2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Telihold 2024 - Holdnaptár 2024 havi bontásban. Mikor lesz telihold?

2023-10-25 11:13 | Nézettség: 1466
Telihold 2024 időpontok havi bontásban. Holdnaptár 2024 évre. Mikor lesz holdtölte 2024-ben? A videóban elmagyarázzuk a telihold jelenség lényegét, megnézzük, hogyan hat a telihold az emberekre és megmutatjuk a 2024 évi holdtölte dátumokat, amikoris a teliholdra érzékeny embereknek érdemes lesz odafigyelniük magukra és környezetükre. Mikor van 2024 évben a telihold, újhold, utolsó negyed, első negyed hold? Felfedezzük a telihold misztériumát és jelentőségét az emberi kultúrában és a tudományban.

Telihold és holdállások

csillagképek holdállás holdnaptár asztrológia horoszkóp jövendölés csillag csillagkpé hold nap

A telihold, a Hold égi jelenség, amely már évszázadok óta lenyűgözi az embereket, és legendák, mítoszok és romantika tárgya volt.

A fényes, kerek korong az éjszakai égboltban sokféle érzelmet kelt: ámulatot, misztikumot, de akár félelmet is. A telihold az éjszaka egyik legmeghökkentőbb és lenyűgöző látványa, amely sok kultúra és művészet inspirációjául szolgált.

Felfedezzük a telihold misztériumát és jelentőségét az emberi kultúrában és a tudományban.

A Hold Állása: Telihold és Újhold

csillagképek holdállás holdnaptár asztrológia horoszkóp jövendölés csillag csillagkpé hold nap

A Hold a Föld legközelebbi természetes szomszédja, és évezredek óta keltette az emberiség érdeklődését. A Hold állása és különböző fázisai, különösen a telihold és az újhold, mindig is fontosak voltak a kultúrák, a mezőgazdaság és a tudomány számára. Ebben a cikkben részletesebben foglalkozunk a Hold fázisaival, különös tekintettel a teliholdra és az újholdra.

A Hold Fázisai

A Holdnak több különböző fázisa van, melyeket a Nap és a Föld közötti relatív helyzet változása okoz. A legfontosabb fázisok a következők:

 1. Újhold: Ebben a fázisban a Hold a Föld és a Nap között helyezkedik el, és a látható oldala sötét. Az újhold kezdetétől fokozatosan nő, ami azt jelenti, hogy a Hold fokozatosan kerül a Föld és a Nap közé, és látható fényes sávja nő.

 2. Növő Hold: A Hold újhold utáni növekedési szakasza. Ebben az időszakban a látható fényes sáv nő, míg a Hold fázisa fokozatosan változik.

 3. Többnyire teli hold: Ebben a szakaszban a Hold már közel teljesen fényes, de még nem érte el a telihold állapotát. Láthatók a Hold felszínének részletei, és már jelentős mennyiségű fényt sugároz vissza a Földre.

 4. Telihold: A telihold a Hold teljesen megvilágított állapota, amikor a Föld, a Hold és a Nap egyenes vonalban vannak, a Hold pedig a Föld éjszakai oldalán helyezkedik el. Ebben a fázisban a Hold fényesen ragyog, és a Földi éjszakai égbolt egyik legszebb látványát nyújtja.

 5. Fogyó Hold: A teliholdat követően a Hold fokozatosan veszít fényéből, és a látható sáv kisebb lesz.

 6. Újhold: A fogyó hold szakaszt követően a Hold ismét újhold állapotba kerül, és a látható oldala sötét lesz. Ezzel kezdetét veszi a következő holdciklus.

csillagképek holdállás holdnaptár asztrológia horoszkóp jövendölés csillag csillagkpé hold nap

A Telihold

A telihold a Hold fázisai közül talán a legismertebb és legjelentősebb. Ebben az időszakban a Hold és a Nap a Földön szemben helyezkedik el, és a Hold teljesen megvilágított lesz. A telihold emelkedése sok kulturális és vallási hagyományban fontos szerepet játszott. Néhány érdekes tény a teliholdról:

 • Vonzó égi látvány: A telihold látványa mindig lenyűgöző. A fényes Hold az éjszakai égbolt egyik legmarkánsabb elemévé válik.

