2024. Április 12., péntek
Gyula névnapja

Fél évszázad után új szabályok a KRESZ-ben. Erről minden autósnak tudnia kell 🚦🚙

2024-02-28 09:00 | Nézettség: 312
A KRESZ, mint a közúti közlekedés alapvető szabályrendszerének meghatározója, 50 év után megújulásra szorul, hogy lépést tartson a változó közlekedési kihívásokkal és az új technológiai fejlesztésekkel. Az Építési és Közlekedési Minisztérium és számos érintett szakmai szervezet összefogásával készül a KRESZ átfogó felülvizsgálata, melynek célja a közlekedésbiztonság és a szabálykövetés javítása. Az alábbiakban részletesen tárgyaljuk, hogy milyen lépéseket terveznek a KRESZ modernizálása érdekében.

kresz

50 év után megújul a KRESZ: Szakmai Fórumon gyűjtik az elvárásokat és problémákat

A Közlekedési és Építési Minisztérium (KÉM) és a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. (KTI) összefogásával folytatódik a Közúti Közlekedési Szabályok (KRESZ) megújítása, amelynek célja a közlekedésbiztonság és a szabálykövetés javítása. A KRESZ, amely 1976-ban lépett életbe, mára már több mint 55 éves, és az eredeti, 1968-as Bécsi egyezményhez való csatlakozás nyomán jött létre. A szabályozás megújítását széles körű társadalmi konszenzus mellett tervezik megvalósítani, bevonva 50 szakmai, érdekképviseleti, tudományos, közigazgatási és civil szervezetet.

Az előkészítés részeként február 12–13-án kétnapos közlekedésszakmai fórumot szerveztek, melyen a közúti közlekedés résztvevőinek elvárásait gyűjtötték össze, és azonosították a főbb problémaköröket. A konferencia során szó esett a kijelölt gyalogátkelőhelyek biztonságának növeléséről, valamint a járművek műszaki szabályainak felülvizsgálatáról és aktualizálásáról. Emellett hangsúlyozták a közlekedésoktatás fontosságát, és javasolták, hogy már az általános iskolákban nagyobb teret kapjon a közlekedésnevelés.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium az előzetes felmérések alapján már 381 javaslatot gyűjtött össze, melyek harmada koncepcionális alapokat érint. Ezek alapján egy átfogó, a közlekedésbiztonságra és a szabálykövetésre fókuszáló szabályozás kialakítását tervezik. A KRESZ megújításának kiemelt célja, hogy a jogszabály a lehető legpraktikusabb legyen, és középpontjában a biztonságos közlekedés álljon.

A megújítási folyamatban részt vesznek a közlekedési szakemberek, érdekképviseletek, tudományos szervezetek és civilek is, hogy a végleges szabályozás minden szempontból kielégítő legyen. A KRESZ megújítása fontos mérföldkő lehet a magyar közúti közlekedés szabályozásában és biztonságának javításában, és a közúti közlekedésben részt vevők mindennapi életét is pozitívan befolyásolhatja.

Te mennyire vagy jártas a KRESZ szabályaiban? Tedd próbára magad most! Kattints ide ésIndítsd el a tesztet

kresz kalkulátor

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=IsSdC9yAxp4

Remek ajándék ötlet névnapra születésnapra egy KRESZ tanfolyam!

További KRESZ teszteket ide kattintva találsz!

További videók a témában