2024. május 29., szerda
Magdolna névnapja

Hogyan szaporítsuk a Plumeriat? A Hawaii rózsa tartása Magyarországon!

2023-07-25 12:00 | Nézettség: 3181
A hawaii rózsa - más néven plumeria - eredetileg a Közép-Amerikában és a Karib-térségben honos növény, de később a trópusi és szubtrópusi régiókban elterjedt. Leginkább egzotikus nyaralásokon találkozhatunk vele és gyönyörködhetünk a látványában és az illatában. Azonban kellő kitartással és odafigyeléssel a hazai éghajlaton is sikeresen nevelhetünk hawai rózsát. Nézzük hogyan!

A Plumériáról általában

A növény gondozása viszonylag egyszerű, de néhány fontos dologra érdemes odafigyelni:  A hawaii rózsa igényli a sok napfényt, ezért a lehető legtöbbet ültessük a napos helyre vagy egy olyan területre, ahol közvetlen napfény éri. Emelett szereti a meleg és nedves éghajlatot. Amennyiben hidegebb térségben élünk, fontos, hogy télen beltérre vigyük vagy fagymentes helyen teleltessük. 

 A jó vízelvezetésű talaj előnyös a növény számára. A tápanyagokban gazdag, homokos-lágy, laza talaj segíti a gyökerek egészséges fejlődését. A hawaii rózsának rendszeres öntözést igényel. Ügyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen túlzottan száraz, de ne is álljon a víztől. A növény számára időnként tápanyagdús trágyázásra van szükségük a virágok és a levelek egészségének fenntartása érdekében. A növekedési időszakban alkalmazzunk egyensúlyban lévő műtrágyát. 

 Az elnyílt virágokat és elszáradt részeket érdemes eltávolítani. A túlzott metszés azonban káros lehet a növényre nézve, így csak mértékkel vágjunk vissza. 

Figyeljünk a levélfoltosság, rozsdásodás vagy levélhullás jeleire, ami betegségekre utalhat. Ha fertőzést észlelünk, célszerű gombaölő szerekkel kezelni. Ezenkívül néha előfordulhatnak kártevők, mint például levéltetvek, tripszek vagy fehér tigrisszúnyogok. Azonnali intézkedéseket kell tenni az ilyen kártevők elleni védekezés érdekében.

Hawai rózsa

A hawaii rózsa szaporítása

A pluméria szaporítása többféle módon történhet, de a leggyakoribb és legegyszerűbb módszer a dugványozás. A következőkben bemutatom, hogyan lehet lépésről lépésre szaporítani a plumériát dugványok segítségével:

 1. Válasszunk egészséges dugványokat: Vágjunk le egészséges, nem virágzó hajtásokat a felnőtt, jól fejlett plumériáról. A dugványok hossza legyen kb. 30-45 centiméter, és válasszunk olyan részt, amelyen legalább 2-3 levél található.

 2. Szárítsuk meg a dugványokat: Helyezzük a vágott végeket árnyékos, száraz helyre, hogy a sebek megszáradjanak. Ez segít elkerülni a nedvességvesztést a szaporítás során.

 3. Gyökérpor használata (opcionális): Ha rendelkezésre áll gyökérpor, mártsuk meg a szárított végeket, amely elősegíti a gyökeresedést.

 4. Ültetés: Ültessük a szárított végeket közvetlenül a tápanyagdús, jó vízelvezetésű talajba. A talajt kissé nedvesen tartsuk, de ne engedjük, hogy túlzottan vizes legyen.

 5. Megfelelő körülmények: Helyezzük az ültetett dugványokat egy meleg, napos helyre, ahol közvetlen napfény éri őket. A hőmérséklet ideális esetben legyen 25-30 Celsius fok között.

 6. Öntözés: Rendszeresen öntözzük a dugványokat, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen. Vigyázzunk, hogy ne engedjük túllocsolni, mert a pangó víz károsíthatja a dugványokat.

 7. Gyökeresedés: A gyökeresedés időtartama változó lehet, de általában néhány hétig vagy hónapig tarthat. Ha észlelhetők a dugványokon az új hajtások és gyökerek, az azt jelenti, hogy a szaporítási folyamat sikeres.

 8. Átültetés: Amikor a dugványok megfelelően gyökereznek és erős növényekké válnak, átültethetjük őket nagyobb cserépbe vagy a kertbe. Ügyeljünk arra, hogy a növényeknek elegendő tér és tápanyag álljon rendelkezésre a további növekedésükhöz.

A pluméria dugványokkal való szaporítása általában meglehetősen sikeres, különösen, ha megfelelő körülményeket biztosítunk a gyökeresedéshez. 

