2023. február 3., péntek
Balázs névnapja

„Sosem mondták ki a szüleim, hogy szeretnek” - Szabó Győző

2022-11-26 20:07 | Nézettség: 163
“Minden, amit szeretnél elmondani egy szóban, arra a magyarban nincs szó. Szeretem ezt a szót, de sosem akarom elkoptatni, mindig akkor mondom, amikor pontosan ott és akkor helyénvaló és ott érzem, és ki kell, hogy mondjam. 48 éves voltam, mikor édesanyám meghalt és nem tudtam neki elmondani soha. Egy anya-fiú kapcsolatban természetes, hogy ezt érzi az ember, de nekem sem mondták ők soha, nem emlékszem ilyenre. “

Szabó Győző hamar önállósodott, 14 évesen költözött Budapestre. A Képzőművészeti Főiskolára járt, színészetet nem tanult, de hamar kiderült, hogy mégis ez az útja. Első színházi szerepét a Bárka Színházban kapta. 23 éves korában a Katona József Színház társulatának lett tagja, miközben a filmes világ is kinézte magának. Az igazi népszerűséget a Valami Amerikában c. filmben alakított nőcsábász rosszfiúja hozta meg neki, onnantól kezdve az ország egyik legkedveltebb színésze lett. Ám épp ekkor élte azt a korszakát, amikor a drog behálózta az életét.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=WJGaIalsiUE

Erre az időszakára jellemző Pilinszky János: Te győzz le engem című verse, amelynek apropóján szóba kerül a nemrég Bujtor István-díjat nyert Toxikoma című életrajzi ihletésű film is. Ezzel kapcsolatban Szabó Győző arról is beszél a műsorban, hogyan ült le a gyermekeivel megbeszélni azt, amit könyvében megírt, s amit a mozivásznon döbbenetes képekben lát viszont a néző a színész életének nehéz szakaszáról.

“A fiammal még biztos lesz megerősítő beszélgetés. Mert se a gyerekeim nem tudták, se a szüleim nem tudták.” – árulta el Szabó Győző a kábítószerfüggőséggel kapcsolatban.