2022. október 3., hétfő
Helga névnapja

Család vagy karrier? Mindkettő!

2022-06-15 20:33 | Nézettség: 253
3 év, 300 ezer családbarát intézkedésekkel elért munkavállaló – így összegezhetők tömören a Családbarát Hely védjegy program eddigi eredményei. A tanúsítvánnyal elismert cégek és szervezetek részvételével június közepén gálarendezvényt tartott a védjegyet megalapító Családbarát Magyarország Központ.

Az eseményen a család és a munkavállalás összeegyeztethetőségével, valamint a családbarát működéssel kapcsolatos tapasztalataikat osztották meg a résztvevők.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=PRarLKUEHI4

A szakmai, egyben társasági eseményt Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkáranyitotta meg. Az államtitkár, aki maga is kisgyermekes édesanya, köszöntőjében kiemelte, az a cél, hogy minél több olyan intézkedés terjedjen el, amely elősegíti a munka és a család összehangolását, közöttük a családbarát munkahelyek kialakítását. Mint elmondta, édesanyaként is látja, mekkora szükség van ezen helyzetek megoldására, a konkrét vízióra, elköteleződésre, értékválasztásra, hiszen a családok jövője mindig érték. 
Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, az eseményt szervező Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy egy családbarát munkahely, amely támogatja a munka és a családi élet harmonikus összhangjának megteremtését, komoly versenyelőnyre is szert tesz a Családbarát Hely tanúsítvány elnyerésével. Köszöntőjében rávilágított arra is, hogy a nők, sőt a gyermeket nevelő anyák munkaerőpiaci horizontja is szélesebb, mint sokan gondolják, van tere a gyermekek melletti karrierépítésnek. Mivel mindkét terület kiemelten fontos egy ember életében, jó, hogy ma Magyarországon nem kell választaniuk a nőknek a család és a hivatás között.
A fenntartható működés, a munkaerő megtartás szempontjai, illetve a társadalmi szinten is egyre inkább elfogadott családbarát szemlélet a termelő, szolgáltató szektorokban is markánsan megjelent. Egyre több vállalkozás szervezeti kultúrájában kerül méltó helyére a vevői elégedettség mellett a munkavállalók és családjaik jólléte, belső egyensúlya is. Jó példa erre a gépjárműkereskedelem. Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke számos tanúsított vállalkozás képviseletében szólalt fel. Ahogyan fogalmazott: „Három évvel ezelőtt hatalmas érdeklődés mellett indult el a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, már ekkor érezhető volt, hogy ezen a területen rengeteg a teendő. Ekkor jött az ötlet, családbarát márkakereskedésként hogyan tudunk többletet adni a családoknak, olyan feltételrendszert kidolgozni, amely plusz értéket teremt. Büszke vagyok arra, hogy közel 170 márkakereskedő vállalkozás érdemelte ki a Családbarát Hely tanúsító védjegyet.”
 
Márton Katalin, a Családbarát Munkahely védjeggyel elismert Praktiker HR & CSR igazgatója beszédében kifejtette, hogy vállalatukCsaládbarát Hely tanúsító védjegy elismerése nem az elmúlt egy, hanem az elmúlt 25 év komoly munkájának az eredménye.Sokszor tapasztaljuk – fogalmazott -, hogy nagypapák az unokáikkal jönnek az áruházainkba közös barkácsötleteikkel, ugyanakkor nálunk a fókusz a munkavállalókon van. – Véleményem szerint nemcsak rendszerszintű megoldásokban lehet gondolkodni, hanem olyan kisközösségeket kell létrehozni, ahol nem kérdés, hogyha valaki anyák napi ünnepségre megy, a többiek helyettesítik. A megújult védjegytanúsítvány óriási felelősség, és minden nap azért dolgozunk, hogy méltók legyünk rá.”
 
A köszöntők és a beszédek után Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője kötetlen pódiumbeszélgetésre invitálta az est két díszvendégét: Bugár Csabát, a Magyar Államkincstár elnökét és feleségét Dr. Búza Évát, aGarantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatóját.
- Az első lányom féléves korában tértem vissza a munkahelyemre, és a mai napig hálás vagyok érte, hogy fokozatosan helyezték rám a terheket – mesélte Dr. Búza Éva. – Ez a tapasztalat is segített abban, hogy a második lányom nyolchónapos korában újra vissza tudtam térni. A harmadik lányomnál aztán már megengedtem magamnak másfél évet otthon. A kisgyerekes kornak megvannak a maga szépségei, de be kell vallani, hogy fizikailag sokkal megterhelőbb, mint a későbbi időszakok. Számomra főleg a kialvatlanság okozott „fejfájást”, bár férjem, Csaba sokat segített. 
 
- A szüleim mind a ketten heten voltak testvérek, úgy nőttem fel, hogy a nagycsalád volt a természetes számomra – mutatott rá Bugár Csaba. – Tisztán emlékszem, hogy amikor még kicsik voltak a gyermekeim, mennyire magától értetődő volt, hogy mindennel el vagyunk úszva. Aztán szépen lassan kisimultak a dolgok – köszönhetően többek között feleségemnek, Évának. Három lányom van, a közvetlen kollégáim is hölgyek. Nőkkel szeretem körbevenni magam, mert teljesen más miliőt teremtenek. 
 
Mindkét beszélgetőtárs beszámolt az általuk vezetett szervezet családbarát légköréről és támogató környezetéről. A Magyar Államkincstár már büszke tulajdonosa a Családbarát Hely tanúsító védjegynek, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. még az auditfolyamat előtt áll. 
 
- Nálunk a babát tervezők biztosan számíthatnak arra, hogy visszavárjuk őket – hangsúlyozta Dr. Búza Éva. – Igyekszünk belső átszervezéssel rugalmasan kezelni a helyzetet és támogatjuk a szülés után a munkába való visszatérést. Személyes ügyként kezelem, hogy mi is minél hamarabb családbarát védjeggyel tanúsított hellyé váljunk. 
- A Kincstárban kiemelkedő a lojalitás – szögezte le Bugár Csaba. – A munkatársak 30-40 százaléka legalább 20 éve itt dolgozik. Igazán családias a légkör, jól ismerik egymást a kollégák és remekül tudnak együtt dolgozni, minden csak szervezés kérdése. A mi munkánk akkor jó, ha nem észrevehető. Ha a kifizetések rendben történnek, akkor mindenki elégedett. 
 
A 2019-ben indult program keretében a Családbarát Munkahely kategóriában eddig mintegy 700 munkahelyet, a Családbarát Szolgáltatóhely kategóriában pedig több mint 1 000 szolgáltatóhelyet auditáltak sikerrel, köztük kis-, közép-, és nagyvállalatokat, költségvetési szerveket. A minősített munkahelyek családbarát intézkedéseinek előnyeit e szervezeteknél már több mint 300 000 munkavállaló élvezheti. 
 
A védjegy program keretében a feltételrendszer teljesítéséhez ingyenes tanácsadói szolgáltatást is kínál a Családbarát Magyarország Központ, mely jelentős segítséget nyújt a tanúsításra történő jelentkezéshez és a sikeres auditáláshoz. A szervezet a Védjegyhez kapcsolódó képzéseket, tréningeket is szervez az arra jelentkező vállalatok, vállalkozások számára.