2024. Április 24., szerda
György névnapja

Elkészült a befogadó játszótér - mozgáskorlátozott és sérült gyerekek is tudják használni

2022-12-01 11:54 | Nézettség: 564
Pécelen nyitotta meg kapuit a 20. befogadó játszótér, amelyet a nemzeti lottótársaság a Nagykarácsony időszakos sorsjegy értékesítéséből befolyt összegből, azaz a játékosaival közösen épít. „A játék összeköt!” program keretében eddig országszerte 19 helyszínen adott át olyan játszótereket, ahol az ép és fogyatékossággal élő gyermekek a közös játékon keresztül ismerhetik meg egymást.

Tengeri kalandra hívja a gyerekeket a péceli befogadó játszótér

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=s5O1zdZg8BI

Újabb, ezúttal péceli helyszínnel bővült azon játszóterek listája, amelyeket a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” programjának részeként valósít meg országszerte. A Szerencsejáték Zrt. célja, hogy az akadálymentes és befogadó játszóterekkel már gyermekkorban, a közös játékon keresztül valósítsa meg a szemléletformálást.
 
„A Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelősségvállalásának középpontjában mintegy 20 éve a fogyatékossággal élők társadalmi és munkaerőpiaci integrálása áll, ezen túlmenően pedig kiemelten fontosnak tartjuk, hogy nem csak a fizikai, hanem a gondolati akadályokat is lebontsuk országos szinten, melynek kiemelt eleme befogadó játszótér-építési programunk.  Ebben a hosszútávú programban már 20 ezer gyerek számára nyújtunk lehetőséget a közös játékra.” – hangsúlyozta Bánhegyi Zsófia. A Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója hozzátette: „A tavaly elindított "Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!" szemléletformáló kampányunkkal, valamint az év végéig átadott, összesen 22 befogadó játszótérrel szeretnénk megkönnyíteni az érintett gyermekek beilleszkedését.”
 
A Szerencsejáték Zrt. hosszútávú tevékenysége elsősorban az érintett gyermekek beilleszkedésére és sikeres, boldog felnőtté válására fókuszál, hiszen Magyarországon mintegy 15 ezer gyermek él a fogyatékosság valamely típusával.
 
„Egy fejlődő agglomerációs településnek óriási ajándék egy játszótér” – mondta dr. Szűcs Lajos. Az országgyűlési képviselő hozzátette, hogy: „szükség van olyan közösségi terekre, ahol a gyerekek együtt játszhatnak, hiszen egyre több a Pécelre költöző család. Öröm számomra, hogy a Szerencsejáték Zrt.-nek köszönhetően most már ebben a városban is lehetőség nyílt a szabadidő ilyen szép környezetben való eltöltésére.”
 
A péceli befogadó játszótér olyan különleges és akadálymentes játékelemekkel várja a gyermekeket, mint például kincses sziget rejtelmeit bemutató, rámpával kialakított torony, a windsurf, az akadálymentes házikó vagy a négyállású hinta, amelyben a megszokott laphinta mellett baba-mama és egy hálós, beülős típusú hinta is helyet kapott. A tíz játékelem között olyan edukációs paneleket is elhelyeztek, amelyek a szórakoztató feladványokon keresztül a társas interakciók létrejöttét segítik elő.
 
A nemzeti lottótársaság 2017-ben indított játszótérépítési programja idén újabb szintet lépett, hiszen a kezdeményezés élén jószolgálati nagykövet is áll. Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők szélesebb körű integrációját. Az olimpikon kislányánál 2 éves korban diagnosztizálták Charcot-Marie-Tooth (CMT) betegséget, egy ritka, genetikai rendellenességet, amely miatt Flóra kerekesszékkel közlekedik.
 
A Szerencsejáték Zrt. 2017-ben indította el játszótérépítési programját, amelyet az időszakos, limitált darabszámú Nagykarácsony sorsjegy értékesítésével, játékosaival közösen finanszíroz.  befogadó játszóterekkel a következő helyeken lehet találkozni: Budapest III., IV., VIII., XVI., XVIII., XXI., XXII. kerülete, Veszprém, Miskolc, Pécs, Sopron, Kaposvár, Debrecen, Tiszaföldvár-Homok, Esztergom, Nyíregyháza, Eger, Győr, Szekszárd, valamint Pécel.