 • Hatása a természetben: A teliholdnak hagyományosan jelentős szerepe van a mezőgazdaságban. Sok kultúrában a teliholdat használták a vetés és a termés betakarításának időpontjának meghatározására.

 • Társadalmi és vallási jelentőség: A teliholdnak számos vallási és társadalmi szimbolikus jelentése van. Például sok vallásban a teliholdat időpontja szabályozza a vallási ünnepeket és ünnepségeket.

Az Újhold

Az újhold a Hold egyik fontos fázisa, amikor a Hold a Föld és a Nap között helyezkedik el, és a látható oldala sötét. Az újhold kezdetén a Hold fokozatosan nő, és elindul a holdciklus következő szakaszába. Néhány fontos információ az újholdról:

 • Kezdet és újraindulás: Az újhold az előző holdciklus lezárása és az új ciklus kezdetét jelenti. Ez az időszak lehetőséget ad a megújulásra és a változásra.

 • Sötét égbolt: Az újhold idején a Hold fénye nem zavarja az éjszakai égbolt sötétségét. Ez a csillagok és az egyéb égi objektumok megfigyelésére kiváló alkalom lehet.

 • Kultúrák és hagyományok: Az újholdnak is vannak kulturális és vallási jelentései. Sok kultúrában az újhold időpontja meghatározza a különböző vallási ünnepek és rituálék időzítését.

A Hold állása és fázisai mindig is izgalmasak voltak az emberiség számára, és inspirációt nyújtottak művészetekhez, tudományhoz és kultúrákhoz egyaránt. A telihold és az újhold különösen fontosak és jelentéssel bírnak a Föld és az égi objektumok megismerése szempontjából.

Milyen hatással van az emberekre a hold változása?

A Hold változása, különösen a különböző holdfázisok, hosszú időn át érdekelte az embereket és inspirált különböző hiedelmeket és kultúrákat. Bár a tudomány mai állása szerint nincs egyértelmű tudományos bizonyíték arra, hogy a Hold fázisai közvetlen hatással lennének az emberek viselkedésére vagy egészségükre, azért érdemes megemlíteni néhány népszerű elképzelést, amelyek a Hold állítólagos hatásairól szólnak:

 1. Alvászavarok: Sokan úgy vélik, hogy a telihold alvásproblémákat okozhat, például álmatlanságot vagy nyugtalanabb éjszakákat. Azonban a tudományos vizsgálatok nem mutattak egyértelmű összefüggést a holdfázisok és az alvás minősége között.

 2. Viselkedési változások: Néhány ember azt állítja, hogy a teliholdkor emberek agresszívebbek vagy idegesebbek lehetnek. Bár vannak jelentések erről a témáról, a kutatások általában nem találnak erős kapcsolatot a holdfázisok és az emberi viselkedés között.

 3. Világosság éjszaka: A telihold fényesebb éjszakai égboltot eredményez, ami néhányan szerint hatással lehet az éjszakai tevékenységekre vagy az állatok viselkedésére, de ezek az hatások általában minimálisak.

 4. Születések és kriminális tevékenység: A népi hiedelmek között szerepel, hogy a teliholdkor több csecsemő születik, illetve több bűncselekmény történik. Azonban a tudományos vizsgálatok többsége nem talált erős kapcsolatot a telihold és ezek között az események között.

Fontos megjegyezni, hogy a fentiekben említett hatások nagyrészt népi hiedelmeken alapulnak, és nincsenek tudományosan megalapozottak. A Holdnak nincs ismert fizikai hatása az emberekre, amely az érzelmeikre vagy viselkedésükre lenne hatással.

Az emberi viselkedés és az érzelmi állapotok sok más tényezőtől függenek, például a személyes élethelyzettől, az időjárástól, a stressztől és az egészségtől. Bár sokan élvezik a Hold figyelését és izgatottak a különböző holdfázisok miatt, azoknak, akiknek olyan problémáik vannak, mint az alvászavarok vagy viselkedési problémák, a legjobb, ha orvosi vagy szakértői segítséget keresnek, hogy megoldják ezeket a kérdéseket.

kutya éjszaka csillagképek holdállás holdnaptár asztrológia horoszkóp jövendölés csillag csillagkpé hold farkas

Milyen hatással vannak a különböző holdfázisok az állatokra?

