2024. Április 21., vasárnap
Konrád névnapja

Hogyan kell megjósolni Ágnes napon, hogy ki lesz a férjed? Ágnes névnap és Szent Ágnes legendája!

2024-01-20 09:40 | Nézettség: 867
Ágnes névnap az egyik legismertebb januári névnapunk és a fiatalon vértanu halált halt Szent Ágneshez kapcsolódik. Tudtad, hogy az Ágnes nap férjjövendőlés napja is? Nézd meg hogyan kell csinálni!

Angolszász területeken ismert az a népszokás, mely azt kívánja a fiatal lányoktól, hogy olyan rituálékat végezzenek Szent Ágnes ünnepének előestéjén (január 20-ról 21-re virradó éjjel), amelynek révén ki lesz a férjük. Bővebben a férjóslás technikáiról és az Ágnes névnapról és az Ágnes napi hagyományokról a Névnaptáron olvaszhatsz.

Szent Ágnes története

Ágnes a szüzesség, a leányok, a jegyespárok, a nemi erőszak áldozatai a szüzek és a kertészek védőszentje. Történetét többféle verzióban is fennmaradt, az egyik verzi szerint Sempronius prefektus szerette volna fiának feleségül adni a fiatal 12 éves Ágnest, de a lány ezt visszautasította, amiért halálra ítélte. Mivel a római jog nem engedélyezte szüzek kivégzését, Sempronius a meztelen Ágnest keresztül vonszolta az utcákon egy bordélyházig. A legenda szerint az út alatt csodák történtek.

A lány imájára a haja megnőtt és eltakarta a testét, hogy elfedje szégyenét. Azok a férfiak pedig, akik megpróbálták megerőszakolni, rögtön megvakultak. Máglyán akarták megégetni, de a fahasábok nem gyulladtak meg.

Erre a főtiszt kihúzta a kardját és lefejezte Ágnest. Az egyházi ünnepét kezdettől fogva január 21-én ülték, mert a egyes források szerint ezen a napon temették el. Az alábbi angol nyelvü videó szintén Ágnes történetét meséli el.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=dt2GiOT-4Nk

További videók a témában