2022. október 3., hétfő
Helga névnapja

Zászlajára tűzi a fenntarthatóságot a Magyar Bankholding

2022-06-16 13:35 | Nézettség: 189
Környezetvédelmi, társadalmi felelősség vállalási és vállalatirányítási, azaz ESG stratégiát hozott létre a Magyar Bankholding. A bankcsoport célkitűzései közé tartozik a fenntarthatósághoz hozzájáruló beruházások finanszírozása, a vállalat ökológiai lábnyomának csökkentése, valamint a női vezetők számának további növelése.

A Magyar Bankholding célja, hogy a piacot meghatározó vállalatcsoportként a hazai bankszektor élmezőnyébe tartozzon a fenntarthatóság terén is. Ennek egyik fő lépéseként a bankcsoport ESG Stratégiát dolgozott ki. 

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=ARojzNleAOU

„A gazdaság motorjaként és finanszírozóként a bankszektor különösen fontos szerepet játszik a fenntarthatósági célok elérésében. A bankcsoport kiemelt szerepet kíván vállalni a fenntartható gazdaság megteremtésében Magyarországon” – mondta Puskás András, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója.

Stabil alapokra épült a stratégia

A globális pénzügyi trendek egyre inkább előtérbe helyezik az ESG-szempontok beépítését a banki működésbe. Az ESG mozaikszó az environmental (környezeti), a social (társadalmi-felelősségvállalási) és governance (vállalatirányítási) angol szavakból áll össze. A nemzetközileg is használt szempontrendszer célja a vállalatok társadalmilag és környezetileg fenntartható működésének nyomon követése és ösztönzése.

A Bankholding tagbankjai, a Budapest Bankkal egyesült MKB Bank, valamint a Takarékbank számos példamutató kezdeményezést indítottak az elmúlt években, amelyek alapot nyújtottak a csoport ESG Stratégiájának. A Budapest Bank Zöld Program, az MKB Csoport Fenntarthatósági- és Klímastratégiája, illetve a Takarék Jelzálogbank Zöld Jelzáloglevél Keretrendszere mind a korábban is meglévő, a fenntarthatóság iránti erős elköteleződés eredményei.

Cél a karbonsemleges működés

A Magyar Bankholding ESG törekvései egyrészt a bankcsoport felelős pénzügyi intézmény szerepéből, másrészt felelős vállalatcsoport szerepéből fakadnak.
 
„Fontosnak tartjuk, hogy a már meglévő és további kezdeményezéseinknek megfelelő stratégiai keretet adjunk. Nemcsak a jelenlegi szabályozói elvárásoknak akarunk megfelelni, hanem a jövőbeli fogyasztói igényeknek is, sőt, aktív szemléletformálási munkát tervezünk végezni ügyfeleink és munkavállalóink körében” – tette hozzá Puskás András.

Meghatározó piaci szereplőként a Magyar Bankholding a stratégia szerint kiemelten kezeli a hazánk élelmiszerbiztonságához hozzájáruló agrárszektort, a megújuló energia szektorokat, illetve a környezetbarát ingatlanok finanszírozását. A hitelkérelmek elbírálása során nagyobb hangsúlyt kapnak majd az ESG kockázati szempontok. A Magyar Bankholding tagbankjai jelenleg is kínálnak ESG befektetési alapokat, ezek arányának növelését tervezik. 
 
A bankcsoport minél nagyobb arányban tervez energiamixébe zöld energiát bevezetni, emellett felülvizsgálják a bankfiókok és irodaházak energiaszükségleteit is. Az ESG stratégia fontos eleme a karbonsemlegesség elérése, aminek része a bankcsoport ökológiai lábnyomának felmérése, majd egy részletes terv kidolgozása annak folyamatos csökkentésére.
 
A Magyar Bankholding elkötelezett a munkavállalók jólléte iránt, kiemelt jelentőséget tulajdonít a munkavállalók fizikai és mentális egészségmegőrzésének. A csoport különböző programokat tervez indítani munkavállalók ESG tudatosságának és ismereteinek bővítésére, a szemléletformálásra.  A női felső vezetők számát tekintve a bankcsoport jelenleg is a piac vezető szereplői közé tartozik, és a stratégia értelmében elkötelezett a női vezetők arányának további növelése iránt.
 
A nemzetközi és hazai környezet is támogatást nyújt

A nemzetközi és hazai szakmai elvárások és jogszabályi előírások egyértelmű, szigorodó feltételeket jelölnek ki a piaci szereplők számára a fenntarthatóság kapcsán. A Magyar Nemzeti Bank az uniós szabályozással összhangban az utóbbi években egyre aktívabban tett a hazai pénzügyi rendszer, és közvetetten a teljes gazdaság klímabaráttá válásáért .Egyre erősebb a fogyasztói elvárás is aziránt, hogy a bankok minél fenntarthatóbbá tegyék működésüket, odafigyeljenek a környezetre, és a tevékenységükkel hozzájáruljanak egy élhetőbb jövő létrehozásához.