2023. március 26., vasárnap
Emánuel névnapja

1 órás motiváló takarítás ⭐️✨ EZÉRT TAKARÍTUNK, HA STRESSZESEK VAGYUNK

2023-02-20 20:35 | Nézettség: 58
A takarítási módszerek különbözőek lehetnek az egyének preferenciái és az otthoni körülmények függvényében. Az alábbiakban azonban bemutatunk néhány általános takarítási módszert, amelyek segíthetnek a hatékony és hatékony takarításban: A takarítás közvetlen hatással lehet a mentális egészségre. Egy nemrég megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy azok a nők, akik rendetlenebbnek ítélték meg otthonukat, nagyobb valószínűséggel voltak fáradtak és depressziósak, mint azok, akik rendezett környezetben éltek. A rendetlen otthonokban élő nők kortizol, azaz stresszhormon szintje is magasabb kutatók szerint

A rendetlenség a lelki egészségünkre is hatással van

A takarítás valóban stresszoldó hatással lehet az emberekre. Sokan tapasztalják, hogy amikor a környezetük rendben van, az segít abban, hogy a fejük is rendben legyen. Itt van néhány módja annak, hogy a takarítás stresszoldó hatását kihasználjuk:

Koncentráljunk az adott feladatra: Amikor takarítunk, figyeljünk az adott feladatra, és próbáljuk meg elfelejteni a problémáinkat vagy a dolgokat, amik miatt stresszesek vagyunk.

Gyakoroljunk tudatos jelenlétet: A takarítás során próbáljunk meg tudatosan jelen lenni, és koncentrálni az adott pillanatra. Az elménk és a testünk együttműködésének eredményeként csökkenthetjük a stresszt és a szorongást.

Tervezzük meg a takarítást: Tervezzük meg előre, hogy mit takarítunk és mikor. A tervezés és a rendszeresség segíthet abban, hogy ne érezzük magunkat túlterheltnek.

Használjuk ki a fizikai előnyöket: A takarítás fizikai aktivitás, amely segít az endorfinok termelésében, amelyek javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt.

Élvezd az eredményt: A takarítás végén élvezd az eredményt, és érezzük jól magunkat a tiszta és rendezett környezetben.

A takarítás tehát valóban segíthet abban, hogy csökkentsük a stresszt, ha tudatosan és jól csináljuk. Érdemes lehet beépíteni az életünkbe a rendszeres takarítást, és élvezni a tiszta és rendezett otthon nyújtotta nyugalmat és kényelmet.

Az ABC-módszer: A módszer szerint a takarítást az alapvető feladatok (pl. porolás, padló tisztítása) ABC sorrendjében kell elvégezni. Így biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen fontos feladatot nem hagyunk ki.

A szobánkénti módszer: A módszer szerint minden szobát külön kell kezelni, és egy adott sorrendben takarítani. Az ajtón belül jobbról-balra haladva haladjunk végig az adott szobán, és végezzük el az összes szükséges feladatot.

A 15 perces módszer: A módszer lényege, hogy minden nap 15 percet szánjunk a takarításra. Így elkerülhetjük, hogy a takarítás túlzottan felhalmozódjon, és könnyen karbantarthatjuk a tiszta és rendezett otthont.

A konmari módszer: A módszer lényege, hogy csak azokat a dolgokat tartjuk meg, amelyeknek valóban fontos szerepük van az életünkben, és szabaduljunk meg minden más dolgotól, ami csak helyet foglal.

A szekrénytúlzsúfoltság elleni módszer: A módszer szerint az évszakok váltásakor átvizsgáljuk a szekrényeinket, és elválasztjuk magunktól azokat a ruhadarabokat, amelyek már nem illenek hozzánk vagy nem használjuk őket.

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Vgo-pNUXHlA

Az alábbiakban áttekintjük a takarítás és a rendrakás néhány előnyét.

A rendetlenség rosszabb koncentrációképességhez, feszültséghez vezethet azáltal, hogy megnehezítheti az adott feladatra való összpontosítást. Megterhelő az agy számára, ha túl sok, az adott feladathoz nem kapcsolódó tárgy van a látószögünkben. Ez megnehezíti a koncentrációt és a hatékonyságot is csökkenti. Egy rendezettebb otthon pozitívan hat a hangulatra, míg a rendetlenség inkább feszülté, ingerlékenyebbé tehet. Az agyunk számára a rendetlenség félkész teendőket jelent, és a befejezetlenség hiánya egyesek számára rendkívül stresszes lehet. Ez különösen igaz akkor, ha életünk a szokásosnál gondterheltebb. Több kutatás is alátámasztotta a takarítás hangulatjavító hatását. A tiszta, rendezett környezet fokozza az elégedettség érzését.
 

Amikor az emberek úgy érzik, hogy valamilyen bizonytalansággal, nagyobb kihívással küzdenek, a takarítás egy módja lehet annak, hogy némi kontrollt szerezzenek az életük felett. A Connecticuti Egyetem tanulmánya szerint, amikor nagyon stresszesek vagyunk, az olyan ismétlődő cselekvések segíthetnek, mint a takarítás. A rendteremtés ugyanis az irányítás érzetét kelti bennünk, hiszen teljesen mi „uraljuk” a folyamatot, ez növeli a boldogsághormonok szintjét.
Tanulmányok szerint a tiszta ágynemű jobb éjszakai pihenést eredményez, ami számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a jobb hangulatot. A takarítással járó fizikai aktivitás, végül a tisztább otthon segít csökkenteni a stresszt, a szorongást és a depressziós tüneteket.