A különböző holdfázisok hatása az állatokra is témája volt különböző hiedelmeknek és népi elgondolásoknak, de tudományos értelemben nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a Hold állása vagy fázisai jelentős hatással lennének az állatok viselkedésére. A következőkben néhány népszerű elképzelést és hiedelmet mutatok be, valamint megjegyzem, hogy a tudományos kutatások ezen területen általában nem találnak alátámasztást ezeknek az elképzeléseknek:

 1. Halászat és a holdfázisok: Néhány halászati hagyomány szerint a holdfázisok hatással lehetnek a halak etetési szokásaira és mozgására. Azt állítják, hogy a halak a teliholdkor aktívabbak, míg az újholdkor vagy az előtte és utána lévő napokban kevésbé hajlandók táplálkozni. Azonban a tudományos vizsgálatok ezen hatásokat nem tudták megerősíteni.

 2. Állatok viselkedése és a telihold: Néhány ember úgy véli, hogy a teliholdkor az állatok viselkedése is változik. Például azt mondják, hogy a háziállatok, különösen a kutyák és a macskák, teliholdkor nyugtalanabbak lehetnek. Azonban erre vonatkozóan nincsenek egyértelmű tudományos bizonyítékok.

 3. Éjszakai vadászok és a telihold: Néhány éjszakai ragadozó, például a baglyok vagy az éjszakai ragadozó madarak, jobban kihasználhatják a telihold fényét a vadászathoz. A teliholdnak világosabb éjszakát eredményez, így könnyebb lehet a zsákmány megtalálása és elfogása.

Bár vannak olyan állatok, amelyek számára a holdfázisok hatással lehetnek az éjszakai tevékenységeikre, általánosságban elmondható, hogy a tudományos vizsgálatok nem találtak egyértelmű összefüggést az állatok viselkedése és a Hold fázisai között. Az állatok viselkedését inkább az időjárási körülmények, az évszakok és a táplálékhoz való hozzáférés szokta befolyásolni.

Fontos megérteni, hogy az állatok érzékelése és viselkedése sokkal összetettebb, mint a Hold állása vagy fázisai, és az állatok viselkedését számos más tényező is befolyásolhatja, például a környezeti tényezők, az élelemforrások, az évszakok és a genetika. A Hold állása vagy fázisai valószínűleg nem játszanak kulcsfontosságú szerepet az állatok napi tevékenységeiben vagy életmódjában.

lány csillagképek holdállás holdnaptár asztrológia horoszkóp jövendölés csillag csillagkpé hold nap

Mi a holdnaptár? Hogy készül és hogy kell használni?

A holdnaptár egy naptár vagy időszámítási rendszer, amely a Hold fázisainak változásait figyeli és rögzíti. A holdnaptár célja az, hogy segítse az embereket a Hold fázisainak megértésében és használatában különböző tevékenységek, például a mezőgazdaság, a halászat, az erdészet és a spirituális gyakorlatok tervezése során.

A holdnaptár elkészítéséhez szükség van a Hold fázisainak ismeretére, amelyek a Hold és a Nap közötti viszony függvényében változnak. A következőkben bemutatom, hogyan készül egy egyszerű holdnaptár, és hogy hogyan lehet azt használni:

Hogyan készül a holdnaptár?

 1. Fázisok meghatározása: Először is meg kell határozni a Hold fázisait minden napra. Ehhez használhatók olyan holdnaptárak, amelyek online vagy nyomtatott formában elérhetők, vagy használhatja az interneten található holdfázis-kalkulátorokat.

 2. Napok kijelölése: Készítse elő a naptárt vagy az időszámítást, és jelölje be az év minden napját.

 3. Fázisok rögzítése: Minden nap mellé írja fel a Hold fázisát, például "telihold," "újhold," "első negyed," vagy "utolsó negyed."

