2024. június 19., szerda
Gyárfás névnapja

Júliusban új előírás élesedik az e-rollereknél Magyarországon: érinti a sharing cégeket is 🛴🚫🛑

2024-05-29 13:25 | Nézettség: 157
Az Építési és Közlekedési Minisztérium a gyorsan terjedő elektromos rollerek 🛴 miatt módosítja a KRESZ-t, így 2024 júniusától kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás lesz érvényben. Ez a lépés a közlekedésbiztonság javítását célozza.

Kötelező biztosítás az elektromos rollerekre 🛴: Változások a KRESZ-ben és a biztosítási díjak

kresz

Korábbi cikkeik szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium a gyorsan terjedő elektromos rollerek miatt módosítani fogja a KRESZ-t. Bár a pontos szabályok még nem ismertek, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közleménye alapján biztos, hogy 2024. június 16-tól egyes mikromobilitási eszközökre, így az e-rollerekre is kötelező lesz a kgfb.

Miért vezetik be a kötelező biztosítást?

Az elektromos rollerek egyre népszerűbbek a városi közlekedésben, de sajnos balesetek is történnek velük. Mivel ezek a járművek akár 25 km/h sebességet is elérhetnek, komoly sérüléseket okozhatnak gyalogosoknak, kerékpárosoknak vagy autósoknak való ütközés esetén. A kötelező biztosítás célja a károkozók felelősségének egyértelmű meghatározása és a károsultak kártalanítása, ezáltal javítva a közlekedésbiztonságot.

elektromos roller

Hogyan fog működni a rolleres kgfb a gyakorlatban?

A kötelező biztosítási kötelezettség a jármű nettó tömegétől és tervezési sebességétől függ. Azoknak az e-rollereknek, amelyek 25 kg alattiak, kötelező lesz a biztosítás, ha tervezési sebességük eléri vagy meghaladja a 25 km/h-t. Az 25 kg feletti e-rollerek esetében már 14 km/h tervezési sebesség felett is kötelező lesz a kgfb.

A biztosítást az e-roller üzembentartójának kell megkötnie, aki nem feltétlenül azonos a tulajdonossal. Gyakran előfordul, hogy kölcsönzött vagy bérelt e-rollert használunk, így ebben az esetben a kölcsönzőnek vagy bérbeadónak kell gondoskodnia a kötelező biztosításról.

Mennyibe fog kerülni a rolleres kgfb?

A kötelező biztosítás díja számos tényezőtől függ, mint például a jármű típusa, teljesítménye, a biztosítási fedezet összege, a bonus-malus besorolás, valamint a lakóhely. A MABISZ becslése szerint az e-rolleres kgfb éves díja néhány ezer forinttól indulhat, de a díjak akár tízezer forintot is meghaladhatnak a kockázatosabb besorolású járművek esetében.

kresz kalkulator

Fontos megjegyezni, hogy a kötelező biztosítás csak a jármű által okozott károkért felel. A casco biztosítás megkötése nem kötelező, de javasolt, ha az e-roller ellopása vagy megrongálódása ellen is védekezni szeretnénk.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=pEORxBHVgQc

Összefoglalva:

  • Június 16-tól egyes e-rollerekre kötelező lesz a kgfb.
  • A kötelezettség a jármű nettó tömegétől és tervezési sebességétől függ.
  • A biztosítást az e-roller üzembentartójának kell megkötnie.
  • A kgfb díja néhány ezer forinttól indulhat.
  • A casco biztosítás megkötése nem kötelező, de javasolt.

elektromos roller

A KRESZ pontos módosításai még nem ismertek, de a Pénzcentrum folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket, és tájékoztatja olvasóit a legfrissebb információkról.

További videók a témában