2024. május 18., szombat
Erik névnapja

Félelmetes videón a halászsas, amint elkap egy halat!

2024-01-21 13:31 | Nézettség: 494
Egy csodálatos videón látható, ahogy egy halászsas a vízbe merüléssel és egy hal elkapásával bemutatja lenyűgöző vadászati képességeit.

A videót Mark Smith fotógráfus-videós készítette, akinek az Instagram oldalán további lenyűgőzö fotókat és videókat találhatunk.

Hogyan halászik a halászsas?

A halászsas csapkodó és vitorlázó repüléssel kémleli végig az adott vizet körülbelül 10-15 magasságból , szitál is egy rövid ideig, ha szükséges, hogy bemérje kiszemelt zsákmányát, aztán szárnyait kissé bevonva, alázuhanva csap le a magasból a vízre.

A madár szokatlan színezete, mely azt jelenti hogy felülrö sötét, alulról pedig világos a teste, nagyban segíti, hogy víz tükre alól a halak ne vegyék észre. Zuhanáskor,- vivbeérés előtt - előrenyújtja karmait, hogy megragadhassa zsákmányát. Néha sikerül mindjárt a felszínről elkapnia az áldozatát, de az esetek többségében, ahogy a videón is láthatjuk, maga a vadászsas is teljesen belemerül a vízbe, hogy a halat biztosan megragadhassa.

Sikeres fogás után nyitott szárnnyal a felszínre emelkedik, erőteljesen csapkodva kirepül a vízből és meg-megrázkódik, hogy a felesleges víztől megszabaduljon. A halat karmai közt markolva, a haladása irányába fordítja, hogy a légellenállás minél kisebb legyen, majd zsákmányával felül valamely alkalmatos táplálkozóhelyre, vagy épp a fészekre.

Kép és a videó forrása: https://www.facebook.com/reel/1117412119664871

A fotós egy másik videóján pedig az látszik, hogy egy "tolvaj" pelikán megpróbálja ellopni a vadászsas által megfogott halat. Szerencsére ez nem sikerül és a vadászsas elrepül a zsákmányával.