2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Márton névnap és a Márton napi liba

2023-11-02 19:41 | Nézettség: 619
November első felének egyik ismert napja a Márton nap, melyhez leginkább a libavacsora és az újbor köthető. De honnan erednek a Márton napi szókások, mi jelent a Márton névnap?

A Márton név a latin Martinus név rövidült, magyar formája, melynek jelentése Marshoz tartozó és az istenség városvédelmező funkciójából következően harcos/hadakozó. Márton névnap pedig Szent Mártonhoz köthető, kinek a története a honfoglalás előtti időkre vezethető vissza, de sokan nem tudják, mi összekapcsolja őt a libával. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt kezdetét jelenti, és a mezőgazdaságban fontos időpont, amely az évi munkálatok befejezését jelzi.

Márton és a liba

A liba és Szent Márton kapcsolatára két különböző legendát is ismerünk. Az egyik a római kultúrához köthető, ahol a lúd volt a téli évnegyed első napján ünnepelt állat, és a rómaiak klasszikus nagy lakomáikon gyakran szerepelt a menüben. A lúd a római mitológiában Mars isten madara volt, és ez a kapcsolat adta a Márton madara elnevezést.

A másik legenda Márton püspökkel kapcsolatos, aki egy szerzetesként élő jótevő volt. Amikor a nép püspökké avatását kezdeményezte, egy libaólba menekült, de a libák gágogásukkal elárulták rejtekhelyét, és így vált Mártonból püspök. A hagyomány szerint "Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik."

Márton napi hagyományok

Márton napjához kapcsolódik a Márton vesszeje szokás is. A mezőgazdaságban ez a nap az évi munkálatok befejezését, a földtulajdonosokkal való elszámolást jelenti. A pásztorok ezen a napon terelték ki utoljára a nyájat a legelőre, és vesszővel köszönték meg a gazdáknak. Ezeket a vesszőket nevezték Márton vesszejének.

Márton pohara a Márton-napi újborhoz kapcsolódik, mivel ezen a napon már kiforrt az újbor. A hiedelem szerint Szent Márton a bor bírája, és ezért a bort mindenképpen meg kellett kóstolni ezen a napon. A Márton-napi újbor kóstolgatás szertartása misztikummal övezve zajlott, és az egész évi munka gyümölcse ekkor mutatkozott meg. További Márton napi hagyományokról olvashatsz a Névnaptár oldalon is.

Márton napi receptek

Márton napon a magyar gasztronomiában a liba és az újbor van a középpomzban. Az éttermek speciális libához kapcsolódó menükkel várják a vendégeket. A libahúsból készült ételeket otthon is könnyedén elkészíthetünk, hoztunk nektek egy finom sült libacombot Szoky konyhájából. 
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=TkCY5u_ZEWc