2022. június 29., szerda
Péter, Pál névnapja

Aki ide születik önhibáján túl a szegénységbe születik!

2022-02-18 11:34 | Nézettség: 196
Egyes helyek nem 50 percre vannak a legközelebbi nagyvárostól, hanem 50-100 évre. Aki ide születik önhibáján túl a szegénységbe születik. Szép dolog elmondani, hogy valaki kitört innen, ám általában kevés szó esik azokról a ezrekről, tíz- vagy akár százezrekről, akiknek ez nem adatik meg. A videó elején kiválóan elhangzik az egész végtelen ambivalenciája. Innen, az itt élőknek nincs pénze elmenni és itt sohasem lesz pénze. Emellett ott van a tény, melyre sokan sokszor legyintenek, hogy önsorsrontás, és szándékos tehetetlenség, hogy valaki egyszerűen szeret ott élni ahol él. Ahol otthon van. A mese szerint az elmúlt száz évben nem éltünk olyan jól, mint az elmúlt tízben. Egy országban, ahol közel 4 millió ember fával fűt, ahol a települések 9%-án nincs vezetékes gáz és a lakások 1/5-e nem fér hozzá a vezetékes gázhoz, tehát ha akarna sem fűthetne

Szegénynek lenni luxus!

Ágon a 168 fős baranyai zsákfaluban a tél beköszöntével sokkal súlyosabb problémákkal kell megküzdeni, mint a karácsonyi ajándékvadászat egy zsúfolt plázában. A környéken nincs nagyobb foglalkoztató, a távolabb esőket pedig alig lehet tömegközlekedéssel megközelíteni. Marad a közmunka. A településre nem vezették be a gázhálózatot, így a rezsicsökkentésből a helyiek alig érzékelnek valamit. Közben a tűzifa ára 67 százalékkal lett magasabb a rezsiár rögzítése óta. És mivel az ágiaknak nincs pénzük lakásfelújításra, kénytelenek rossz hatékonyságú vaskályhákkal fűteni, ami kielégíthetetlen étvággyal zabálja a tüzifát, a meleg viszont csak azért is kiszökik.
Ezen problémakörön hivatott enyhíteni a Habitat programja, melynek keretében költséghatékony, gyorsan megépíthető mégis minőségi kályhát kísérleteztek ki. A hőoszlopnak nevezett tűzhely segítségével az ágiak töredékannyi fával képesek biztosítani az otthon melegét.
A legújabb hőoszlop építésén jártunk, ahol helyiekkel és önkéntesekkel beszélgettünk.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=jT_AZS57Xko