2024. június 13., csütörtök
Antal, Anett névnapja

Szárított narancskarika készítése sütőben a karácsonyi dekorációhoz

2023-12-16 09:31 | Nézettség: 1034
A szárított narancskarika mint karácsonyi dekoráció már szinte minden háztartásban megjelenik, naranccsal és fűszerekkel díszíteni ma már igazi karácsonyi hagyomány! Narancsból rengeteg különleges karácsonyi díszt és egyéb dekorációt készíthetünk sajátkezűleg, és most megmutatjuk a tökéletes módját, hogyan tudod kiszárítani a friss narancsot, hogy felhasználhasd karácsonyi dekorációként.

Ha megszáradt, a narancsszeletek nagyon sokoldalúak, így felhasználhatóak kültéri karácsonyi dekorációs ötletek részeként is, valamint otthonod belső tereinek szezonális dekorációjában is. A vonzó meleg szín mellett hangulatteremtő illatuk is van, amely ha keveredik a fahéjjal és a fenyővel, igazi karácsonyi illatbomba lesz.

A narancsszeleteket sokféleképpen felhasználhatjuk otthonunk különböző részeinek díszítésére karácsonykor. Fűzd át vékony szalagon és készíts belőlük karácsonyfadíszt, vagy készíts gyönyörű karácsonyi füzért.

Hogyan szárítsuk a narancsot - narancsszeletek profi szárítása

A narancsszeletek szárítása egyszerű folyamat, és több módszer közül is tudsz választani. Ha kevés időd van akkor talán a sütőben történő szárítás a legjobb és leghatékonyabb.

Természetes szárítás: A legegyszerűbb módja a narancsszeletek természetes szárítása. Vágd őket 1 cm vastag körökre, majd hagyd levegőn megszáradni. A folyamat több napig tart, attól függően, hogy milyewn az otthonod hőmérsékletel és páratartalma.

Szárítás a sütőben: Vágd 1 cm vastag körökre a narancsszeleteket, majd helyezd őket előmelegített alacsony hőmérsékletű sütőbe (kb. 110 -140 °C). Süsd körülbelül 3 órán keresztül, időnként megfordítva. Érdemes fél óránként megnézni, nehogy megkapja és megfeketedjen. A legjobb a légkeveréses funkció használata.

Hogyan tároljuk a kiszárádt narancsszeleteket?

Ha szeretnéd a kiszáradt narancsszeleteket a következő évben is használni, akkor tárold légmentesen záródó tartályban, például zárható tasakban vagy műanyag tárolódobozban. Ne felejtsd el ellenőrizni a tárolót, hogy teljesen száraz-e, mielőtt beleteszed a narancsszeleteket. Ha megfelelően szárítod és tárolod a narancsot, a szeleteknek legalább két évig jónak kell lenniük. 

Ez a gyors és egyszerű módszer garantáltan feldobja otthonod karácsonyi dekorációját, miközben kellemes illatot varázsol az ünnepi hangulathoz.

A következő videóban pedig meg is nézheted az egyik szárítási technikát.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=5Xk3_sysAW0