2024. május 29., szerda
Magdolna névnapja

Házi túró és házi tejföl készítése - nem nehéz, vágj bele bátran!

2023-09-02 07:48 | Nézettség: 1937
Hogyan készítsünk házilag túrót és tejfölt? Házi túró és tejföl recept azoknak, akik szeretnének igazán finom tejterméket előállítani otthon.

Házi tehéntejből hogyan kell házi túrót és házi tejfölt csinálni? (recept és útmutató)

Házi túró receptje

Hozzávalók:

2 liter friss házi tehéntej

2 evőkanál citromlé vagy ecet

Eljárás:

Öntsük a tehéntejet egy nagy fazékba, majd melegítsük közepes lángon. Ne forraljuk fel teljesen, csak melegítsük meg, amíg langyosra vagy enyhén melegre nem válik. Kb. 40-45°C (104-113°F) legyen a hőmérséklete.

Vegyünk ki egy kis mennyiséget a melegített tejből (körülbelül 1/4 csésze), majd keverjük össze a citromlével vagy ecettel.

Öntsük vissza ezt a keveréket a melegített tejből, majd keverjük össze. Ekkor elkezdi kicsapódni a savanyú tejsav és a tejből kicsapódik a túró.

Fedjük le a fazekat egy tiszta konyharuhával vagy gézzel, majd hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 4-6 órán át. Minél tovább hagyjuk állni, annál keményebb lesz a túró.

Amikor a túró elkészült, óvatosan szűrjük le a savó részt egy szűrőn keresztül. A túrót össze lehet gyűjteni a gézben vagy konyharuhában, majd hagyjuk lecsepegni a savótól.

Ha a túró kívánt állagú, helyezzük egy tálba és hűtsük le a hűtőben legalább egy órán át, hogy megszilárduljon.

Hogyan kell házi tejfölt készíteni?

Házi tejföl recept

Hozzávalók:

1 csésze friss házi tehéntejföl

1 evőkanál friss citromlé vagy 1 teáskanál ecet

1/4 csésze friss házi tehéntej

Egy kis só (opcionális)

Eljárás:

Keverjük össze a friss citromlevet vagy ecetet a friss házi tehéntejben. Hagyjuk állni néhány percig, hogy a tej megdermedjen és savóval szétváljon.

Adjuk hozzá a sót a tehéntejfonához, ha szeretnénk sósabb ízt.

Helyezzük a keveréket egy üveg vagy műanyag tálba, majd fedjük le egy tiszta konyharuhával vagy gézzel.

Hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 12-24 órán át. Minél hosszabb ideig hagyjuk állni, annál sűrűbb és savanyúbb lesz a tejföl.

Miután a tejföl elkészült, hűtsük le a hűtőben, hogy további tartósságot biztosítsunk neki. Legalább egy órán át hűtsük le, mielőtt felhasználnánk.

Reméljük, hogy élvezni fogja a frissen készített házi túrót és tejfölt! Ne feledje, hogy mindig használjon tiszta edényeket és eszközöket, és vigyázzon a higiéniai szabályokra az ételek elkészítése során.

Az alábbi videóban (kicsit másképp) de megmutatjuk, hogyan készíthetsz házilag túrót és tejfölt!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=CVseQxFoooA