 4. Események időzítése: A holdnaptárt használhatja a különböző események, például a vetés, a szüret vagy az erdészet tervezésére. Például, ha a holdfázisok hatással vannak a növények növekedésére, a naptár segítségével kiválaszthatja a legmegfelelőbb időpontokat az ültetéshez vagy az aratáshoz.

csillagképek holdállás holdnaptár asztrológia horoszkóp jövendölés csillag csillagkpé hold nap lány koporsó misztikum

Holdnaptár 2024 évre

Ebben a naptárban a Hold főbb fázisai, az újhold, az első negyed, a telihold és az utolsó negyed vannak feltüntetve. Az időpontok és a fázisok helyi időzónára vonatkoznak, és az északi féltekén élők számára érvényesek. Az év során a Hold fázisai változhatnak és eltérhetnek a konkrét dátumoktól attól függően, hogy hol tartózkodsz a világon.

Miért hasznos a holndaptár?

A holdnaptárt használva a következőkben érhet el néhány előnyt:

 1. Mezőgazdaság: A holdnaptár segíthet a vetés és az aratás idejének meghatározásában. A teliholdkor sokan inkább takarítanak, míg az újholdkor vetnek.

 2. Horgászat: A holdfázisok hatással lehetnek a halak etetési szokásaira, ezért a horgászok a holdnaptárat használhatják a horgászat tervezéséhez.

 3. Szabadidő: A holdnaptár segíthet abban, hogy megtervezze a természetjárást, túrázást vagy más szabadtéri tevékenységeket, és az eseményeket a leginkább alkalmas időszakokba helyezze.

 4. Spiritualitás és mágia: A holdfázisok fontosak lehetnek a spirituális vagy mágikus gyakorlatokban. A holdnaptár segíthet abban, hogy megfelelő időpontokat válasszon rituálékhoz vagy meditációkhoz.

A holdnaptár használata számos kultúrában és közösségben elterjedt, és sok ember számára fontos eszköz a tevékenységek és események tervezéséhez. Azonban fontos megjegyezni, hogy a holdnaptárak készítése és használata nem tudományosan megalapozott módszer, és az egyéni tapasztalatok és hiedelmek alapján személyes preferencia kérdése lehet.

hold nap űr misztikum ufó föld schifi

A holdállással kapcsolatos fontos felfedezések a történelem során különböző tudósok és űrkutatók munkájának eredményeként történtek

Itt néhány kulcsfontosságú felfedezés és felfedező:

 1. Galilei és a Holdkráterek: Galileo Galilei, az olasz tudós, 1609-ben találta fel a teleszkópot, amely lehetővé tette a Hold részletesebb megfigyelését. Ő felfedezte a Hold felszínén található krátereket és a Hold fázisait. Ezek a megfigyelések hozzájárultak a geocentrikus világkép megdöntéséhez és a heliocentrikus elmélet előretöréséhez.

 2. Apollo-űrmissziók és Holdra szállás: Az Apollo-program keretében az Egyesült Államok űrhajósai 1969 és 1972 között hat alkalommal landoltak a Holdon. Az Apollo 11 misszió során Neil Armstrong és Buzz Aldrin az első emberek voltak, akik a Hold felszínére léptek. A Hold felszínéről visszaküldött minták és a különböző műszerek eredményeként jelentős mennyiségű információ áll rendelkezésre a Holdról, amely a Föld fejlődésének és a Naprendszer kialakulásának megértését szolgálja.

 3. Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO): Az LRO egy NASA által működtetett űrszonda, amely 2009-ben indult a Hold körül. Az LRO részletes térképezést és felfedezéseket végez a Hold felszínéről, és segít a Hold eredetének és fejlődésének megértésében. Az LRO a Hold körül kering, és műszereivel a Hold felszínét és környezetét tanulmányozza.

Manapság a holdállás megfigyelése és tanulmányozása továbbra is fontos a tudomány és az űrkutatás szempontjából:

 • Geológiai tanulmányok: A Hold felszíne sokat elárul a Föld kialakulásáról és az űrből érkező ütközések hatásáról. A holdkőzetek és az LRO által küldött adatok segítenek a Hold geológiájának megértésében.

 • Űrkutatás: A Hold továbbra is fontos célpont a jövőbeli űrkutatási missziók számára, például az Artemis-program keretében, amelynek célja az emberi űrutazás folytatása a Holdra és a Marsra.

