2023. március 31., péntek
Árpád névnapja

Veszélyes ételek, amik meg is ölhetnek!

2023-02-01 11:42 | Nézettség: 291
Mindennapi ételek, amik rosszul elkészítve akár halálosak is lehetnek. Tudtad, hogy nem csak a gömbhal, és az ehhez hasonló egyértelműen mérgező kaják, de akár a burgonya is veszélyes lehet? Tudd meg miért! Szerinted melyik a legmérgezőbb étel?

10 + 5  mérgező növény és állat, amelyek nem megfelelő módon történő elfogyasztása esetén akár halálosak is lehetnek. 

 

10. Taró

Elsősorban tápanyagban dús gyökértörzsét, a táró-krumplit fogyasztják. Főzik vagy sütik, körítésként, főzelékként egyaránt elkészíthető, és lisztnek is feldolgozható. Fiatal leveleit és torzsavirágzatát is fogyasztják, a húsos levélnyele hasonlít a rebarbarákhoz (Rheum). Levelét aszalják, ez a buddhista kolostorok vegetáriánus konyhájának egyik alapanyaga.

9. Szellempaprika

2007-ben még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ legcsípősebb paprikája, és egészen 2011-ig tartotta is elsőségét. Annyira erős paprikafajtáról beszélhetünk, hogy ha egyetlen magját elfogyasztjuk, harminc percen keresztül égető fájdalmat érezhetünk a szánkban.

8. Tojás

A tojás az emberiség létének hajnalától az egyik legjelentősebb táplálékforrás. Ennek oka, hogy általában könnyebben megszerezhető volt, mint például a hús. Tápértéke a húséval vetekszik mind fehérje, mind zsírtartalmát tekintve.

7. Akiszilva, Ackee

Az ackee, más néven ankye, achee, akee, ackee alma vagy ayee a Sapindaceae család gyümölcse, akárcsak a licsi és a longan. A trópusi Nyugat-Afrikában őshonos. A tudományos név William Bligh kapitányt tiszteli, aki 1793-ban Jamaicáról az angliai Kew-i Királyi Botanikus Kertbe vitte a gyümölcsöt.

6.  Sann-akjin

A San-nakji egyfajta kapa, amelyet hosszú karú polipból készítenek, egy kis polipfajtából, amelyet koreai nyelven nakji-nak hívnak, és néha "bébipolipnak" fordítják, mivel az óriási poliphoz képest viszonylag kicsi.

5. Gomba

Mérgező az a gomba, amely önmagában vagy alkohollal együtt fogyasztva káros az egészségre: gyomor- és bélpanaszokat, émelygést, hányást, máj- és vesekárosodást vagy a legrosszabb esetben halált okozhat.

4. Bodza

A bodza egyes rendszertanokban a pézsmaboglárfélék családjának egyik növénynemzetsége. Mások a loncfélék családba sorolják, és vannak, akik a bodza és a bangita nemzetséget a bodzafélék családjába vonják össze. Az egyre elfogadottabb APG osztályozás több korábbi családot egyesített a pézsmaboglárfélék családjában.

3. Gömbhal

A gömbhal a csontos halak főosztályának a sugarasúszójú halak osztályába, ezen belül a gömbhalalakúak rendjébe és a gömbhalfélék családjába tartozó faj. A kereskedelemben zöld gömbhal néven ismerik.

2. Mandula

A mandula egy csonthéjas termés, illetve az azt termő mandulafa rövidebb neve. Őshazája Nyugat-, Közép- és Kelet-Ázsia. Legközelebbi rokona az őszibarack, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack. A mandulafa termése a világ összes olajos magvai közül az egyik legrégebbi és legismertebb.

1. Burgonya

A szolanin, amely a burgonyafélékben megtalálható sztearánvázas glikoalkaloid. Az érett burgonyagumóban nagyon alacsony koncentrációban mindig megtalálható, ez a koncentráció azonban az éretlen -zöld- és kicsírázott burgonyában magasabb lesz.


További mérgező ételek:

1. Rebarbara

A rebarbara a szegfűvirágúak rendjébe és a keserűfűfélék családjába tartozó, lágyszárú növénynemzetség. A növényeknek nagy, háromszögforma leveleik vannak, húsos levélnyéllel. A kétivarú virágok aprók, színük a zöldesfehértől a rózsavörösig terjed, bogas fürtvirágzatba tömörülnek.

2. Szerecsendió

A szerecsendió nemzetségének és családjának névadó, valamint típusfaja. Neve félrevezető, mert nem diófa és termése sem dió. Népi nevei: muskátdió, máciszdió

3. Vörösbab

A vesebab a közönséges bab egy fajtája. Emberi vesére hasonlít, ezért ilyenről nevezték el. A vörös vesebabot nem szabad összetéveszteni más vörös babbal, például az adzuki babbal.

4.  Almamag

A vesebab a közönséges bab egy fajtája. Emberi vesére hasonlít, ezért ilyenről nevezték el. A vörös vesebabot nem szabad összetéveszteni más vörös babbal, például az adzuki babbal.

5. Cseresznyemag

Két ártatlan mag annyi ciánt tartalmaz, aminek az elfogyasztásába az átlagember belehal. Jó hír viszont, hogy csak akkor veszélyes, ha szétrágjuk és úgy esszük meg. Egyben lenyelve semmilyen problémát nem okoz. A nagy zaj is halálos lehet, 185 decibellel hallgatott zene megölhet egy embert.

Ismerd meg ezeket, hogy ne ess áldozatul!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=OVZ5jGbFs3k