2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

Miért költenek veszélyesen sokat a fiatalok Valentin-napkor? Z - az útvesztett generáció?

2023-02-13 13:26 | Nézettség: 100
Igaz, hogy a Z a történelem legmagányosabb generációja? Hogyan lehet mégis trendszetter ez a nemzedék? És vajon áthidalhatók a korosztályos szakadékok? Mi az a Z generáció? Mi jellemzi a Z generációt? Miként élnek egymás mellet a különböző generációk? Hogy érthetjük meg a Z generáció szülötteit? Mi jellemző a Z generációra? Z - az útvesztett generáció? Férfiak vagy a nők költenek többet Valentinnapkor?

A Valentin-nap az egyik legszentimentálisabb ünnep a világon, és sok fiatal költ ennek megfelelően nagy összegeket ajándékokra, vacsorákra, édességekre vagy más meglepetésekre a szerelmüknek vagy a párjuknak. Az ajándékozás a szerelem és az odafigyelés jelképe, és sok fiatal számára fontos, hogy megmutassák a tiszteletüket és szerelmüket

Veszélyesen sokat költenek a fiatalok Valentin-napkor

A szerelem ünnepén átlagosan 16 százalékkal költünk többet, mint a januári napokon – derül ki az Erste-ügyfelek kártyás vásárlásainak vizsgálatából. A Valentin-napi figyelmességekre – étteremre, virágra, fehérneműre – azonban 66 százalékkal megy el nagyobb összeg. A férfiak kiadásai ezekre a meglepetésekre csaknem a januári dupláját érik el, míg a  Z generáció tagjai – 355 százalékkal adnak ki többet ilyen célokra.  Az Erste szerint is fontos, hogy újra és újra kimutassuk szeretetünket. A bank ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy ilyenkor se sodorjuk veszélybe a pénzügyi egészségünket, mert ezt szeretteink kívánnák a legkevésbé.

A szerelem nem ismer határokat, de azért nem kell csődbe menni Valentin-nap alkalmából – figyelmeztet az Erste. A pénzintézet ügyfeleinek költéseit vizsgálva kiderül: a fiatalok és a férfiak hajlamosabbak február közepén mélyebben a zsebükbe nyúlni, néha veszélyesen mélyen.

„A Valentin-nap ma már inkább az ajándékozásról és a párok közös szórakozásáról szól. Ám sosem árt felidézni, hogy ez a hagyomány szerint a kedves üzenetek, és nem a költekezés ünnepe”

A Bálint-napi ajándékozás a rendszerváltás után terjedt el Magyarországon. Az átlagemberek költési szokásait vizsgálva egyértelmű is, hogy az ünnepet a fiatalabb generációk tartják leginkább. Az átlagos napi kártyás vásárlások összege február 13-án és 14-én 16 százalékkal volt nagyobb az elmúlt három évben, mint a januári napi átlagos költés. Leginkább a ruházat, étterem és szórakoztatás kategóriákban emelkedik ilyenkor a kártyás vásárlások összege: a napi költés ilyenkor harmadával nagyobb ezekben az üzlet-kategóriákban, mint az átlagos januári. Ha a kört a tipikus Valentin-napi ajándékokra szűkítjük (étterem, virág, fehérnemű), akkor már 66 százalékos emelkedést látunk.

Az eredeti angolszász hagyomány szerint a férfiak ilyenkor üzenetet, verset írnak szerelmüknek, aki ezt virággal viszonozza. Ma azonban a férfiak csak többet költenek: a kiadások átlagos emelkedése náluk a Bálint-napi körben meghaladja a 90 százalékot, míg a nőknél ez 30 százalék alatt marad.

Az idősebbeknél – az 1964 előtt született bébi-bumm generáció tagjainál – alig emelkednek a kiadások a Valentin-napi üzletkategóriákban. Az X generáció tagjai – a mai 42-58 évesek – már több mint 50 százalékkal fizetnek ki többet ezen a területen Valentin-napkor. A millenniumi generáció – az 1980 és 1996 között születettek – már majdnem dupla annyit költenek. A fiatal felnőtteknek, a Z generáció tagjainak azonban ilyenkor a pénz nem annyira számít. A Valentin-napi kategóriákban a költések náluk döbbenetesen sokkal, 355 százalékkal növekednek, a turisztikai, utazási kiadások 258 százalékkal haladják meg a januári átlagot. A divatcikkekre fordított összeg 224 százalékkal nő. Ennek következtében jóval nagyobb mértékben emelkedik náluk a vásárlások napi összértéke is: az átlagos 16 százalékkal szemben 23 százalékkal. Jellemző ilyenkor a fiatal felnőttekre a hitelkártya-használat emelkedése is. A Z generáció tagjai hitelkártyával Valentin-napkor 68 százalékkal költenek többet, mint egyébként.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=sw_Y7lc2_Q4

Az Erste digitális platformja, George mindennap igyekszik jó tanácsokkal ellátni ügyfeleit a pénzügyi egészség megőrzéséért. A kedvezményes vásárlásokhoz pedig az applikáció Moneyback funkciója nyújt segítséget. Az ingyenes, személyre szabott pénzvisszatérítési kedvezményprogramban mindenki a számára leginkább releváns kereskedőktől kap ajánlatot. Így az ügyfelek akár 10 százalékos megtakarítást is elérhetnek.

Blaumann Debóra – hangsúlyozza, az Erste marketing és PR területének vezetője. Szerinte a pénzügyi egészség megőrzésének fontos eleme, hogy ünnepek idején is megfontoltan vásároljunk. Igyekezzünk szem előtt tartani: nem az ajándék ára határozza meg, hogy az mennyire lesz értékes a másiknak.