2024. Április 21., vasárnap
Konrád névnapja

Ájultan esett össze a Heti Napló riportere az Örs vezér tér közepén, aztán megdöbbentő dolog történt

2024-02-27 21:28 | Nézettség: 237
Az újraélesztés alapvető tudást igényel mindenki számára, hiszen bármikor bárhol előfordulhat olyan helyzet, amikor egy hirtelen szívmegállásban lévő ember életét kell megmenteni. A megfelelő gyakorlat és ismeretek birtokában bárki képes lehet a sürgős helyzetek kezelésére, és a szakemberek szerint az időben megkezdett újraélesztés jelentősen növelheti a túlélés esélyeit. A következő lépéseket követve te is hatékonyan járulhatsz hozzá egy szívmegállásban szenvedő személy életének megmentéséhez.

újraélesztés

Európában 45 másodpercenként hal meg egy ember hirtelen szívmegállásban, pedig a szakemberek szerint az újraélesztés megtanulásával ezeknek az embereknek a nagy része megmenthető lenne.

Az újraélesztés egy fontos és életmentő eljárás, amely során egy személynek, akinek hirtelen szívmegállása van, segítenek visszahozni a szívverést és a légzést. Íme néhány lépés a lépésről-lépésre útmutatás a felnőttek újraélesztéséhez:

  1. Ellenőrizd a környezetet: Győződj meg róla, hogy a környezet biztonságos, és nincs-e olyan veszély, amely további sérülést okozhatna, mind a számodra, mind a beteg számára.

  2. Ébresztés: Próbáld meg felébreszteni a beteget hangos kiáltással és enyhe rázásokkal. Ha nem reagál, és nincs normális légzése, akkor szívmegállásra gyanakodhatsz.

  3. Hívd a mentőket: Azonnal hívd a mentőket, vagy kérj valakit a környéken, hogy hívja őket. Az idő az újraélesztésben kulcsfontosságú, minél hamarabb kezded el, annál nagyobb az esély a túlélésre.

  4. Nyisd ki az útvonalakat: Helyezd a beteget a hátára egy kemény, lapos felületre. Győződj meg róla, hogy nincs semmi az útjában, és a légút szabad.

  5. Ellenőrizd a légzést: Hajolj le a beteghez, és figyeld meg közelről a mellkasát. Figyeld meg, hogy van-e légzés. Ha nincs légzés, vagy csak furcsa hangokat haladsz, kezdj el működőképes mellkas kompresszióval.

  6. Mellkas kompresszió: Helyezd a tenyered a mellkas közepére, közvetlenül a mellbimbó vonalára. Tegyél a másik kézfejedre a felső tenyeredre, majd nyomd le az áldozat mellkasát erőteljesen és mélyen. Ezt 30-szor ismételd.

  7. Légzési szakasz: Emeld fel a beteg állát, és nyisd ki a légutakat. Zárd le az orrát, és adj 2 lassú légzést, figyelve, hogy a mellkas mozogjon.

  8. Folytasd a ciklust: Folytasd a mellkas kompressziót és a lélegeztetést 30:2 arányban. Ne feledd, minél hamarabb kapja meg a beteg az újraélesztést, annál jobbak az esélyei a túlélésre.

  9. Ne állj meg: Csak akkor hagyd abba az újraélesztést, ha a mentők megérkeznek és átveszik az ellenőrzést, vagy ha a beteg hirtelen magától felébred és normálisan lélegzik.

defibrillátor

Emlékezz, az újraélesztés folyamata folyamatos és gyors cselekvést igényel. Fontos, hogy gyakorlatot szerezz és tanfolyamokon vegyél részt az újraélesztés technikájának gyakorlására és frissítésére. Újraélesztés defibrillátorral!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=yBjATsINqQE

További videók a témában