2024. Április 18., csütörtök
Andrea névnapja

Tetves a paradicsom 🍅? - 4 vegyszermentes szer levéltetű ellen

2023-06-07 11:46 | Nézettség: 1782
Idén a paradicsomokat 🍅 sem kíméli a súlyos levéltetű fertőzés. Ezek az apró és alattomos kártevők megcsapolják és szép lassan elszívják a növények életerejét - talán ezért is olyan hatásos ellenük a fokhagyma! Ha hagyjuk elszaporodni ezeket a kis mini-vámpírokat, idővel akár el is pusztíthatják a növényt, ezért nagyon fontos, hogy idejében lépjünk fel ellenük. Szerencsére több olyan vegyszermentes permetszer is elkészíthető, amivel véget vethetünk a fertőzésnek, de nem kell kemikáliákkal mérgeznünk a veteményest. Tetvek eltávolításához miként készítsük el a szappanos lemosót, ecetes lemosót, fokhagymás lemosót és a tejes lemosót?

Miért tetves a paradicsom 🍅 ?

A paradicsom nem tetves alapvetően. A paradicsomban található apró lyukak vagy barna foltok azonban időnként megjelenhetnek, ami rothadásra vagy rovarkárosításra utalhat. Ezek a problémák különféle okokból adódhatnak, és több tényező befolyásolhatja őket, például a termesztési körülmények, a talajminőség vagy a kártevők jelenléte.

Egyes kártevők, például a paradicsom-patkány, a paradicsom levélaknázómoly vagy a paradicsomlisztharmat, kárt tehetnek a paradicsomnövényben, ami a terméseken is látható lehet. Ha tetvek vagy más kártevők támadják meg a paradicsomot, előfordulhat, hogy a termésen kis fekete pontok vagy elszíneződések jelennek meg. Ezek a pontok a kártevő ürülékei vagy a táplálkozásukból származó károsodás jelei lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy a paradicsomokon megjelenő apró hibák vagy foltok nem jelentenek feltétlenül egészségügyi kockázatot. Az ilyen károsodások általában a külső megjelenést érintik, és a termék minőségére vagy ízére nincsenek hatással. Ha azonban komoly kártevőkkel vagy betegségekkel találkozik a paradicsomnövénye, érdemes megfontolni a megfelelő intézkedéseket, például a növényvédelmi módszerek alkalmazását vagy a beteg részek eltávolítását, hogy megvédje a növényt és a termést.

Mit lehet tenni, ha tetves a paradicsom?

Ha tetvek támadják meg a paradicsomot, néhány lépést tehetünk a probléma kezelésére:

 • Kézi eltávolítás: Ha csak néhány tetűt észlelünk a növényen, kézzel eltávolíthatjuk őket. Használjunk kesztyűt, és óvatosan szedjük le vagy töröljük le a tetveket a levelekről és a szárakról.
 • Kíméletes módszerek: Próbáljunk meg kíméletes, természetes módszereket alkalmazni a tetvek ellen. Például készíthetünk otthoni permetezőszert, amelyet víz és enyhe mosogatószer keverékéből állítunk elő. Ezután permetezzük le a növényeket alaposan, különösen a levél aloldaláról, ahol a tetvek gyakran előfordulnak. Fontos, hogy ne alkalmazzunk mérgező vegyszereket, amelyek károsíthatják a növényeket és a környezetet.
 • Használjon természetes ellenségeket: Néhány rovar és rovarlárva természetes ellensége a tetveknek. Például a katicabogarak és a szárnyatlan díszpoloskák szívesen táplálkoznak a tetvekből. Támogathatjuk ezeket a hasznos rovarokat, ültetve olyan növényeket a közelben, amelyek vonzzák őket, például a koriander vagy a zeller. Így segíthetünk a tetvek természetes populációinak csökkentésében.
 • Neem olaj használata: A neem olaj természetes rovarölő hatással rendelkezik, és segíthet megfékezni a tetvek terjedését. Keverjünk össze néhány csepp neem olajat vízzel és mosogatószerrel, majd permetezzük be a növényeket. Fontos, hogy a keveréket a csomagoláson feltüntetett utasításoknak megfelelően használjuk.
 • Vegyszeres kezelés: Ha a tetvek súlyosan támadják a paradicsomot, és más módszerek nem vezetnek eredményre, akkor lehet szükség vegyszeres kezelésre. Fontos azonban, hogy vegyszeres permetezést csak a kártevők elleni hatékony és engedélyezett növényvédő szerekkel végezzünk. Kövesse az adott termék csomagolásán található utasításokat, és vegye figyelembe az előírt biztonsági óvintézkedéseket. Biztonsági óvintézkedéseket, például védőfelszerelés viselését és a permetezés időpontjára vonatkozó utasítások betartását. Fontos, hogy a vegyszerek használatakor tartsuk be a helyi jogszabályokat és előírásokat.

