2024. május 29., szerda
Magdolna névnapja

Egész évben friss paradicsom! 🍅🍅🍅 Paradicsom Tartósítás Olívaolajban és Bazsalikommal – Ízeld meg a Napfényt a Hideg Hónapokban!

2023-08-28 21:21 | Nézettség: 460
Ismerd meg, hogyan készíthetsz magadnak friss ízekkel teli paradicsomokat 🍅🍅🍅 a télre! Nézd meg új videónkat, amelyben bemutatjuk, hogyan tartósíthatod az egész évben friss maradó paradicsomokat olívaolajban és bazsalikommal, hogy télen is élvezhesd az ízüket és tápanyagokat. Fedezd fel az egyszerű lépéseket, amelyekkel otthonodban elkészítheted ezt az ínycsiklandó és praktikus téli élelmiszert. Ne maradj le a tél varázslatos gasztronómiai élményeiről – kattints és nézd meg a videót most!

Paradicsom tartósítása olívaolajban bazsalikommal 🍅🍅🍅

Hozzávalók:

 • 3 kg friss paradicsom
 • 15 ml extra szűz olívaolaj
 • 2-3 friss bazsalikomlevél (opcionális)
 • Pici só (opcionális)

🍅🍅🍅

Elkészítés:

 1. Mossuk meg alaposan a paradicsomokat, majd vágjuk le a szár részét.

 2. Melegítsük elő a sütőt 200°C (390°F) hőmérsékletre.

 3. Helyezzük a paradicsomokat egy sütőlapra vagy tepsi aljára egyenletesen elosztva.

 4. Süssük a paradicsomokat előmelegített sütőben 15-17 percig, amíg a héjuk enyhén megrepedezik. Ez segít eltávolítani a héjat könnyedén.

 5. Amíg a paradicsomok sülnek, mossuk és szárítsuk meg alaposan 1500 ml-es üvegeket és fedőket.

 6. Ha kivesszük a paradicsomokat a sütőből, hagyjuk őket egy kicsit hűlni, majd könnyedén húzzuk le róluk a megrepedezett héjat.

 7. Helyezzük a paradicsomokat az előkészített üvegekbe. Opcionálisan adhatunk hozzá egy kevés sót, néhány bazsalikomlevelet és az extra szűz olívaolajat.

 8. Szorosan zárjuk le az üvegeket a fedéllel.

 9. Készítsünk elő egy nagy edényt, amelybe beleférnek az üvegek. Helyezzünk egy törülközőt az edény aljára, hogy megakadályozzuk az üvegek közvetlen érintkezését az edény aljával.

 10. Helyezzük az üvegeket az edénybe úgy, hogy ne érjenek egymáshoz vagy az edény falához.

 11. Töltjük fel az edényt vízzel úgy, hogy az üvegek legalább kétharmadukig ellepve legyenek.

 12. Lassan melegítsük fel a vizet, majd amikor forrni kezd, főzzük enyhe forralásban 20 percig. Ez a lépés a tartósításhoz és a sterilizáláshoz szükséges.

 13. Miután eltelt a 20 perc, óvatosan vegyük ki az üvegeket az edényből. Legyünk óvatosak, mert forróak lehetnek!

 14. Hagyjuk az üvegeket hűlni egy törülközővel takarva.

🍅🍅🍅

Tárolási javaslat:

A télire eltett paradicsomot helyesen tárolni nagyon fontos annak érdekében, hogy hosszú ideig frissen maradjanak és biztonságosan fogyaszthatóak legyenek.

Íme néhány lépés, amelyek segítenek megőrizni a télire eltett paradicsomok minőségét:

 1. Hűvös, sötét helyen tárolás: A legjobb hely a télire eltett paradicsomok tárolására egy hűvös, sötét és száraz helyiség, például egy pince vagy kamra. Az optimális hőmérséklet általában 10-15°C (50-59°F) között legyen.

 2. Állandó hőmérséklet: Kerüljük az hőmérsékleti ingadozásokat, mivel ezek negatív hatással lehetnek a paradicsomok minőségére. A hőmérsékleti változások és páratartalom ingadozásai miatt könnyebben károsodhatnak vagy bomolhatnak.

 3. Tárolás a sötétben: A paradicsomok érzékenyek a fényre, ezért fontos, hogy olyan helyen tároljuk őket, ahol nem érheti őket közvetlen napfény vagy erős világítás. A sötét hely segít megőrizni a paradicsomok színét és ízét.

