2023. március 26., vasárnap
Emánuel névnapja

Függő veteményeskert készítése házilag. Itt az ideje a veteményezés előkészítésének!

2023-02-23 10:43 | Nézettség: 183
Kis kertben/erkélyen is lehet sok mindent termeszteni. Én műanyag PET palackokból készítettem függő kertet. Saláta, fűszernövények, eper szépen megnő benne. Előnye, hogy a csigák sem lakmároznak a növényekből. A 2 literes palackokat félbevágtam majd az aljára és a kupakjába lyukakat fúrtam. A fél palackokat fagerendára rögzítem majd madzaggal felakasztottam őket a kerítésre. A palántákat komposztba ültettem. Így készíts saját veteményeskertet akár az erkélyen, teraszon, kis helyen. Fűszernövényekért csak ki kell menned a teraszra, erkélyre és frissen rakhatod az ételbe. Készíthetsz saját termesztésű fűszernövényből teát is.

Mik a fűszernövények termesztésével kapcsolatos tudnivalók?

A fűszernövények termesztése számos előnnyel jár, hiszen segít csökkenteni a konyhai költségeket, javítja az ételek ízét és egészségesebbé teszi az étrendünket.

Az alábbiakban összefoglaljuk a fűszernövények termesztésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:

Fényigény: A fűszernövényeknek általában sok fényre van szükségük, így érdemes olyan helyet választani, ahol legalább napi hat óra napfény éri őket.

Talaj: A jó minőségű talaj fontos a fűszernövények termesztése során. Általában jó vízelvezetéssel rendelkező talajra van szükség, amelyben a növények könnyen gyökereznek. A talajt szerves anyagokkal, például komposzttal lehet gazdagítani.

Öntözés: A fűszernövényeknek rendszeres öntözésre van szükségük. Az öntözést azonban nem szabad túlzásba vinni, mert a túl nedves talaj a gyökerek rothadásához vezethet.

Szaporítás: A fűszernövényeket magvetéssel, dugványozással vagy osztással lehet szaporítani. Az egyes módszerek használatától függően különböző időtartamra van szükség a növények növekedéséhez és virágzásához.

Gondozás: A fűszernövényeket rendszeresen kell gondozni, beleértve az elhalványodott levelek és virágok eltávolítását, valamint a túlságosan elágazott hajtások visszavágását.

Betegségek és kártevők: A fűszernövényeket különféle betegségek és kártevők támadhatják meg. A megelőzés érdekében érdemes rendszeresen ellenőrizni a növényeket, és a problémákat azonnal kezelni.

Téliesítés: A hideg évszakokban a fűszernövényeket téliesíteni kell. Ezt általában azzal érik el, hogy a növényeket áthelyezik egy fagymentes helyre, például egy meleg pincébe vagy egy üvegházba.

A fűszernövények termesztése nem csak szórakoztató és hasznos tevékenység, hanem segíthet csökkenteni a költségeket, javítja a közérzetet és a friss növények jótékony hatással vannak az egészségre.

Kertészkedéssel, kerttel, növényekkel, virágokkal kapcsolatos videókat ide kattintva nézhet meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=UK-7oLwv4SM&list=PLi7wLPBvzaeJOSSbx1XjWA-jbOsCA6j12&index=12