2023. február 5., vasárnap
Ágota névnapja

Anne de Gaulle, aki más volt

2022-08-25 20:15 | Nézettség: 379
Charles de Gaulle lánya, a kis Anne, Down szindrómával jött a világra.

Az ilyen gyerekeket gyakran rejtegették a világ szeme elől és a kórházakban, intézményekben  helyezték el őket.
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=2hG4mYh2CLc

1928. január 1. – 1948. február 6.) Charles de Gaulle tábornok és felesége, Yvonne legfiatalabb lánya volt . A németországi Trierben született , ahol apja a Rajna-vidéki Megszálló Hadseregnél állomásozott.

Down-szindrómával született, és haláláig családjával élt. De Gaulle rokonai mind azt vallották, hogy a tábornok, aki általában nem volt demonstratív és sztoikus a családja iránti vonzalmaiban, nyitottabb és extrovertáltabb volt Anne-nel. De Gaulle dalokkal, táncokkal és pantomimekkel szórakoztatta. 


1945 októberében Yvonne de Gaulle megvásárolta a Château de Vert-Cœur-t Milon-la-Chapelle- ben ( Yvelines ), ahol egy magánkórházat telepítettek fogyatékkal élő fiatal lányok számára: a Fondation Anne de Gaulle -t .

Anne tüdőgyulladásban halt meg 1948. február 6-án, 20 évesen Colombey-les-Deux-Églises- ben . Csak egy szót tudott világosan kimondani: "Papa". Halála után az apja azt mondta: "Most olyan, mint a többiek." ( "Karbantartó, elle est comme les autres." )

1962. augusztus 22-én Charles de Gaulle merényletkísérlet áldozata lett Petit-Clamartnál . Később elmondta, hogy a potenciálisan végzetes golyót Anne fényképének kerete állította meg, amelyet mindig magánál hordott; ezt a bizonyos napot az autója hátsó polcára helyezte. Amikor 1970-ben meghalt, Colombey temetőjében temették el szeretett lánya mellé.

Clémence Hittin alakítja a 2020-as De Gaulle című filmben .

(Forrás: Wikipedia)