2024. február 25., vasárnap
Géza névnapja

Óriás aranykocka a sivatag közepén- Szaúd-Arábia új csodája

2023-05-12 21:21 | Nézettség: 559
A Mukaab Szaúd-Arábia legújabb építészeti projektje. 400 méteres magasságával és minden irányba 400 méteres élhosszaával a világ legnagyobb építménye lesz... ha elkészül valaha. A királyi család a Saudi Vision 2030 projekt keretein belül építené fel a hatalmas kockát, ami ezzel a világ tetejére repítené a fővárost Rijadot. De megvalósulhat ez valaha?

A szaúd-arábiai kormány bejelentette, hogy a rijádi Murabba belvárosi terv részeként egy 400 méter magas, Mukaab nevű, kocka alakú felhőkarcolót tervez építeni, melynek belsejében virtuális valóságot hoznának létre.

Az elmúlt hónapokban Szaúd-Arábia a világ építészeti érdeklődésének középpontjába került a NEOM projekt keretében megépülő, THE LINE nevet viselő lineáris várostervével, melynek kivitelezési munkái már el is kezdődtek. Most újabb megaprojektet jelentett be a kormány a Saudi Vision 2030 terv részeként, amely az ország gazdaságának diverzifikálására irányul. A "Rijád új arca" néven emlegetett épület "a világ egyik legnagyobb épített szerkezete" lesz: egy 400x400x400 méteres kocka, ami elég nagy ahhoz, hogy 20 Empire State Building elférjen benne.

A kocka alakú épületet a modern najdi építészeti stílus által inspirált, egymást átfedő háromszög alakú formákból álló homlokzat fogja körbevenni. Kétmillió négyzetméteren üzleteket, kulturális és turisztikai látványosságokat tartalmaz majd, és egy majdnem teljes magasságú átriumos térrel rendelkezik, amelyben egy spirális torony fog állni. Hogy pontosan mi is lesz ebben az óriási belső térben, arról egyelőre nincs részletes leírás, de a fejlesztést végző Public Investment Fund látványos videói alapján immerzív virtuális valóságot hoznának létre, ahol az odalátogatók megtapasztalhatnák, milyen lenne például a Marson élni, vagy lebegő sziklák között reggelizni.

A Mukaab felhőkarcoló része a Mohammad bin Szalman szaúdi koronaherceg által bejelentett Murabba negyednek, aki egyben az újonnan alapított Új Murabba Fejlesztési Társaság elnöke. A szélesebb körű fejlesztés több mint 100 000 lakóegységet és 9000 szállodai szobát, valamint több mint 980 000 négyzetméternyi üzlethelyiséget és 1,4 millió négyzetméternyi irodaterületet fog tartalmazni. Emellett 80 szórakoztató és kulturális helyszínt, technológiai és tervezői egyetemet, egy többcélú, magával ragadó színházat és egy "ikonikus" múzeumot is magában foglal majd. A szaúd-arábiai kormány szerint a projekt 2030-ra készül el.

Forrás: Dezeen / New Murabba

Ide kattintva további érdekes videókat nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=cQx6xHDAg2Q