2023. február 3., péntek
Balázs névnapja

Mit egyek? Mit tegyek? - Okos Doboz

2022-12-16 15:53 | Nézettség: 94
Novemberben lezárult az Okos Doboz közös egészségnevelési oktatóprogramjának őszi kihívása. Az ezúttal az egész országra kiterjesztett program során a tanulók közel 35 000 feladatot oldottak meg

Az előző tanévben még csak kísérleti jelleggel, öt település általános iskolájában indította el Etesd az Eszed elnevezésű egészségnevelési oktatóprogramját az Okos Doboz. A pozitív fogadtatás hatására idén a kihívás országossá vált: Magyarország minden településéről csatlakozhattak az általános iskolások, hogy a korosztályuknak és tudásszintjüknek megfelelő módon megkapott információk elsajátítása után játékos feladatokon keresztül mérhessék fel a tudásukat.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=4UK97_gy3rc

Sikeresen zárult az Etesd az Eszed iskolai kihívás: közel 35 000 feladatot oldottak meg a kisiskolások

A program idén új tartalmakkal is kiegészült, így összesen 53 animáció, 181 grafikai feladat és 10 különleges videó is várta a tanulókat. A kisebb Gyerekekért programhoz kapcsolódó kezdeményezés lényege, hogy a gyerekek online aktivitásokon keresztül, játékos módon tanulhassanak az egészséges és fenntartható életmódról.

A több héten át tartó kihíváshoz az ország minden részéről csatlakoztak. A legtöbb iskola a dél-alföldi régióból jelentkezett, de Közép- és Észak-Magyarország is szép számmal képviseltette magát. A kihíváson a nyolcadik és az ötödik évfolyamos diákokok vettek részt a legnagyobb arányban, és a megoldott feladatok alapján az látszik, hogy a kisebbek voltak az aktívabbak: az ötödikesek és a hatodikasok évfolyamonként több mint 4000 versenyfeladatot oldottak meg. 

A feladatokhoz kapcsolódó témakörökhöz készített animációs videók is igen népszerűek voltak. A legtöbben a vitaminokról szóló videót nézték meg, de az Egészség, betegség és a Tudatos táplálkozás témák is sokakat foglalkoztattak.

„Folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél szélesebb körben informálhassuk a fiatalokat is az egészséges életmód és kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságáról, és nagyszerű látni, hogy országos szinten is milyen sokan fogékonyak erre. Az Okos Dobozzal való együttműködés valós lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekeknek követlenül adjunk át információkat a helyes táplálkozásról, az egészségmegőrzésről és az egészségtudatos döntések meghozatalának fontosságáról, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy később egészségtudatos felnőttek váljanak belőlük”

„Az Okos Doboz tananyag részeként az Etesd az Eszed program segít abban, hogy még játékosabban juttassunk el szemléletformáló üzeneteket a legkisebbekhez is. A bemeneti és kimeneti tudásfelmérő eredményeket összehasonlítva egyértelmű, hogy ez a kihívás valódi, a mindennapokban is hasznosítható tudással vértezi fel a résztvevő diákokat