2023. március 29., szerda
Auguszta névnapja

Határtalan alkotás, te kigondolod a mestersége intelligencia megcsinálja. Robotautók versenye a Műegyetemen

2023-02-08 11:58 | Nézettség: 98
Február 11-én, szombaton rendezik meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar szervezésében a 13. technológiai versenyt, amelyen önállóan működő robotautók állnak rajthoz. A Műegyetem hallgatói által tervezett és épített önvezető autóknak emberi beavatkozás nélkül kell végig haladniuk egy gyorsasági és egy akadálypályán, útjuk során több részfeladatot teljesítve.

Robotautók versenye a Műegyetemen

Mesterséges intelligencia alapú önvezető járműverseny 

A 3 millió Ft összdíjazású RobonAUT 2023 elnevezésű versenyen 3 fős hallgatói csapatok saját építésű, önműködő robotautói mutatkoznak be, amelyeknek emberi beavatkozás nélkül kell végig haladniuk egy gyorsasági és egy akadálypályán. A pályák elrendezése a résztvevők számára előre nem ismert, sőt, ad-hoc megjelenő mozgó akadályra is reagálniuk kell. A közönség az autókra szerelt kamerák segítségével valós időben, kivetítőn és interneten egyaránt követheti az eseményeket. 
A program célja, hogy bővítse a hallgatók gyakorlati ismereteit és újabb lehetőséget teremtsen a szakmai kapcsolatépítésre, az akadémiai és vállalati szektor közötti kommunikációra. 

Az autonóm járművek sikeres szereplése komoly mérnöki ismereteket igényel. A feladatok teljesítéséhez szükséges elmélyedni a mikrokontrollerek, az irányítástechnika, az elektronikus áramkörök, valamint a programozás rejtelmeiben egyaránt, így a látványos, játékos, ugyanakkor nagy szaktudást igénylő versenyen való eredményes szereplés kitűnő ajánlólevél a jövő intelligens autóinak fejlesztéseivel foglalkozó vállalatokhoz. 

Az év első intelligens miniautó-versenye kiváló családi program, amely alkalmat teremt a műszaki és a természettudományos szakmák népszerűsítésére.  „Ha egy ilyen megmérettetésről egy kisiskolás hazamegy, arról fog ábrándozni, milyen robotot építsen magának” – hangsúlyozta Dr. Tevesz Gábor egyetemi docens, a verseny egyik fővédnöke.

A program időpontja: 2023. 02. 11. (szombat) 10:00
A program helyszíne: Budapest 1117, Magyar tudósok krt. 2. BME „Q” épület, aula
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=bXUytHgPAz4