2023. december 6., szerda
Miklós névnapja

Az ember segített, amikor észrevette, hogy a vadló sír! Nem fogod elhinni, hogyan mondott köszönetet

2023-05-17 11:30 | Nézettség: 690
Kanadai Alberta tartományban sok vadló él, akik hozzá vannak szokva a szabadsághoz és a legelőkön történő vágtákhoz. Egy alkalommal nagyon sok eső esett és hatalmas sártenger lett a réteken. Egy ló sajnos bele ragadt és egyre mélyebbre és mélyebbre süllyedt, ahogy próbálta magát kiszabadítani. Egyre hangosabban sírt, amit meghallott egy arra járó ember és megpróbált segíteni a bajba jutott lónak.

A kanadai Alberta tartományban többféle vadlófajta él

Az alábbiakban felsorolok néhányat a leggyakoribbak közül:

  • Amerikai vándorlóvadló (Equus caballus): Ez a vadlófajta a legelterjedtebb Alberta tartományban. Az amerikai vándorlóvadlók az őshonos bölényekkel és más vadállatokkal osztoznak a területeken.
  • Mustang: A mustangok vadlovak, amelyeket a spanyolok hoztak be Észak-Amerikába a gyarmatosítás korában. Ezek a lovak az idők során elszaporodtak és visszatértek a vadállapotba. Alberta tartományban is találhatók mustang-populációk.
  • Kishozamú lovak: Ezek olyan vadlovak, amelyek a helyi lovasfarmokról vagy lovasközpontokból menekültek el, és vadon élnek Alberta területén. Ezek a lovak általában kisebb méretűek és különböző fajták kereszteződéseiből származnak.
  • Vadon élő lóállományok: Alberta tartományban vannak olyan területek, ahol vadon élő lóállományok találhatók. Ezek a lovak lehetnek helyi tenyésztés eredményei vagy az elszabadult házilovak utódaiként jöttek létre.

Fontos megjegyezni, hogy a vadlovak néha konfliktusba kerülhetnek az emberi tevékenységekkel, például a farmokhoz való közelítéssel vagy közlekedési utakon való jelenléttel. Ezért fontos a vadlovakat tiszteletben tartani és megfelelő biztonsági intézkedéseket alkalmazni, ha találkozol velük.

Hogy kell egy sárban elmerült lovat kimenteni?

Az alábbiakban találhatóak általános iránymutatások egy sárban elmerült ló kimentéséhez. Az ilyen helyzetek mindig veszélyesek lehetnek, ezért fontos, hogy a lehető legnagyobb óvatossággal és biztonságosan járjunk el. Az alábbi lépéseket érdemes követni:

  • Hívj segítséget: Értesítsd az állatmentő szolgálatot, tűzoltókat vagy más szakembereket, akik tapasztalattal rendelkeznek az állatok mentésében. Közben próbáld nyugtatni a lovat, hogy minimalizáld a stresszt.
  • Értékeld a helyzetet: Figyeld meg, hogy milyen állapotban van a ló, és mennyire mély a sárban való elmerülése. Ez segít abban, hogy megtervezd a mentési stratégiát.
  • Biztosítsd a ló fejét: A legfontosabb az, hogy a ló feje felett tartsd a sár felszínét. Ez lehetővé teszi a lovának a légzést. Ha szükséges, használj kötelet vagy egyéb eszközt a fej felett, hogy biztosítsd a ló fejét a sár alatt.
  • Hozz létre egy stabil pontot: Ha van olyan tárgy a közelben, amelyhez rögzíthetsz egy kötelet vagy kötelet, használd azt. Például egy fa vagy egy erős jármű is alkalmas lehet. Győződj meg róla, hogy ez a tárgy stabil és erős, hogy ne mozogjon vagy megsérüljön a mentés közben.
  • Húzd ki a lovat a sárból: Lassan és óvatosan húzd meg a kötelet vagy kötelet, amit a lóhoz rögzítettél, hogy kiemeld a sárból. Kérj segítséget másoktól is, hogy a súlyosabb állatokat kiemeljék, ha szükséges. Ügyelj arra, hogy a ló egyensúlyban maradjon, és ne essen a kimentés során.
  • Azonnal kérj állatorvosi segítséget: Miután sikerült kimenteni a lovat a sárból, hívj állatorvost, hogy ellenőrizze az állatot és kezelje az esetleges sérüléseket vagy más egészségügyi problémákat.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti lépések általános útmutatók, és minden helyzet egyedi lehet. A legjobb, ha szakemberek segítségét kéred, akik tapasztalattal rendelkeznek az ilyen mentési műveletekben.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=pEPS7Y_Hc5c