2023. február 3., péntek
Balázs névnapja

Hogyan szaporítsunk rózsát Aloe Vera segítségével?

2023-01-13 09:57 | Nézettség: 817
A rózsa az egyik legkedveltebb virágos növény a hazai kertekben is, akár a világ többi részén. Amilyen szúros tud lenni, annyira szép és változatos. Sokat próbálkoznak az otthoni szaporítással, melynek egy új módszertanát mutatja be az alábbi videó.

A módszer lényege, hogy a rózsát Aloe Vera levél segítségével szaporítja, melynek eredményeként 20 nap alatt fejlődik ki a rózsa csemete. Egy 5-6 cm hosszúságú rózsaszárat megtisztítva a tüskéktől középtájon egy 2-3 mm-es nagyságő kör alaku területen a héját kivágjuk. Itt fog a hajtás előbújni. Az Aloe levelet ugyanolyan hosszúra vágjuk, mint a rózsaszárat, az oldalát levágjuk, és a rózsaszárat beleillesztjük az Aloe levélbe. 

Ezt követően az Aloe levéllel lefelé elültetjük úgy, hogy a rózsaszárat épphogy eltakarja a föld. Megöntözzük és a tetejére átlátszó edényt vagy egy egyszerű műanyag palack alsó részt tesszünk. 20 nap múlva 4-5 cm-es rózsánk lehet. Ekkor érdemes kivenni a földből és a végleges helyére ültetni.

Nézd meg a módszert bemutató videót. Sokan kételkednek a videó valódiságában, mondván az egész csak kamu, így nem lehet rózsát szaporítani. Mi ebben nem tudunk állást foglalni, azonban a legegyszerűbb módja az igazság kiderítésének, ha kipróbáljuk. Szerencsére, komoly anyagi és időbeni álldozatokkal nem jár. 


Megnézem a videót
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=6IZteHgxAbU

 

A rózsa hagyományos szaporítási módja

Nézzük a kertészeti szakirodalom szerint, hogyan kell a rózsát szaporítani. Az alapfajokat magról szaporítják, de bevált gyakorlat s rózsa dugványozással történő szaporítása is.

A dugványozásnál fontos a dugvány megfelelő kiválasztása és előkészítése. A jó hír az, hogy használhatunk bármilyen egészséges szárat, akár frissen vágottat akár egy ajándékba kapott szép rózsának a szárát is. 

A dugványnál figyelni kell arra, hogy olyan hosszú legyen, hogy 2 3 rügyet tartalmazzon. Az alsó és a felső rügy felett 2 cm-el vágjuk el a szárat 45 fokos szögben lehetőleg éles késsel vagy kertész szerszámmal, ne „nyeszeteljük”, roncsoljuk a növényt.

Az ültetés előtt 2 napig tegyük vízbe a szárakat áztatásra, ezt követően pedig ültessük el a dugványokat. A rózsa a tápanyagban gazdag talajt, kedveli így nem árt ha jó minőségű virágföldet használunk és akár adhatunk hozzá egy kevés trágyát is. A talajt előzetesen alaposan nedvesítsük át, és napos fényes helyre tegyük. 

A rügyek akár néhány nappal az ültetés után már fejlődésnek indulhatnak. Ekkor már át is ültethetjük őket. A frissen elültetett rózsákat 3-4 hétig takarjuk le üvegbúrával.