2023. december 6., szerda
Miklós névnapja

Ittál már Újházi fröccsöt? Itt az ideje megkóstolni!

2023-08-09 07:37 | Nézettség: 554
A fröccs egy magyar találmány. A legenda szerint a szódavíz feltalálója, Jedlik Ányos nevéhez kapcsolódik, magát a fröccs elnevezést pedig Vörösmarty Mihály találta ki.

A fröccsnek ezer fajtája létezik a szódaviz és a bor arányától függően. Az Apafőz csatorna azonban egy különleges fröccsöt, az Újházi fröccsöt mutatja be nekünk.

Fröccs típusok a teljesség igénye nélkül

Krúdy fröccs - keverési arány: 9 dl fehérbor és 1 dl szóda. Krúdy Gyuláról kapta a nevét, aki nek ez volt a kedvenc fröccse, a szavaival élve itt a szóda csak  "megvicceli" a bort.

Házmester fröccs - keverési arány: 3 dl fehérbor és 2 dl szóda, nem kis mennyiség, hiszen ez már fél liter folyadék, de sokan eskösznek rá.

Kisfröccs - keverési arány: 1dl bor és 1 dl szóda, talán a legnépszerűbb fröccsfajta, nevezik függynek is, köszönhetően József Attilának, aki azt mondta, hogy egy füttyre meg is lehet inni.

Nagyfröccs - keverési arány 2 dl bor és 1 dl szóda, a szakirodalom ezt tekinti a klsszikus fröccsnek, másik neve: hajtás.

Puskás fröccs - keverési arány 6 dl bor és 3 dl szóda, természetesen a legendás angol-magyar mégkőzéshez kapcsolódik, ami a bor és a szóda arányából ki is derül. Köszönhetően Öcsi bácsiéknak közel egy liter ezen fröccs teljes ürtartalma. Puskás Öcsit egyébként hívtár Fröcsinek is, nagyon kedvelte ezt az italt.

Nézd meg, hogy készíti az Apafőz csatorna az Újházi fröccsöt, további információkat errő a fröccsről az Éhes Utazón találsz.


Megnézem a videót
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/shorts/lzUXHhIJajk