2024. június 21., péntek
Alajos névnapja

Zagallo után a Császár is elment! Elhunyt Franz Beckenbauer

2024-01-08 20:21 | Nézettség: 644
Szomurúan indul a 2024, Márió Zagalló után ismét egy legenda távozott. Hétfőn este elhunyt Franz Beckenbauer, aki játékosként és edzőként is világbajnokságot nyert a német labdarúgó válogatottal.

Franz Beckenbauer német labdarúgó és edző, akit a "Császár" becenéven ismer a világ, 1945. szeptember 11-én született Münchenben. Beckenbauer pályafutása során két fontos szerepet töltött be: kiváló játékos és és sikeres edző volt.

Játékosként Beckenbauer az 1960-as és 1970-es évek egyik legkiemelkedőbb futballistája volt. A Bayern München színeiben kezdte profi pályafutását, majd később a New York Cosmosban is játszott az Egyesült Államokban. Legkiemelkedőbb időszakát az FC Bayern Münchenben töltötte, ahol nyert háromszor a Bundesligában és kétszer a DFB-Pokalban. Beckenbauer emellett az Európa Kupá (ma Bajnokok Ligája) is két alkalommal elnyerte.

Az 1970-es évek elején Beckenbauer nagy szerepet játszott abban, hogy a német válogatott elérje a világbajnokság döntőjét. 1974-ben a német csapat kapitányaként nyerte meg a világbajnokságot, és ezzel pályafutása csúcsára ért. Ő volt az első játékos, aki mint csapatkatitány és játékos is győztes csapat tagja volt a világbajnokságon.

A pályafutásának későbbi szakaszában Beckenbauer szintén sikeres edzőként mutatkozott be. A válogatottat is irányította, vezetésével a német csapat 1990-ben ismét világbajnoki címet szerzett. Ezenkívül klubszinten is eredményesen dolgozott, például a Bayern München és a Marseille csapatával is sikereket ért el.

A német futball ikonja Beckenbauer az egyik legnagyobb és legtöbboldalúbb alakja a sport történetének. Kivételes tehetsége, vezetői képességei és a német futball iránti szenvedélye hozzájárultak a pályafutása során elért kiemelkedő eredményekhez, és a "Császár" névvel örökre beírta nevét a futball történelem lapjaira.

Emlkezzünk rá az alábbi videóval.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=AOq70ksEuDM