2024. május 20., hétfő
Bernát, Felícia névnapja

Amerikai idióta kislány a zongoránál! Hogyan szól együtt a Green Day és Koós János?

2023-09-08 21:30 | Nézettség: 594
A Zsinnyegtetők csatorna ismét összemahhupolt egy ismert magyar és egy külfölzi zenekar számát. Most Koós János - Kislány a zongoránál című száma esett áldozatul és lett összemixelve a Green Day American idiots című számával.

Greenday - American Idiots

"American Idiot" egyik ikonikus dal a Green Day együttestől. A dal a 2004-es "American Idiot" című albumon található, amely hatalmas sikert aratott és kritikailag is elismert volt. A dal összességében egy politikai és társadalmi kritika, amely az amerikai társadalom és politika néhány aspektusát elemzi.

A dal bemutatja az Amerikában zajló politikai eseményeket, a társadalmi problémákat és az általános elégedetlenséget. A címben szereplő "American Idiot" (amerikai idióta) kifejezés a dalban azokra az emberekre vonatkozik, akik a társadalmi problémákra és politikai döntésekre való közönyüket vagy tudatlanságukat mutatják be.

A dal és az album is széles körű elismerést kapott, és segített a Green Day újra az élvonalba emelni a punk rock műfajt. "American Idiot" továbbá egy hosszú és jelentős címadó koncepcióalbum része, amely egy történetet mesél el a főszereplők életéről és tapasztalatairól.

Szenes Iván: Kislány a Zongoránál

A Kislány a zongoránál című dalt Szenes Iván szerzte barátjának Koós Jánosnak, aki az 1968-as táncdalfesztivált meg is nyerte vele. A dal megszületésében szerepet játszott azeneszerző lánya is, aki sokszor sertepertélt Koós János körül a zongoránál.

Nézzük hogy szól együtt az amúgy teljesen különböző stílusú zeneszám!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=QqGNQMh3r3s