2022. szeptember 28., szerda
Vencel névnapja

Mathias Rust, aki sportrepülőjével 35 éve berepült a moszkvai Vörös térre

2022-06-01 18:26 | Nézettség: 308
Mathias Rust egy 19 éves hamburgi srác, aki 1987. május 28-án nevetség tárgyává tette az akkori világ egyik szuperhatalmát, a Szovjetuniót, ugyanis sportrepülőjével - fél Európát átszelve - leszállt a moszkvai Vörös téren. Az eset a szovjet politikai vezetést jelentősen sokkolta, hiszen légvédelmük egy kis sportgépet 900 kilométeren át zavartalanul hagyott repülni mélyrepülésben, a szovjet területek felett.

Ami történt látványnak is szürreális volt: Moszkvában, a Vörös tér felett, a szovjet állam szívének is a legbelsejében tűnt fel a Cessna 172-es túragép, amely leszállóhelyet keresve lebegett át a hatalmas téren, aztán egy forduló után elegánsan leszállt a Moszkvorecnij hídra, hogy aztán a Vaszilij Blazsennij Székesegyház elé guruljon. Amikor másfél óra elteltével megjelentek a téren a rendőrök, majd a KGB emberei és kérdőre vonták a német fiatalembert, ő magától értetődő módon előadta korábbi meggyőződését, hogy tudniillik a világ csak úgy tud megszabadulni az atomháború fenyegetésétől, ha ő valami nagyon merész és sokkoló dolgot tesz. És gondolta, rajta ne múljon a világbéke, ő bizony megtette, ami kitelt tőle!
 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=_Gde02L4zyw

Mathias Rust elmesélte ennek a kalandos utazásnak és az azt követő nem kevésbé kalandos éveknek minden részletét megtudja - a korabeli újságok fogalmazása szerint - személyesen az "átkozott hamburgi békegalambtól".