2024. május 18., szombat
Erik névnapja

Észak-Korea legőrültebb szabályai, amit nem akarsz elhinni, hogy igaz lehet!

2024-04-30 20:21 | Nézettség: 336
Észak-Korea rendelkezik néhány világszerte széles körben megdöbbentő szabállyal, mint a mosoly és nevetés tilalma bizonyos napokon, államilag jóváhagyott frizurák, valamint kísértetiesen üres autópályák. Ezek a szabályok jól tükrözik a társadalom szigorúan ellenőrzött és elszigetelt természetét.

Észak-Korea Legőrültebb Szabályai: Egy Zárt Társadalom Rejtélyei

Észak-Korea gyakran kerül a nemzetközi média figyelmébe szokatlan, néha szürreális belső szabályai és rendeletei miatt. A külvilág számára gyakran nehezen érthető intézkedések sokszor a KNDK elszigeteltségét és vezetőinek abszolút hatalmát tükrözik. Íme, néhány azok közül, amelyek különösen bizarrnak tűnhetnek a külvilág számára:

1. Mosolygás és nevetés tilalma Kim Ir Szen születésnapján

Kim Ir Szen, az ország "örök elnöke", 1994-ben hunyt el, de születésnapját, július 8-át gyásznapként tartják számon. Ezen a napon szigorúan tilos a mosolygás, nevetés, valamint szórakozóhelyek látogatása. A tilalom jelzi a mély tiszteletet és gyászt, amit az elnök iránt éreznek, és évente emlékezteti az állampolgárokat a "Nagy Vezér" örökségére.

2. Engedélyezett frizurák a plakáton

Észak-koreaiak számára nem szabadon választható, hogy hogyan viselik a hajukat. A férfiak és nők számára kijelölt mintegy 28, illetve 18 "államilag jóváhagyott" frizura közül választhatnak. Ezek a frizurák állítólag Kim Dzsong Un államvezető szigorú előírásai szerint lettek kialakítva, hogy tükrözzék a társadalom kollektív és konzervatív értékeit.

észak korea frizura plakát

3. Autók nélküli autópályák

Bár Észak-Koreában léteznek modern autópályák, az autók száma rendkívül alacsony az országban. Ennek oka, hogy csak a legfelsőbb vezetők és a kiváltságos réteg engedheti meg magának, hogy autót tartsanak. Ennek eredményeképpen az autópályák gyakran kongenak az ürességtől, ami kísérteties látványt nyújt.

Észak korea autópálya

4. Téligumis Mercedes porcelánvázákon

Ez a szabály talán a legbizarrabb a listán: értesülések szerint a koreai téli hidegben a Mercedeseket porcelánvázákra helyezik, hogy megóvják azok gumijait a hidegtől. Ez a gyakorlat azonban inkább csak egy városi legenda lehet, hiszen kevés konkrét bizonyíték támasztja alá.

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=4H_cdSlXsMg

 

5. Az időszámítás Kim Ir Szen születésnapjához igazítása

2015-ben Észak-Korea bevezetett egy új időszámítási rendszert, a "Kim Ir Szen-időt", amely 1912, Kim Ir Szen születésének évét veszi alapul. Ez az időszámítás 30 perccel van hátrább az akkor használt időzónához képest, jelezve az ország függetlenségi törekvését Dél-Koreától és Japántól.

Ezek a szabályok és rendelkezések csupán néhány példa arra, hogyan irányítja és formálja az észak-koreai kormányzat az állampolgárok mindennapi életét, gyakran a külvilág számára érthetetlen és meghökkentő módon. Az ilyen intézkedések nemcsak hogy fenntartják a szigorú társadalmi rendet, de emlékeztetőül szolgálnak arra is, mennyire más lehet az élet egy zárt és szigorúan ellenőrzött társadalomban.

További videók a témában