2022. június 30., csütörtök
Pál névnapja

Erasmus+ ösztöndíj programok: néhány hetes és több hónapos külföldi útra is pályázhatnak a Széchenyi István Egyetem hallgatói

2022-02-14 09:32 | Nézettség: 98
Megújult az Erasmus+ ösztöndíjprogram, s így a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói már nemcsak több hónapot, hanem akár sokkal rövidebb, 5–30 napos vagy két hónapos időszakot is eltölthetnek külföldön az intézmény több mint 200 európai partneregyetemének egyikén. Ami nem változott: életre szóló élmények, új kapcsolatok és értékes tapasztalatok várnak azokra, akik beadják jelentkezésüket március 8-ig. Fontos, hogy azok is pályázhatnak, akik jelenleg még csak a második aktív félévüket töltik.

„Örülök, hogy részt vettem az Erasmus+ programban, rengeteg nagyszerű élménnyel tértem haza” – mondta kérdésünkre Buza Roland, aki a Széchenyi István Egyetem turizmus-vendéglátás szakos hallgatójaként az elmúlt szemesztert a Leóni Egyetemen töltötte Spanyolországban. A győri fiatalember számára örökre felejthetetlen marad, hogy tanulmányai mellett volt ideje utazásokra is, így például eljutott Madridba, Gijónba és Sevillába. „A spanyolok mellett francia, olasz, német, belga hallgatókkal ismerkedtem meg, és nagyon jó barátságba kerültem egy marokkói fiúval is” – említett további pozitívumokat.

A tanító szakos Németh Fanni is sok tapasztalatot szerzett az elmúlt félévben – ő a portugál Leiria egyetemére utazott ki. Két magyar társa volt ott, mindannyian a Széchenyi István Egyetemről, rajtuk kívül főleg német, francia, spanyol és lengyel hallgatók vették körül, természetesen a házigazda nemzethez tartozók mellett. „Részben nyelvgyakorlás miatt vágtam bele a kalandba, de emellett úgy érzem, magabiztosabb is lettem az idegen, Magyarországtól távoli környezetben. Tetszett, hogy az egyetem számtalan programot szervezett nekünk, és buszos kirándulásokra is elvittek bennünket. Miután jó a buszhálózat, és diákként nem drágák a jegyek, egyénileg is sokszor felkerekedtünk. Jártam a két legnagyobb városban, Lisszabonban és Portóban is, de egy kis halászfalu, Nazaré szintén felejthetetlen volt” – ecsetelte Németh Fanni. (A Leiriai Egyetem egyébként az Európai Egyetemek pályázatban konzorciális partnere a Széchenyi István Egyetemnek, így oktatási, kutatási és harmadik missziós szempontból is kiemelten fontos a vele való kapcsolat.)
Széchenyi István Egyetem hallgatói közül 2012 óta több mint félezren tapasztalták meg, milyen Erasmus+ ösztöndíjasnak lenni. Jobbnál jobb lehetőségek közül lehet válogatni, hiszen a Széchenyi-egyetemnek 26 európai állam több mint 200 felsőoktatási intézményével van szerződéses kapcsolata.

A kiutazók száma a jövőben még tovább nőhet, már csak azért is, mert a hallgatók számára rendkívül kedvezően változtak a feltételek.

„A legnagyobb újdonság a korábbiakhoz képest, hogy már nemcsak hosszabb, több hónapos, hanem sokkal rövidebb, öt–harminc napos vagy két hónapos utazásra is lehet pályázni az Erasmus+ program keretében. Sőt, a virtuális és a fizikai mobilitás kombinációja is támogatott, ha a tényleges külföldön tartózkodás öt–harminc nap közötti. PhD-hallgatók számára is nyitott a rövid mobilitás, melynek nem kell kötelezően virtuális részhez kapcsolódnia. Az új lehetőségek minden bizonnyal rendkívül népszerűek lesznek a hallgatók körében, hiszen koronavírus-járvány következtében felértékelődtek a rövid képzési programok” – fejtette ki Mészáros Márta, a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Programok Központja Mobilitási és Ösztöndíj Osztályának vezetője.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldön eltöltött idő teljes hosszára kapható ösztöndíj. Európai Unión kívüli partnerintézmény esetén utazási támogatás is járhat, ami zöldutazás esetén tovább emelkedhet. Emellett rendelkezésre állnak kiegészítő támogatások a szociálisan rászoruló vagy sajátos igényű (fizikai, mentális vagy egészségügyi szempontból akadályozott) hallgatóknak.

Akármelyik országot is választja valaki, igaz, hogy nemcsak a tanult tárgyakban léphet előre, hanem személyiségfejlődése, tapasztalatszerzése szempontjából is. Azok, akik már részt vettek a programban, életre szóló élményekkel, kapcsolatokkal, szélesebb világlátással, jobb nyelvtudással, érettebben, magabiztosabban érkeztek haza. Ezek a tulajdonságok, készségek később a munkaerőpiacon is jól hasznosíthatók.

A Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Programok Központja minden segítséget megad a hallgatóknak pályázatuk összeállításához. Minden lényeges információ megtalálható az egyetem nemzetközi portálján, többek között kedvcsinálók az egyes országokhoz.

Az Erasmus+ programban a Széchenyi István Egyetem bármely szakjának bármely tagozatos magyar hallgatója részt vehet, illetve az önköltséges nemzetközi hallgatók előtt is nyitva áll a lehetőség.

Kapcsolódó videó - Tények és tévhitek a külföldi ösztöndíjprogramokról – 2021. EFOTT kerekasztal-beszélgetés

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=qihMaLRLUbM