2023. december 1., péntek
Elza névnapja

Mennyibe kerül egy expediíció a Mont Everestre?

2023-05-30 17:54 | Nézettség: 365
Az Everest-hegycsúcsra történő expedíciók ára jelentősen változó lehet, attól függően, hogy melyik útvonalat választja a hegymászó, melyik expedíciós céghez csatlakozik, és milyen szolgáltatásokat kínálnak. Az Everest expedíciók költségei általában több tízezer dollártól indulnak, és akár több százezer dollárra is rúghatnak.

Az alábbi tényezők befolyásolják az árat

  • Hegymászói engedély: Az Everest-hegyre történő feljutáshoz a hegymászóknak engedélyt kell váltaniuk a nepáli kormánytól vagy a tibeti hatóságoktól. Az engedélyek ára jelentős összeget tehet ki.
  • Expedíciós cég: A hegymászók gyakran csatlakoznak egy expedíciós céghez, amely szervezi és vezeti az expedíciót. Az expedíciós cég általában biztosítja a szükséges felszerelést, az étkezést, az alaptábort és az oxigénpalackokat. Az árak különböző cégeknél eltérőek lehetnek, és attól függenek, hogy mennyire kényelmes és jól felszerelt szolgáltatásokat kínálnak.
  • Útvonal: Az Everest-hegyre több útvonal vezet, mint például a déloldali (nepáli) útvonal vagy az északoldali (tibeti) útvonal. Az északoldali útvonal általában olcsóbb lehet, de kevesebb szolgáltatást nyújtanak a hegy mászásához.
  • Felszerelés: A hegymászás során számos speciális felszerelésre van szükség, például hőszigetelt ruházat, hegyi cipők, hágóvasak, jégszerszámok és oxigénpalackok. Ezek a felszerelések jelentős költséget jelenthetnek.

Fontos megjegyezni, hogy az expedíciók ára általában nem tartalmazza az utazási költségeket a kiindulási országból (például repülőjegyek), az előkészületekhez szükséges edzéseket és az esetleges mentési költségeket. Ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni a költségek megítélésénél

Amint korábban említettem, az árak folyamatosan változnak, és különböző expedíciós cégek és szolgáltatások között eltérhetnek.

Az árakat általában dollárban vagy más devizában adják meg.

Az alábbiakban néhány példa található az Everest-expedíciók árára a legelterjedtebb útvonalakon:

Déloldali (Nepál) útvonal:

  • Alapszintű expedíciók: Ezek az expedíciók általában az olcsóbbak, de kevesebb szolgáltatást nyújtanak. Az áruk általában 30 000 és 45 000 dollár között mozoghat.
  • Középszintű expedíciók: Ezeken az expedíciókon magasabb színvonalú szolgáltatásokat kínálnak, például tapasztalt vezetőket, jobb minőségű felszereléseket és magasabb arányban történő sikert. Az árak általában 45 000 és 70 000 dollár között változhatnak.
  • Luxus szintű expedíciók: Ezek a magas színvonalú expedíciók kényelmes szállásokat, magas szintű támogatást és vezetést, valamint a legjobb minőségű felszereléseket kínálják. Az árak 70 000 dollártól akár több százezer dollárig is terjedhetnek.
     

Északoldali (Tibet) útvonal:

  • Az északoldali útvonal általában olcsóbb lehet, de kevesebb infrastruktúrát és szolgáltatást nyújt.

Az árak általában 20 000 és 40 000 dollár között mozognak.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak becslések és átlagos árak, és konkrét expedíciós cégektől és időszakoktól függően változhatnak. Emellett a hegymászó saját felszerelése, repülőjegyek, vízumok és egyéb költségek is hozzáadódnak a teljes költséghez.

Az expedíciók költségeinek részleteit és pontos árait legjobb közvetlenül az expedíciós cégektől vagy szakértőktől érdeklődni, akik naprakész információkkal rendelkeznek az aktuális árakról és szolgáltatásokról.

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Kqrj1TFAbPg