 4. Üvegek ellenőrzése: Időnként ellenőrizzük az üvegeket, hogy ne legyenek-e törve vagy repedve. Bármilyen sérült üveget azonnal távolítsunk el a tároló helyről, hogy elkerüljük a szivárgást vagy baleseteket.

 5. Megfelelő zárás: Győződjünk meg róla, hogy az üvegek fedelei szorosan vannak zárva. A légmentesen zárt üvegek segítenek megőrizni a tartósított paradicsomok frissességét és elkerülni a baktériumok bejutását.

 6. Ellenőrzés a tárolás során: Időnként nézzük át az üvegeket a tárolás során. Ha észreveszünk bármilyen jelét a bomlásnak vagy romlásnak, azonnal távolítsuk el az érintett üvegeket.

 7. Felhasználás: Az ideális az lenne, ha a paradicsomokat a következő évi paradicsomtermésre fogyasztanánk el, mivel a minőségük az idő múlásával változhat. Ellenőrizzük az állagot, a színüket és az ízüket, mielőtt felhasználnánk őket.

Tartsuk be ezeket a lépéseket, hogy a télire eltett paradicsomok hosszú ideig jó minőségben maradjanak, és élvezhessük a finom ízüket és textúrájukat az évszakok váltakozásában.

🍅🍅🍅

Tálalási javaslat:

Ezeket a tartósított paradicsomokat bármikor felhasználhatjuk salátákhoz, tésztaszószokhoz, pizzákhoz vagy akár melegszendvicsekhez is. A paradicsomok íze és aromája intenzívebb lesz az olívaolaj és a bazsalikom hatására, így kiváló alapanyagok lesznek ízletes ételek elkészítéséhez. Gondoskodjunk arról, hogy mindig higiénikus körülmények között használjuk fel az üvegeket, és ne felejtsük el a fedelüket gondosan visszazárni és hűvös, sötét helyen tárolni.

🍅🍅🍅

Paradicsom saláta a nagymama régi receptje szerint, hogy megőrizd a csodás zamatokat! | Legnépszerűbb paradicsom 🍅🧅 recept télire! Így készítsd el a télire szánt paradicsomot és mindenki a receptet kéri!


Megnézem a videót
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=MgTZMJ2jLtQ

A télire eltett paradicsomok 🍅🍅🍅 fogyasztása télen több előnnyel jár:

 1. Frissesség megőrzése: Az elkészítés során a paradicsomok frissességét megőrzik. A tartósítási eljárás segít megakadályozni a bomlást és a romlást, így télen is élvezhetjük a paradicsomok friss ízét és textúráját.

 2. Vitamin- és tápanyagtartalom: A paradicsomok gazdagok olyan tápanyagokban, mint a C-vitamin, a likopin és az antioxidánsok. Ezek a tápanyagok segíthetnek megerősíteni az immunrendszert, védeni a sejteket a károsodástól és általánosságban javítani az egészséget. A tél során, amikor friss zöldségek és gyümölcsök kevesebbek, az ilyen paradicsomok fontos tápanyagforrást jelenthetnek.

 3. Gasztroélmény: A télre eltett paradicsomok kiválóan használhatók különböző ételek elkészítéséhez. Saláták, tésztaszószok, levesek és egyéb fogások ízesítésére használhatjuk őket. Az olívaolajjal és bazsalikommal ízesített paradicsomok különleges ízt adhatnak az ételeknek, és emelhetik azok gasztronómiai élményét.

 4. Kreativitás a konyhában: Az ilyen paradicsomok sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Különféle recepteket próbálhatunk ki velük, és új ízkombinációkat alakíthatunk ki, ami izgalmas és változatos ételeket eredményez.

 5. Hozzáférhetőség: A paradicsomok télen nem mindig elérhetők olyan könnyen, mint a nyári hónapokban. Az ilyen tartósított paradicsomok lehetővé teszik, hogy télen is élvezhessük a paradicsomok ízét és tápanyagait, akár olyan területeken, ahol a friss paradicsomok ritkábbak vagy drágábbak.

🍅🍅🍅

Összességében az ilyen télire eltett paradicsomok jó lehetőséget kínálnak arra, hogy a hideg hónapokban is élvezhessük a paradicsomok előnyeit és ízét. Fontos azonban gondoskodni arról, hogy helyesen tároljuk őket, hogy minőségüket megőrizzük, és biztonságosan fogyaszthassuk őket.