2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Rákkeltő vérnyomáscsökkentők! Életveszélyben vagy, ha vérnyomáscsökkentőt szedsz?

2023-10-04 21:59 | Nézettség: 1212
Szoktál vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedni? Érdemes lehet megismerned, hogy mi történik a gyógyszeriparban, és hogyan garantálják a biztonságot. Egy új videóban feltárjuk, hogy miért került sor néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer visszahívására a rákkeltő szennyeződések miatt. Hogyan lehet elkerülni az ilyen problémákat a jövőben, és mit kell tudni a gyógyszerbiztonságról? Gyere és nézd meg a legfrissebb információkat ebben a fontos témában!

Halálos vérnyomáscsökknető gyógyszerek a piacon!

💊💉🧪

Abba halsz bele, ha szeded vagy abba, ha nem?

gyógyszer

💊💉🧪

gyógyszer💊💉🧪

2018 nyarán több valsartan tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert vontak vissza, mivel a gyógyszerekben található hatóanyagban, a valsartanban egy olyan szennyeződést találtak, amely lehetséges rákkeltő hatással lehet. A szennyeződés neve N-nitrozodimetilamin (NDMA) volt, és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügynöksége (FDA) azonosította azt.

Az NDMA egy olyan vegyület, amely potenciálisan karcinogén lehet az emberi számára, ha hosszú távon nagy mennyiségben kerül be a szervezetbe. A valsartan tartalmú gyógyszerek esetében az NDMA szennyeződés valószínűleg a gyógyszer előállításának bizonyos fázisaiban keletkezhetett.

Az NDMA-szennyeződés okozta egészségügyi kockázatot nehéz pontosan meghatározni, mivel az emberi szervezet hosszú távú expozíciója szükséges a rák kialakulásához. Az FDA azonban az óvatosság elve alapján szükségesnek tartotta a visszahívást, mivel a potenciális kockázat nem volt elfogadható.

Az eset tanulsága az, hogy a gyógyszerek előállítása és minőségellenőrzése rendkívül fontos a betegek biztonsága érdekében. A valsartan tartalmú gyógyszerek esetében a gyártók szigorúbb minőségellenőrzési eljárásokat vezettek be, hogy minimalizálják az ilyen típusú szennyeződések előfordulását a jövőben.

💊💉🧪

gyógyszer

💊💉🧪

Fontos megjegyezni, hogy azóta újabb információk és kutatási eredmények is napvilágot láthattak, ezért a legfrissebb és legpontosabb információkért mindig konzultáljon az orvosával vagy a gyógyszerészével, ha bármilyen kérdése vagy aggodalma van a szedett gyógyszerekkel kapcsolatban. Az orvosok a legjobban képesek segíteni abban, hogy meghatározzák a legmegfelelőbb kezelést és gyógyszert a saját egészségi állapotához.

💊💉🧪

gyógyszer

💊💉🧪

Mit érdemes tudni a generikus gyógyszer üzletről?

A generikus gyógyszer üzletág az eredeti, már szabadalmi védelem alól kikerült gyógyszerekhez kapcsolódik, és számos fontos információt kell tudni róla:

 1. Mi a generikus gyógyszer?

  • A generikus gyógyszer ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint az eredeti, már szabadalmi védelem alól kikerült gyógyszer (a referencia gyógyszer). Azonban a generikus gyógyszereket más gyártók állítják elő, és általában olcsóbbak, mivel nem kell fejlesztési költségeket viselniük és szabadalmi díjakat fizetniük.
 2. Biztonság és hatékonyság:

  • A generikus gyógyszereknek azonos hatékonyságúaknak kell lenniük, mint az eredeti gyógyszernek. A gyógyszerek minőségét és hatékonyságát szigorúan ellenőrzi a hatóság (például az Egyesült Államokban az FDA).
 3. Név és címkék:

  • A generikus gyógyszernek azonos hatóanyaggal kell rendelkeznie, mint az eredeti gyógyszernek, de a neve és a címkéje eltérhet. Az aktív hatóanyagot általában generikusan jelölik, míg a kereskedelmi név a gyártótól függően változhat.
 4. Ár:

  • A generikus gyógyszerek általában olcsóbbak, mint az eredeti gyógyszerek, mivel a generikus gyártóknak nem kell ugyanakkora kutatási és fejlesztési költségeket viselniük, mint az eredeti gyógyszerek gyártóinak.
 5. Szabadalmi védelem lejárta:

  • A generikus gyógyszerek piacra kerülése általában az eredeti gyógyszer szabadalmi védelmének lejártával történik. Ez lehetővé teszi más gyártók számára, hogy ugyanazt a hatóanyagot használják, és generikus verziókat állítsanak elő.
 6. Minőségellenőrzés:

  • A generikus gyógyszerek gyártása és minőségellenőrzése szigorú szabványoknak kell megfelelnie. Az FDA és más hasonló hatóságok rendszeresen ellenőrzik ezeket a gyógyszereket, hogy biztosítsák a minőséget és a biztonságot.
 7. Személyre szabás:

  • Bár a generikus gyógyszerek azonos hatóanyaggal rendelkeznek, mint az eredeti gyógyszerek, a segédanyagok és a készítmények néha eltérhetnek. Ezért az orvosnak lehet szüksége arra, hogy az adott beteg számára megfelelő generikus vagy eredeti gyógyszert válasszon.

