2023. december 1., péntek
Elza névnapja

Miért NE vegyél most lakást!? Szakértői vélemény

2023-08-04 17:20 | Nézettség: 693
Érdemes-e most lakást venni Magyarországon, mikor 16%-os kamatot is kaphatunk biztonságos állampapír befektetéssel? Jó befektetés most a lakás vagy sem és miért? Hogyan látja a szakember a jelnlegi magyar ingatlanpiacot, milyen kilátások vannak a jövőre nézve?

Mire kell figyelni ha valaki lakásba fekteti be a pénzét?

Amikor valaki lakásba fekteti be a pénzét, fontos számos tényezőre odafigyelnie, hogy biztonságos és eredményes befektetést hajtson végre. Ezek közül néhány fontos szempont a következő:

- Alapos kutatás: Fontos, hogy alaposan tanulmányozza a piaci helyzetet, az ingatlan árakat és az adott terület fejlődését. Érdemes megvizsgálni a környék ingatlanpiaci tendenciáit, az infrastruktúrát, a közeli szolgáltatásokat és az életminőséget befolyásoló tényezőket.

- Pénzügyi tervezés: Legyen világos elképzelése a befektetés céljáról és tervezze meg a pénzügyeit. Gondolja át, mennyi pénzt kíván befektetni, és milyen hosszú távú hozamra számít.

- Hitelesség és jogi vonatkozások: Ellenőrizze az eladó vagy fejlesztő hitelességét, és győződjön meg arról, hogy minden jogi vonatkozás rendezett. A vásárláshoz vegye igénybe egy megbízható ügyvéd vagy ingatlanügynök szolgáltatásait.

- Beruházási cél: Döntse el, hogy a lakást hosszú távú befektetésként  (albérlet kiadása) vagy esetleg saját használatra szánja-e. Ennek függvényében más szempontokat kell figyelembe vennie.

- Finanszírozás és hitelek: Ha hitelt vesz fel az ingatlan vásárlásához, érdemes alaposan megvizsgálni a különböző hitelek feltételeit, és választani a számára legelőnyösebbet.

- Rizikókezelés: Az ingatlanpiac ingadozó lehet, ezért fontos, hogy legyen tartaléka a váratlan kiadásokra, és ne tegyen kockázatos döntéseket, amelyek túlzottan kitették volna a lakás befektetésének kockázatának.

- Értéknövekedés és hozam: Az ingatlanvásárlásnál fontos figyelembe venni a várható értéknövekedést és a bérbeadásból származó hozamot. Az ingatlan értéke az idő múlásával változhat, és befektetési céljától függően különböző szempontokra összpontosíthat.

- Karbantartás és fenntartási költségek: Vegye figyelembe a lakás fenntartási költségeit, melyek tartalmazhatnak karbantartási költségeket, adókat, közös költséget, és az ingatlan bérbeadása esetén a kiadásokat is.

- Diverzifikáció: A lakásba fektetés egyetlen befektetési forma. Érdemes megfontolni a pénz diverzifikálását különböző eszközosztályokban, hogy csökkentse a kockázatot és növelje a hozamot.

- Adózási szabályok: Ismerje meg az ingatlanbefektetéssel kapcsolatos adózási szabályokat, hogy elkerülje az adózással kapcsolatos problémákat és kihasználja a kedvezményeket. Ingatlan eladás adója kalkulátor, vagy ingatlan vásárlás illetéke 2023 kalkulátor segíthet az adó kiszámításában.

Mielőtt bármilyen befektetési döntést hozna, mindig ajánlott pénzügyi tanácsadótól vagy ingatlan szakértőtől tanácsot kérni, hogy segítsen megalapozott döntést hozni.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=kRix6Nmc2EE