a nevét, mi is így teszünk februártól, de ez nem befolyásolja cégünk működését, ügyfeleink magas szintű kiszolgálását.”
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=unUN2ULHiiU