2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Egyszerű gyors lepénykenyér recept

2023-05-22 22:16 | Nézettség: 800
Ez az a lepénykenyér, ami puhára és foszlósra sül. A lepénykenyér alapélelmiszer a török és a görög konyhában is. Ezt a fajtát nem tölteni kell, hanem alaposan megpakolni és feltekerni. Vagy éppen falatokra tépkedve padlizsánkrémbe vagy hummuszba mártogatni.

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 32 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 g porélesztő (1,5 dkg friss élesztő)
  • 80 ml víz (langyos)
  • 160 ml tej (langyos)
  • 2 evőkanál olíva olaj

A formázáshoz:

  • 5 dkg finomliszt (BL55)

ELKÉSZÍTÉS 

A kenyérlisztet átszitáljuk egy keverőtálba. Beleszórjuk a sót, a cukrot és alaposan elkeverjük. Jöhet bele az élesztő is, amivel átforgatjuk és a közepén mélyedést alakítunk ki. Ha friss élesztőt használsz, akkor azt előbb futtasd fel a langyos vízbe és úgy add a liszthez.

A mélyedésben öntjük a langyos vizet, a langyos tejet és az olívaolajat is. Kézzel dolgozzuk össze a tésztát annyira, hogy ne legyenek benne lisztes részek sehol. Lefedve hagyjuk 10 percet állni. Ezalatt az idő alatt a liszt felveszi a nedvességet és sokkal könnyebb lesz simára dolgozni a tésztát.

Az idő leteltével dagasszuk át a tésztát. Rögtön tapasztalni fogjuk, hogy nyoma sincs a nehézkes állagnak, simán lejön a tál oldaláról és olyan, mintha jól kidolgoztuk volna. 1-2 perc után szép sima lesz. Fedjük le egy fóliával és kelesszük a duplájára, kb. 1 óra alatt.

Alaposan lisztezzük meg a deszka felületét. Tépjünk a tésztából egy tojásnyi mennyiséget és a lisztes deszkán hajtogassuk be a széleit középre, hogy egy feszes, formás golyót kapjunk. Így készítsük el sorban annyit, amennyit szeretnénk kisütni. A maradék tésztát tegyük egy jól záródó dobozba és mehet a hűtőbe.

Nyújtsuk ki a tésztákat kb. 2 mm vastagra. A lisztezett deszkán tegyük őket egymás mellé. A serpenyőt hevítsük fel a közepesnél erősebbre. Ha már forró, fektessük bele az elsőt és 1 percig süssük. Fordítsuk át és a másik felét is süssük meg. Akkor jó, ha mindkét felén vannak barna foltok. Így tegyük a rácsra hűlni.

Hasonló gasztronómiai videókat, recepteket és a csodás éltelek elkészítését ide kattintva nézhet meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=QSbb7tsPgvw