 • Kommunikáció és navigáció: A Hold elhelyezkedése és pályája fontos a műholdas kommunikációhoz és navigációhoz. A műholdak használják a Holdat a Föld és a Hold közötti kommunikáció központjaként.

A holdállás megfigyelése és tanulmányozása továbbra is hozzájárul a tudományos és technológiai fejlődéshez, valamint az űrkutatás területén elért előrehaladáshoz. Az emberiségnek még sokat kell felfedeznie és megértenie a Holdról, amely a következő évtizedekben további izgalmas kutatások színhelye lesz.

Milyen szerepe volt régen és most az emberek életében a holdállásoknak? 

A Hold állásainak, különösen a különböző holdfázisoknak, hosszú időn át fontos szerepük volt az emberi életben és kultúrában. Az évszázadok során az emberek sokféleképpen használták és értelmezték a Hold fázisait. Íme néhány módja annak, hogy a Hold állásai hogyan befolyásolták, és befolyásolják ma is az emberek életét:

Mezőgazdaság: A Hold fázisai hagyományosan fontosak voltak a mezőgazdaságban. Sok kultúrában a telihold idején több növénytakarítást végeztek, mivel a Hold fénye segített a mezők megvilágításában. Az újhold idején pedig vetésre vagy új növények ültetésére összpontosítottak.

Horgászat: Néhány horgászati hagyomány szerint a Hold fázisai hatással lehetnek a halak etetési szokásaira és mozgására. A teliholdkor sokan úgy vélik, hogy a halak aktívabbak és könnyebben fognak.

Vallás és spirituális gyakorlatok: A Holdnak különleges szerepe van sok vallásban és spirituális gyakorlatban. Például a Hold ciklusait használják az ünnepek és rituálék időzítésére.

Tengerészet: A tengerészek hagyományosan használták a Hold pozícióját és fázisait a tengeri navigációhoz. A telihold például segíthetett az éjszakai navigációban.

Kalendáriumok: Az emberiség számára fontos volt pontosan nyomon követni az idő múlását. A Holdfázisokat gyakran beépítették a kalendáriumokba, és segítették a mindennapi élet szervezését.

Azonban a modern tudomány és technológia fejlődésével a Hold fázisai szerepe sok területen csökkent. Míg régen népi hiedelmek és hagyományok alapján határozták meg a Hold fázisainak élettani és társadalmi hatásait, a tudományos kutatások ma nem találnak egyértelmű kapcsolatot az emberek viselkedése és a Hold fázisai között.

Azonban a Hold még mindig fontos inspirációt nyújt a művészeknek és költőknek, valamint vonzó égi látványt nyújt mindenkinek, aki éjszaka az égboltra néz. Továbbá, a Hold a modern világban is továbbra is fontos szerepet játszik a tudományos kutatásokban és a bolygók és aszteroidák megértésében, valamint a jövőbeli űrkutatási missziók céljainak meghatározásában.

Holdnaptár 2024 évben a következő képpen alakul!

 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=iyX8LkgUvsc

2024 Holdnaptár (Északi félteke)

holdnaptár 2024 időpontok az északi félteke alapján vannak megadva, és az időzónádtól függően némi eltérés lehet.

Telihold (Full Moon):

Január 2

Január 31

Március 1

Március 30

Április 29

Május 29

Június 28

Július 27

Augusztus 25

Szeptember 24

Október 24

November 23

December 23

Utolsó negyed (Last Quarter):

Január 9

Február 8

Március 9

Április 8

Május 7

Június 6

Július 6

Augusztus 4

Szeptember 2

Október 2

November 1

December 1

December 31

Újhold (New Moon):

Január 17

Február 15

Március 17

Április 15

Május 15

Június 14

Július 13

Augusztus 11

Szeptember 10

Október 9

November 8

December 7

Első negyed (First Quarter):

Január 24

Február 23

Március 24

Április 22

Május 22

Június 21

Július 20

Augusztus 18

Szeptember 17

Október 16

November 15

December 15

Ezek a pontos dátumo az év 2024 során a Hold fázisainak változásait tükrözik az északi féltekén.

További videók a témában