2022. július 7., csütörtök
Appolónia névnapja

„Hogyan lehetséges, hogy egy háborús bűnös gengszter históriája tabu Magyarországon?”

2022-05-30 15:29 | Nézettség: 319
Ember Judit 1985-ben letette a kameráját egy hatvan körüli asszony elé, aki bő három órán keresztül megszakítás nélkül mesélt egyetlen történetet.

Csupán ennyiből áll a Hagyd beszélni Kutruczot! című film, amit rögtön, miután elkészült, be is tiltottak. 
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=CQhpqmQNFsQ

Kutrucz Gizella a szocialista hazáért érdemrenddel kitüntetett, ismert, jó kapcsolatokkal rendelkező párttag volt. Hegedűs András volt miniszterelnök 1988-ban megjelent könyvében írt is róla. Ugyanis Hegedűst 1944 októberében illegális kommunista szervezkedésért letartóztatták, Kutrucz és két másik lány csempészett be neki hamis papírokat és pénzt, így készítették elő a szökését, majd amikor a rabokat szállító vagonból sikerült megszökniük, Kutruczék szerztek neki búvóhelyet Móricz Erzsébet (Csibe) Baross utcai könyvüzletében.

Kutrucz évekig dolgozott a Központi Bizottság agitprop osztályán alosztályvezetőként és a Magyar Dolgozók Pártja központi vezetőségének folyóiratánál, a Pártéletnél. Úgy tűnt, hogy hívő kommunistaként, a párt elismert tagjaként élheti le az életét, de elkövetett egy banálisnak tűnő hibát, aminek következtében 1987. december 14-én kizárták a párból, majd nem sokkal ezután az Elnöki Tanács visszavonta a Szocialista Hazáért, az ellenállóknak és partizánoknak járó kitüntetését is.