Fontos megemlíteni, hogy a hawaii rózsa virágai rendkívül illatosak lehetnek, így sokan ezért is kedvelik ezt a növényt a kertekben vagy akár a teraszokon. Az egyszerű gondozás mellett csodálatos látványt nyújtó növény, amely színes és illatos díszítéssel ajándékoz meg minket.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Y-WGNOHpxbA

Tarthatunk-e hawaii rózsát Magyarországon? Virágzik-e ezen az éghajlatonn?

Több lelkes plumeriakedvelő bizonyította már, hogy a növény nálunk is tartható, sőt virágzik is. Azonban bizonyos körülményeket figyelembe kell venni a sikeres termesztéshez. Mivel a hawaii rózsa trópusi és szubtrópusi növény, a magyar éghajlat kihívásokat jelenthet a nevelésében.

Az alábbiakban néhány fontos tényezőt sorolok fel, amit figyelembe kell venni a hawaii rózsa nevelésében Magyarországon:

 1. Fényigény: A hawaii rózsa szereti a sok napfényt, ezért ültessük napos helyre vagy olyan területre, ahol közvetlen napfény éri.

 2. Hőmérséklet: Mivel a pluméria trópusi növény, érzékeny a hidegre. Fontos, hogy télen beltérre vigyük vagy fagymentes helyen teleltessük.

 3. Talaj: A jó vízelvezetésű, tápanyagokban gazdag talaj előnyös a hawaii rózsa számára. A homokos-lágy, laza talaj segíti a gyökerek egészséges fejlődését.

 4. Öntözés: A hawaii rózsának rendszeres öntözésre van szüksége. Ügyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen túlzottan száraz, de ne is álljon a víztől.

 5. Hőmérséklet és páratartalom: A növény szereti a meleg és magas páratartalmú környezetet. Télen beltéri neveléskor figyeljünk arra, hogy a fűtés ne szárítsa ki túlzottan a levegőt.

 6. Trágyázás: A növény számára időnként tápanyagdús trágyázásra van szükség a virágok és a levelek egészségének fenntartása érdekében.

 7. Védés hidegebb időjárás ellen: Ha hidegebb időjárás várható, és a növényt nem tudjuk beltérre vinni, védjük meg a hideg, fagyos éjszakáktól szigetelő anyaggal vagy műanyag fóliával.

Bár a pluméria nevelése kihívásokkal járhat a kontinentális éghajlatú Magyarországon, ha gondoskodunk a megfelelő körülményekről és odafigyelünk a növény igényeire, mégis élvezhetjük a szép virágokkal díszített hawaii rózsát a kertünkben vagy akár a teraszunkon.

Legendák és szokások a hawaii rózsa kapcsán

A hawaii rózsa számos legendához és szokáshoz kapcsolódik a trópusi régiókban, különösen a Csendes-óceáni szigeteken, ahol eredetileg honos. Az alábbiakban néhány érdekes hawai rózsával kapcsolatos legendát és szokást mutatunk be.

 1. A virág szépsége és illata: A hawaii rózsa virágai különösen gyönyörűek és illatosak, így számos népmese és hagyomány dicséri ezeket a virágokat, mint a szépség és az élet szimbólumait. A virágokat hagyományosan esküvői koszorúk készítésére használják, hogy az ifjú pár szerelmet és boldogságot hozzanak az életükbe.

 2. Az elrendezett virágok: A hawaii kultúrában a virágok elhelyezése és viselése különösen fontos. Az emberek üzeneteket közvetíthetnek a virágok helyzetével. Például, ha egy személy virágait a bal fülén viselik, az azt jelzi, hogy az illető szabad szívvel áll a másikhoz. Ha viszont a jobb fülön viselik, az jelzi, hogy a személy foglalt vagy házas.

 3. Pele és a hawaii rózsa: Pele, a tűz istennője, a hawaii mitológiában fontos szereplő. Egyik legenda szerint a hawaii rózsa a lángoló vulkánok szimbóluma, és összefüggésbe hozzák Pele istennővel, aki a tűz és a vulkánok védőszentje.

 4. Tisztelgés a hawaii rózsa előtt: A hawaii rózsa fontosságát tükrözi az a tény is, hogy Hawaiin az emberek számos módját találták ki annak, hogy tiszteletüket fejezzék ki ennek a virágnak. Például hula tánca alatt a táncosok gyakran virágokat tartanak a kezükben, és az énekekben is gyakran említik a plumériát.

Ezek csak néhány példa a hawaii rózsához kapcsolódó legendákra és szokásokra. Ezek a történetek és hagyományok hozzájárulnak ahhoz, hogy a pluméria továbbra is fontos szerepet játszik a hawaii kultúrában és az emberek életében.