2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

Középkori kakilási technikák - Miért nincs most ilyen WC-fotel ?!

2023-03-14 22:41 | Nézettség: 320
Miért nem gyártanak ma olyan fotelt, kanapét, kissámlit vagy bármit, amibe bele lehet kakilni? Miért nincs most ilyen? Igény biztosan lenne rá! Mert akkor nem kellene elhagynunk a szobát és nyugodtan nézhetnénk a sorozatainkat megszakítás nélkül, és ha kell WC-zni, akkor csak felnyitnánk a fotel ülőfelületét és máris ott lenne a WC ülőke. Nem nagyszerű? A videónkban bemutatjuk, hogyan működött ez évszázadok előtt, amikor még az embereknek sokkal több idejük volt, mert nem volt HBO, Netflix, Amazon, Disney Chanel stb. Szóval... Bútorgyártók figyelem!!! Ha valaki hajlandó lenne ilyen terméket gyártani, én szívesen beszállnák abba a STARTUP-ba.

A W.C. történelme

A W.C., vagyis a mellékhelyiség történelme nagyon hosszú és sokszínű. A modern mellékhelyiség kialakulása több száz évvel ezelőtt kezdődött, és azóta folyamatosan fejlődött.

Az ókorban az emberek általában nyilvános helyeken vagy a szabadban végezték a dolgukat. Az ókori Rómában és Görögországban azonban már voltak olyan épületek, amelyekben ülővécéket helyeztek el. Ezek azonban nem voltak folyamatosan használva, és általában csak a gazdagabb réteg tagjai használták őket.

A középkorban a mellékhelyiségek általában csak a nemesi osztály részére álltak rendelkezésre, és gyakran csak a várakban és a palotákban találhatóak meg. Az emberek többsége továbbra is a szabadban vagy a bokrok között végezte a dolgát.

A modern mellékhelyiség kialakulása a 19. században kezdődött. Az első modern W.C.-ket az 1850-es években kezdték építeni, és a 20. század elején már széles körben elterjedtek. Az első W.C.-k nagyon egyszerűek voltak, és általában csak egy ülővécéből és egy mosdókagylóból álltak.

Az első W.C-k általában nyilvános helyeken, például a városi piacokon és a vasútállomásokon voltak elhelyezve, és a használatukért fizetni kellett. Később azonban egyre több ember kezdett magánházakba W.C.-t építeni.

A W.C.-k fejlődése az 1900-as években gyorsult fel. Az első lehúzható öblítős W.C.-ket 1885-ben mutatták be, de csak az 1920-as években váltak széles körben elterjedtté. Az 1950-es években az első W.C.-k fűtéssel, világítással és zuhanyzóval is felszerelhetők voltak.

Az 1960-as években kezdődött el az ökológiai szempontokra való nagyobb figyelem, amely hatással volt a W.C.-k kialakítására is. Az alacsony áramlású öblítők megjelenése segített csökkenteni a vízhasználatot, és a víztakarékos W.C.-k ma már széles körben elérhetők.

A 21. században a W.C.-k további fejlődése az automatizálásra és a digitális technológiákra összpontosít. Az okos W.C.-k lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy testhőmérsékletet és vérnyomást mérjenek, valamint felületi hőmérsékletet állapítsanak meg. Az okos W.C.-k többé nemcsak a vécézési igények kielégítésére szolgálnak, hanem az egészségügyi állapot nyomon követésére is használhatóak.

Összességében a mellékhelyiség történelme több száz évre nyúlik vissza, és folyamatosan fejlődik. A modern W.C.-k számos kényelmi és egészségügyi előnyt nyújtanak, és az új technológiák bevezetése további lehetőségeket kínál a jövőbeli fejlesztések számára.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Oyes6HkvSRI