Fontos megjegyezni, hogy a vegyszeres kezelés legyen a végső lehetőség, és csak akkor alkalmazzuk, ha más módszerek nem vezettek eredményre. Ügyeljünk arra, hogy a permetezést a termés betakarítása előtt megfelelő idővel végezzük el, hogy a vegyszerek maradványai ne maradjanak a paradicsomokon.

A megelőzés szintén fontos szerepet játszik a tetvek távoltartásában.

 • tartsuk rendben a kertet,
 • távolítsuk el a gyomokat és a talajban vagy a növények közelében található növényi maradványokat, amelyek potenciális élőhelyeket jelenthetnek a kártevőknek.
 • rendszeresen vizsgáljuk meg a növényeket, hogy korán észlelhessük a tetvek vagy más kártevők jelenlétét, és azonnal lépjünk fel.

Amennyiben komoly kártevőproblémával találkozik, érdemes szakemberhez fordulni, például kertészhez vagy növényvédelmi szakemberhez, akik segíthetnek azonosítani a problémát és javaslatokat tehetnek a megfelelő kezelési módszerekre.

Tetvek eltávolításához miként készítsük el a szappanos lemosót, ecetes lemosót, fokhagymás lemosót és a  tejes lemosót?

ChatGPT
Itt van néhány recept, amellyel elkészítheti a természetes lemosókat a tetvek eltávolításához:

Szappanos lemosó:

 • Keverjen össze 1-2 evőkanál folyékony mosogatószer vagy szappan (nem tartalmazó vegyi anyagokat) 1 liter vízben.
 • Tegye a keveréket egy permetezőbe, és alaposan permetezze be a paradicsom növényeit, különösen a levél aloldalát, ahol a tetvek gyakran megtalálhatók.
 • Hagyja hatni néhány órát vagy egy éjszakát, majd öblítse le a növényeket tiszta vízzel.

Ecetes lemosó:

 • Keverjen össze egy rész ecetet és két rész vizet egy permetezőbe. Használjon fehér ecetet vagy almaecetet.
 • Alaposan permetezze be a paradicsom növényeit, különösen a tetvek által érintett területeket.
 • Hagyja hatni néhány órát, majd öblítse le a növényeket tiszta vízzel.

Fokhagymás lemosó:

 • Zúzzon össze néhány gerezd fokhagymát és áztassa őket egy liter vízben néhány órán keresztül.
 • Szűrje le a fokhagymás vizet, majd tegye egy permetezőbe.
 • Permetezze be a paradicsom növényeit a fokhagymás keverékkel, figyelve arra, hogy mindkét oldalról lefedje a leveleket és a szárakat.
 • Hagyja hatni néhány órát, majd öblítse le a növényeket tiszta vízzel.

Tejes lemosó:

 • Keverjen össze egy rész tejet és két rész vizet egy permetezőben.
 • Alaposan permetezze be a paradicsom növényeit a tejes keverékkel.
 • Hagyja hatni néhány órát, majd öblítse le a növényeket tiszta vízzel.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a természetes lemosók nem biztosítanak teljesen radikális védelmet a tetvek ellen, de segíthetnek csökkenteni a kártevők számát és kontrollálni a fertőzést. Ha a tetvek nagyon súlyosak vagy ellenállnak a természetes módszereknek, érdemes lehet más, hatékonyabb beavatkozási módszereket is megfontolni, például kémiai rovarölő szereket vagy szakember segítségét kérni.

Kertészkedéssel, kerttel, növényekkel, virágokkal kapcsolatos videókat ide kattintva nézhet meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=yLUsSO6T5DU