2023. december 3., vasárnap
Ferenc névnapja

Miért ráncos az orchidea levele? Orchidea átültetése

2023-06-01 14:42 | Nézettség: 2992
Miként ültesd át a gyökér rohadásban szenvedő orchideát. 5 tipp arra vonatkozóan, hogy mivel segíthetjük az átültetett orchideákat a fejlődésben. Mi az oka, hogy az orchidea levele el kezd sárgulni és ráncosodni? Hogy ültessünk át beteg orchideát?

Mi az oka, hogy ráncosodik az orchidea levele?

Az orchidea leveleinek ráncosodása számos okból eredhet. Itt vannak néhány gyakori ok, amelyek miatt az orchidea levelei ráncosodhatnak:

 • Vízhiány: Az orchideák rendkívül érzékenyek a vízhiányra. Ha nem kapnak elegendő vizet, akkor a levelek elkezdenek ráncosodni és megereszkedni. Ugyanakkor fontos, hogy ne túlöntözzük a növényt sem, mert a túlzott víz is károsíthatja a gyökereket és vezethet a levelek ráncosodásához.
 • Páratartalom: Az orchideáknek általában magas páratartalomra van szükségük. Ha a környezetük túl száraz, akkor a levelek elkezdenek ráncosodni. Fontos, hogy megfelelő páratartalmat biztosítsunk az orchidea számára, például permetezéssel vagy párologtatóval.
 • Hőmérséklet: Az orchideák számára fontos a megfelelő hőmérséklet. Ha a hőmérséklet túl hideg vagy túl meleg, akkor a levelek reagálhatnak ráncosodással. Az optimális hőmérséklet fajtától függ, de általában 18-24 Celsius-fok közötti tartományban érzik jól magukat.
 • Fényhiány vagy túl erős fény: Az orchideák számára fontos a megfelelő fény mennyisége és minősége. Ha túl kevés fényt kapnak, akkor a levelek gyengébbek lesznek és ráncosodhatnak. Ugyanakkor a túl erős közvetlen napfény is károsíthatja a leveleket. Az optimális fényviszonyokat figyelembe kell venni az adott orchidea fajtájának megfelelően.
 • Betegségek és kártevők: Néhány betegség vagy kártevő is okozhatja az orchidealevelek ráncosodását. Például a gombás fertőzések, levéltetvek vagy tripszek károsíthatják a leveleket és ráncosodást okozhatnak. Ha gyanús tüneteket észlelünk, érdemes szakemberhez fordulni vagy megfelelő növényvédő szereket használni.

Fontos megemlíteni, hogy az orchideák különböző fajtákhoz és fajokhoz tartoznak, és egyeseknek specifikus igényei vannak. Ezért a legjobb, ha az adott fajtához tartozó gondozási útmutatót követjük.

Így ültessünk át beteg orchideát?

Az orchideák átültetése akkor lehet szükséges, ha a növény beteg, a gyökerei túlnőtték a jelenlegi edényt, vagy ha a talaj rossz minőségűvé vált.

Lépésről lépésre útmutató a beteg orchidea átültetéséhez:

 1. Előkészítés: Gyűjtsünk össze minden szükséges eszközt és anyagot. Szükségünk lesz egy új, megfelelő méretű orchidea edényre, orchideák számára kifejlesztett speciális ültetőközegre, szellőzőanyagra (pl. kis tőzeg, kókuszrost vagy közelebbről megfelelő szellőzőszálas anyag) és steril ollóra vagy kerti kéziszerszámokra.
 2. Az orchidea eltávolítása az eredeti edényből: Óvatosan vegyük ki az orchideát a jelenlegi edényéből. Ha szükséges, öntözzük meg előzőleg, hogy megkönnyítsük a gyökerek eltávolítását.
 3. Gyökerek vizsgálata és metszése: Nézzük át a gyökereket, és távolítsuk el a rothadt, sérült vagy beteg részeket. Ha a gyökerek túl hosszúak vagy összefonódtak, metszünk belőlük néhányat, hogy egészséges hosszú gyökérszálat hagyjunk.
 4. Az új edény előkészítése: Tegyük a szellőzőanyagot az új orchidea edény aljára. Ez segít a jó vízelvezetésben és a megfelelő gyökérventilációban.
 5. Az orchidea átültetése az új edénybe: Helyezzük az orchideát az új edénybe, és óvatosan helyezzük a gyökereit a szellőzőanyagra. Ügyeljünk arra, hogy a gyökerek ne legyenek túlságosan mélyen vagy túl feljebb a talajban.
 6. Az ültetőközeg befejezése: Töltsük fel az ültetőközeget óvatosan az edényben a gyökerek körül. Ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk össze vagy préseljük túl erősen az ültetőközeget, hogy a gyökerek megfelelően szellőzzenek.

Utógondozás: Az orchideát tegyük vissza a megfelelő környezetbe, amely megfelelő fényt, hőmérsékletet és páratartalmat biztosít számára. Az első hetekben figyeljük az öntözést, és ügyeljün az orchidea víz- és páratartalmi igényeire. Azt is figyeljük, hogy ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak, mert ez károsíthatja a növényt. Az öntözést célszerű a talaj száradásakor végezni, de ügyeljünk arra, hogy ne áztassuk túl a gyökereket. Fontos, hogy az orchideák számára megfelelően szellőző ültetőközeget használjunk, amely biztosítja a gyökerek megfelelő oxigénellátását.

Az átültetést követően a beteg orchideát gondosan figyeljük, hogy hogyan reagál az új környezetre. Az első időszakban gyakran ellenőrizzük a gyökerek állapotát, és figyeljük, hogy a növény megfelelően fejlődjön-e. Ha továbbra is problémák merülnek fel, vagy a növény állapota nem javul, érdemes szakemberhez fordulni, aki segíthet a további diagnózisban és kezelésben.

Fontos megjegyezni, hogy az orchideák különböző fajtákhoz és fajokhoz tartoznak, és egyeseknek specifikus igényei lehetnek az átültetésre vonatkozóan. Érdemes konzultálni az adott orchidea fajtájához tartozó gondozási útmutatóval, hogy a legmegfelelőbb módon átültethessük a beteg növényt.

Kertészkedéssel, kerttel, növényekkel, virágokkal kapcsolatos videókat ide kattintva nézhet meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=_z6giIi8Wk8