2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Mézeskalács recept 🎄🎅, ami azonnal puha lesz!

2023-12-12 20:14 | Nézettség: 2831
Az egyik legkedveltebb téli sütemény, a mézeskalács. A karácsony szinte elképzelhetetlen nélküle. Nagyon finom és sokáig eláll. Ez egy pihe-puha változat, sütés után egyből fogyasztható.

Ünnepi lesz a hangulat ezzel a bájos mézeskalács recepttel, amelynek finom, fűszeres aromája és puha állaga azonnal beköltözik otthonodba. Készítsd el ezt az egyszerű, mégis csodás süteményt, és élvezd a hagyományos mézeskalácsok varázsát minden falatban.

mézeskalács karácsony

Mézeskalács recept

Hozzávalók:

 • 300 g liszt
 • 110 g porcukor
 • 70 g vaj
 • 75 g méz
 • 1 tojás
 • 1 teáskanál sütőpor
 • 1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

Máz:

 • 1 tojásfehérje
 • Kb. 200 g porcukor

.

mézeskalács sütés

Elkészítés:

 1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.

 2. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, porcukrot, és sütőport.

 3. Egy lábasban olvaszd fel a vajat és a mézet. Amikor teljesen felolvadt, hagyd kicsit hűlni, majd add hozzá a tojást és a mézeskalács fűszerkeveréket. Jól keverd össze.

 4. Öntsd az olvasztott keveréket a lisztes keverékbe, és gyúrd össze egy rugalmas tésztává.

 5. Tegyél sütőpapírt a sütőlemezre.

 6. Nyújtsd ki a tésztát kinyújtófával, majd szaggasd ki a kívánt formákat (pl. mézeskalács alakokat).

 7. Helyezd a formákat a sütőlemezre, és süsd őket 180 °C-on 9-10 percig, vagy amíg szép aranybarnák lesznek.

 8. Közben készítsd el a mázat: verj habbá a tojásfehérjéből, majd lassan adagold hozzá a porcukrot, amíg egy sűrű, kenhető mázat kapsz.

 9. Amikor a mézeskalácsok kihűltek, kend meg őket a tojásfehérje-mázzal, és hagyd száradni.

mézeskalács

Mézeskalácsok hagyománya gazdag és sokszínű, és a karácsonyhoz való kapcsolódása

Mézeskalács története

A mézeskalácsnak hosszú és gazdag történelme van, és az évszázadok során több kultúrában kialakultak különböző hagyományok kapcsolódva ehhez az édes süteményhez. A mézeskalácsok készítésének gyökerei az ókori Egyiptomba és Görögországba vezethetők vissza, ahol a mézet és a fűszereket már évezredek óta használták édességek és gyógyítószerek készítéséhez.

A középkorban, a 15. századtól kezdve, a mézeskalácsok elterjedtek Európában. Ez a sütőtészta készítésének és díszítésének művészeti formájává vált, és a cukrászdákban, valamint otthonokban egyaránt kedvelt lett. Az emberek különböző formákat, például állatokat, csillagokat, szív alakúakat és egyéb motívumokat készítettek mézeskalácsból.

Mézeskalács és a karácsony

A mézeskalácsok kapcsolata a karácsonnyal többféle forrásra vezethető vissza. Egyrészt a karácsonyfa díszeként szolgáltak, és az ünnepi szezon alatt, különösen a 17. században, a mézeskalácsokat karácsonyfa díszítéseként használták. A mézeskalácsok sokféle formája, mint például az angyalok vagy a csillagok, természetes módon kapcsolódott a karácsonyi témákhoz.

Egy másik érdekesség, hogy a mézeskalácsok készítése és díszítése tradicionális ünnepi tevékenységgé vált a családok körében. A mézeskalácsokat gyakran készítik és díszítik közösen a családtagok, barátok, így a mézeskalács elkészítése egyfajta közös, kreatív tevékenységgé válik.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=JftIG47XtN8

Mennyit tudsz karácsony ünnepéről? KARÁCSONY - KERESZTÉNY ÜNNEPI KVÍZ

A mézeskalácsok nemcsak finom édességek, hanem a karácsonyi ünnepek szerves részei is lettek

mézeskalács sütemény

Tálalási javaslat:

Tálald a mézeskalácsokat egy szép tányéron vagy díszes tálban. Szórd meg őket esetleg porcukorral vagy díszítsd további mézeskalács fűszerkeverékkel. Kiválóan illenek karácsonyi vagy ünnepi asztalra.

Ajánlott ital:

Mint frissítő ital, kínálj egy friss narancslét, ami kellemesen kiegészíti a mézeskalács édességét. Ha alkoholos italt szeretnél ajánlani, egy könnyű, édes fehérbor, például egy muscat vagy riesling, kiváló választás lehet. Egy ilyen könnyed ital jól harmonizál a mézeskalácsok gazdag ízvilágával.

Alakalom:

Ezt az ételt kifejezetten karácsonyi ünnepek, családi összejövetelek vagy baráti összejövetelek alkalmával ajánlom, mivel a mézeskalácsok hagyományosan ilyenkor kerülnek az asztalra.

 

#recept #mézeskalács#karácsonyisüti#recipe

További videók a témában