A generikus gyógyszerek széles körben elérhetők, és fontos szerepet játszanak a költségvetésbarát gyógyszerek elérhetőségében. Azonban mindig konzultáljon az orvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt változtatna a gyógyszerein vagy generikus verziót választana, hogy biztos legyen afelől, hogy az megfelelő és biztonságos választás az Ön számára.

💊💉🧪

gyógyszer

💊💉🧪

Mi a különbség a etikus" gyógyszergyártó cég és a "generikus" gyógyszergyártó cég között

Az "etikus" gyógyszergyártó cég és a "generikus" gyógyszergyártó cég között több fontos különbség van, ami az üzleti modelljüket, a gyógyszereik gyártását és a piaci szerepüket illeti:

 1. Eredeti gyógyszerek és generikus gyógyszerek:

  • Az "etikus" gyógyszergyártó cég olyan gyógyszereket gyárt, amelyek az eredeti szabadalmi védelem alatt állnak, azaz azok a gyógyszerek, amelyeket az adott cég először fejlesztett ki. Ezek az eredeti gyógyszerek gyakran új molekulákat vagy új terápiás megközelítéseket alkalmaznak a betegségek kezelésében.
  • A "generikus" gyógyszergyártó cég olyan gyógyszereket gyárt, amelyek az eredeti gyógyszerek szabadalmi védelmének lejártával készülnek. Ezek a generikus gyógyszerek ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, mint az eredeti gyógyszer, és ugyanolyan hatékonysággal kell rendelkezniük.
 2. Kutatás és fejlesztés:

  • Az "etikus" gyógyszergyártók jelentős kutatási és fejlesztési tevékenységet végeznek annak érdekében, hogy új gyógyszereket fejlesszenek ki és szabadalmi védelem alá helyezzenek. Ez magas költségekkel jár, és hosszú időt vesz igénybe.
  • A "generikus" gyógyszergyártók nem végeznek kutatási és fejlesztési tevékenységet az aktív hatóanyagokkal kapcsolatban. Ehelyett a már létező hatóanyagokat használják fel, amelyeknek a szabadalmi védelme lejárt, és generikus verziókat állítanak elő.
 3. Kereskedelmi név és szabadalom:

  • Az "etikus" gyógyszergyártók általában saját kereskedelmi nevük alatt értékesítik a gyógyszereiket, amelyekre szabadalmi védelem vonatkozhat.
  • A "generikus" gyógyszergyártók a hatóanyag nevén értékesítik a gyógyszereiket, és általában nem rendelkeznek saját kereskedelmi névvel.
 4. Ár:

  • Az "etikus" gyógyszergyártók gyakran magasabb árat szabnak ki az eredeti gyógyszereikre, hogy fedezzék a kutatási és fejlesztési költségeket.
  • A "generikus" gyógyszergyártók általában alacsonyabb árat kínálnak a generikus gyógyszereikért, mivel nincsenek ugyanolyan mértékű kutatási és fejlesztési költségeik.
 5. Szabályozás:

  • Mind az "etikus" mind a "generikus" gyógyszergyártókat szigorúan szabályozzák a hatóságok (például az FDA az Egyesült Államokban), és mindkét típusú gyógyszert szigorú minőségi és hatékonysági normáknak kell megfelelnie.

Mindkét típusú gyógyszergyártó hozzájárul a gyógyszeriparhoz és a betegellátáshoz, de az üzleti modelljük és a gyártott termékek jellege alapvetően különbözik egymástól. Az "etikus" gyógyszergyártók a kutatásra és az új gyógyszerek fejlesztésére összpontosítanak, míg a "generikus" gyógyszergyártók a már meglévő hatóanyagokból származó gyógyszereket állítanak elő olcsóbb áron.

💊💉🧪

gíógyszer

💊💉🧪

Mi a sartan?

 

A "sartan" a valsartan, egy specifikus vérnyomáscsökkentő gyógyszercsoport rövidítése. A valsartan egy angiotenzin II receptor antagonist, amelyet az angiotenzin II nevű hormon hatásainak blokkolására használnak. Az angiotenzin II a vérnyomást növelő hatású hormon, és az angiotenzin II receptorokhoz való kapcsolódása szűkíti az ereket és növeli a vérnyomást.

A valsartan és más sartanok olyan gyógyszerek, amelyek segíthetnek a magas vérnyomás (hipertónia) kezelésében. A sartanok az angiotenzin II receptorokat blokkolják, így csökkentik az angiotenzin II hatásait, és hozzájárulnak az ereket ellazító hatáshoz, ami segít a vérnyomás normalizálásában.

Fontos megjegyezni, hogy a valsartan és más sartanok orvosi felügyelet mellett alkalmazandók, és az orvos által előírt módon kell szedni őket. A gyógyszereknek mellékhatásai lehetnek, és az egyéni egészségi állapot és a gyógyszerekkel kapcsolatos egyéb tényezők alapján az orvos dönt a megfelelő adagolásról és kezelésről. A valsartan és más sartanok gyakran részei a komplex vérnyomáscsökkentő terápiának, és más gyógyszerekkel is együtt alkalmazhatók a hipertónia hatékony kezelése érdekében.

💊💉🧪

gyógyszer

💊💉🧪

Szeretné megtudni, hogy magas, alacsony vagy éppen optimális a vérnyomása? Kattints ide és megtudod!


Megnézem a videót
Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=FGC5YwDC6DQ