2024. május 29., szerda
Magdolna névnapja

Ezért nem érdemes gúnyolni a királyi gárdát 👑💂‍♀️!

2023-06-27 11:05 | Nézettség: 1587
A brit királyi gárda 👑💂‍♀️ már régóta az Egyesült Királyság egyik népszerű látványosságának számít. A gárda tagjai gyakran szerepelnek filmekben és tévéműsorokban. A különböző vígjátékokban a helyiek és a turisták egyaránt szinte minden alkalommal megpróbálják közelről megvizsgálni a katonákat és valahogyan kimozdítani őket a rendíthetetlennek tűnő nyugalmi állapotukból. A zavaró mozdulatok, behatások közben a gárdisták állóképességüket és közömbösségüket demonstrálják. Vajon lehetséges-e őket feldühíteni a való életben? Mai videónkból megtudhatjátok a választ és még sok egyéb más kulisszatitkot is elárulunk nektek az őrök életéről!

Az Angol királyi gárda 👑💂‍♀️, hivatalos nevén az "Észak-Királyi Lovasrendőrség és Lovasartéria Gárda" (The Household Cavalry Regiment and Household Division), a brit királyi család személy- és vagyonvédelméért felelős elit egység.

Feladatai közé tartozik a királyi rezidenciák, például a Buckingham-palota és a Windsor-kastély őrzése, valamint a királyi család és más fontos személyiségek kísérése.

A királyi gárda két részből áll:

  • Észak-Királyi Lovasrendőrségből és a
  • Lovasartériából.

Az Észak-Királyi Lovasrendőrség lovas egység, amelynek tagjai gyakorlatilag minden királyi ceremónián, protokolláris eseményen és parádén részt vesznek. Fő feladatuk a lovas kíséret biztosítása a királyi család tagjainak, valamint a királynő őrségváltása során a Buckingham-palotánál.

A Lovasartéria gyalogos egység, amelynek tagjai többek között gyalogsági szolgálatot látnak el a Buckingham-palotánál, ahol őrzik a királyi gyalogos őrséget is. A Lovasartéria tagjai fekete szakállas sisakot és vörös kabátot viselnek, hagyományos egyenruhájuk pedig jellegzetes vörös térdzokni és fekete csizma.

A királyi gárda tagjai kiemelkedő katonai és lovas képességekkel rendelkeznek, és rendkívül szigorú kiképzésen esnek át. Az Angol királyi gárda látványos megjelenése és hagyományos szertartásai turistalátványossággá teszik őket, azonban alapvetően fontos szerepet töltenek be a brit monarchia védelmében és képviseletében.

Turisták miért alázzák meg az Angol királyi gárdistákat? Milyen jogkörrel vannak felruházva, ha hozzájuk nyúlnak?

Az Angol királyi gárdisták a turisták körében népszerű látványosságok, különösen az őrségváltások alkalmával. Azonban sajnálatos módon előfordulhat, hogy egyes turisták vagy látogatók nem tartják tiszteletben a gárdisták méltóságát és munkáját, és megpróbálják megalázni, zaklatni vagy zavarba hozni őket.

Fontos megérteni, hogy az Angol királyi gárdisták nem csupán turisztikai attrakciók, hanem hivatalosan kiképzett és felruházott katonák, akik a brit királyi család és a királyi rezidenciák védelmét szolgálják. Bár a gárdisták viselnek díszes egyenruhát és részt vesznek ceremóniákon, az őrségváltás nem pusztán szertartás, hanem valós biztonsági intézkedés is.

Amennyiben valaki megpróbálná megalázni, zaklatni vagy bármilyen módon zaklatja a gárdistákat, az az illető nemcsak a tiszteletlenségért, hanem akár a jogszabályok megsértéséért is felelősségre vonható. Bár pontosan milyen jogkörrel rendelkeznek a gárdisták azzal szemben, aki hozzájuk nyúlna vagy más módon bántalmazná őket a legtöbb esetben a helyi rendfenntartó hatóságok vagy a biztonsági személyzet intézkedik az ilyen esetekben. Az Angol királyi gárdisták méltóságát és tiszteletét tiszteletben kell tartani, ahogy bármely más katonai vagy rendfenntartó szerv tagját.

Az Angol királyi garda zenekara milyen különleges zenéket kormányfők fogadásakor vagy őrség váltáskor?

Az Angol királyi gárda zenekara, hivatalos nevén a "Grenadier Guards Band" vagy a "Coldstream Guards Band", különböző zeneműveket játszik a kormányfők fogadásakor és az őrségváltások alkalmával. Ezek a különleges zenék hozzájárulnak az események hangulatához és a hagyományokhoz.

A pontos zenei repertoár változhat, azonban néhány példa a szokásos darabokra:

  • "God Save the Queen": Ez a brit nemzeti himnusz, amelyet gyakran játszanak a királyi család érkezésekor vagy távozásakor.
  • "The British Grenadiers": Ez egy hagyományos katonadal, amelyet a Grenadier Guards zenekara gyakran játszik. A Grenadier Guards a legrégebbi gyalogezred a Brit Hadseregben.
  • "Scipio": Ez egy Marsz Johann Christian Bach-tól, amelyet gyakran játszanak az őrségváltás során. Ez a zenei mű a Coldstream Guards Band egyik jellegzetes darabja.
  • "Highland Laddie": Ez egy tradicionális skót nóta, amelyet gyakran játszanak a királyi gárdisták személyes kíséretében.
  • Egyéb zenei számok: A gárdák zenekarai számos más katonai és hagyományos zenei darabot is játszanak, amelyek hozzájárulnak a különleges hangulathoz, és tükrözik a brit katonai hagyományokat.

Fontos megjegyezni, hogy a pontos zenei repertoár és a játszott zeneművek változhatnak, és az adott alkalomtól és eseménytől függenek. A zenei választások a hagyományokon és a protokollon alapulnak, és a céljuk, hogy megerősítsék a királyi és katonai pompát, valamint tisztelegjenek a vendégek és a kormányfők előtt.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=iNleytDv6eg