2022. június 27., hétfő
László névnapja

Európai zöld védjegyet kapott a Takarék Jelzálogbank

2022-02-21 09:54 | Nézettség: 137
A Takarék Jelzálogbank az energiahatékonyságot figyelembe véve refinanszírozza partnerei lakossági és projekt-jelzáloghiteleit, ezért megkapta az európai energiahatékony jelzálog védjegyet (Energy Efficient Mortgage Label – EEML). A minősítést objektív kritériumok alapján az Európai Jelzálogszövetség mellett működő független tanácsadótestület ítélte oda Brüsszelben. A védjegy tovább javítja a bank hírnevét, erősíti a befektetői bizalmat, és támogatja stratégiáját, amelynek fókuszában a hazai ingatlanállomány megújítása áll.

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. kiemelt célja az energiahatékony ingatlanok építésének, illetve energetikai felújításának támogatása. A Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézet, amely több hazai kereskedelmi bank számára nyújt forrást a lakossági és kereskedelmi ingatlannal biztosított vállalati jelzáloghitelekhez, 2020 óta foglalkozik aktívan a zöld pénzügyekkel. 2021 óta vizsgálja, hogy a portfoliójába tartozó ingatlanfedezetek közül melyik felel meg a zöld kritériumoknak. Tavaly kidolgozta saját zöld jelzáloglevél keretrendszerét, amelyben meghatározta, hogy melyik új, illetve használt ingatlant tekinti zöldnek. A keretrendszert az egyik legnevesebb, erre szakosodott globális tanácsadó, a Sustainalytics minősítette.

Tavaly októberben a hitelintézet a hazai piacon az elsők között bocsátott ki zöld jelzáloglevelet, amelyet túljegyeztek a Budapesti Értéktőzsdén. A jegyzésből befolyó bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok adásvételét, építését, illetve használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozzák, ezzel is hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez.

A most megkapott EEML olyan európai minőségi védjegy, amely egyértelművé teszi a fogyasztóknak, a hitelezőknek és a befektetőknek, hogy a Takarék Jelzálogbank az energiahatékonyságot figyelembe véve refinanszírozza a jelzáloghiteleket. A védjeggyel rendelkezők a zöld hitelportfólióra és a zöld jelzáloglevélre vonatkozó adatokat egységes szemléletben, és így egymással összehasonlítható formában teszik közzé. Olyan potenciális befektetőket tudnak megszólítani, akiknek döntéseiben szerepet játszanak a klímavédelmi, a fenntarthatósági szempontok.

Ezen felül a védjeggyel a Takarék Jelzálogbank egy olyan európai jelzáloglevél-kibocsátói kör tagja lett, amelyben folyamatosan értesül a zöld értékpapírokkal kapcsolatos legújabb szabályozói szándékokról, véleménye megjelenhet a szabályok kialakításánál, valamint megismerheti a nemzetközi szereplők legjobb piaci gyakorlatait.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar jelzálogbankok között elsőként ismerték el európai szinten a zöld ingatlanok terjedését segítő munkánkat. Az energiahatékony jelzálog védjegy erősíti a befektetőink bizalmát, növelheti a zöld jelzálogleveleink iránt keresletet. A jegyzésből befolyó forrásokkal pedig támogatni tudjuk, hogy a magyarországi ingatlanállomány minél gyorsabban megújuljon, és megfeleljen az energiahatékonysági szempontoknak – mondta Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója.

„A fenntarthatóan működő, és ezt hitelesen bizonyító vállalatok egyre inkább vonzzák az intézményi és magánbefektetőket. A fogyasztók ugyanis tudatosabbá válnak, és figyelembe veszik a zöld szempontokat. Ezért fontos eredmény, hogy európai szinten is elismerték a Magyar Bankholding jelzálogbankjának az ingatlanállomány megújításáért végzett munkáját. Büszkék vagyunk rá, hogy a magyar piacon elsőként kaptuk meg a védjegyet” – mondta Puskás András, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója.

A Takarék Jelzálogbank szándékai szerint rendszeresen tervez kibocsátani újabb zöld jelzálogleveleket, hogy a hazai zöld jelzáloglevél-piac meghatározó szereplőjévé váljon. A tavaly októberi első kibocsátás után idén februárban újabb zöld jelzáloglevelekkel jelenik meg. A bank arra számít, hogy a most még szűk befektetői kereslet a nemzetközi trendeket követve néhány éven belül jelentősen bővül, azért is, mert a zöld jelzáloglevelek hosszabb távon biztonságosabbá válhatnak, mint a nem zöldek. Azoknál a hiteleknél ugyanis, amelyek biztosítéka zöld ingatlan, szakértők szerint kisebb lehet a bedőlési kockázat.

Kép és a videó forrása: