2024. február 22., csütörtök
Gerzson névnapja

28 emelet, 194 tárgyaló, egyedülálló audiovizuális és videokonferencia megoldások – így működik a jövő irodaháza, a MOL Campus

2023-03-10 11:59 | Nézettség: 250
Tavaly év végén adták át Budapest legmagasabb irodaházát, a MOL Campust. A elmúlt 2 hónap alatt a felhasználók már saját maguk is megtapasztalhatták, hogy milyen is a jövő irodaháza. A 28 emeletes, nettó 86 ezer négyzetméter alapterületű épület nemcsak a méretei miatt rendkívüli: a 2500 munkavállalót, valamint a látogatókat a legmodernebb technológiák segítik.

A Visual Europe Group és a Streamnet által tervezett és szállított, különleges technikai eszközökből álló rendszer középpontjában a felhasználó áll, a komplex megoldások pedig egyedálló élményt nyújtanak, a tárgyalófoglalási rendszertől az épületenergetikán át az audiovizuális (AV) és videokonferencia (VC) megoldásokig. 

A kivitelezés során, rendkívüli mérete és tömege miatt, csak daruval tudták a helyére emelni a MOL Campus 5 méteres belmagasságú multifunkciós termének 6x3 méteres vetítővásznát. A használt projektor tömege pedig mintegy 60 kilogramm, így különleges felfüggesztésre volt szükség a telepítéséhez, okozva némi fejtörést nemcsak a telepítők, hanem a belsőépítészek számára is.

Ez a két adat is jelzi, miért kívánt rendkívüli teljesítményt a 2022 decemberében átadott MOL Campus kivitelezése, amely mind Budapest, mind Magyarország számára új viszonyítási alapot kínál az irodapiacon. A létesítmény 143 méteres toronyházával, 28 emeletével Magyarország legmagasabb irodaépülete.
Az új irodaház audiovizuális és videokonferencia rendszerei is úttörőnek számítanak. A komplex rendszer tervezése még 2019 végén kezdődött és fél évig tartott, a kivitelezésre pedig szintén hat hónap állt rendelkezésre. Az egyedi szoftverfejlesztést, valamint eszközszállítást és üzembehelyezést is magában foglaló projekt során a konzorcium munkatársainak számos, a projekt méretéből és komplexitásából adódó, kihívással kellett szembenéznie. Ezek egyrészt a leszállítandó eszközök mennyiségéből és az innovatív technógiai megoldások integrációjából másrészt a különleges és szigorú munkakörülményekből, a társvállalkozókkal való szoros együttműködésból adódtak. 

„A létesítményben 194 foglalható tárgyaló kapott helyet Teams konferencia rendszerrel és vezeték nélküli prezentációs és kollaborációs megoldással, amelyeket a felhasználók azóta már napi szinten használhatnak. További 52 vezetői és 23 egyéb célra használt iroda található az épületben. 478 darab, összesen 650 négyzetméternyi kijelzőt telepítettünk az irodaházban. Az információátadást, tájékozódást 126 digital signage kijelző segíti a folyosókon, közösségi terekben, egy részük vezeték nélküli prezentációs funkciót is ellát. 396 hangszóró, 286 mikrofon és 233 kamera segíti a munkát” – sorolja az adatokat Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója.

Hozzáteszi: „büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhattunk a nemcsak Magyarországon egyedülálló projekt megvalósulásához. Azt gondolom, hogy a rendezvénytechnikai, valamint az audiovizuális területen szerzett több mint 15 éves tapasztalatunk nagyban segített minket abban, hogy határidőre, magas színvonalon teljesíteni tudtuk a megrendelői elvárásokat. Külön szeretném megköszönni a projektben részt vett több száz kollégám kitartó és kiemelkedő szakmaisággal végzett munkáját”.

A jövő irodaházában a Streamnet Zrt. két olyan rendszert is fejlesztett, amely igazodik a MOL Campus létrehozásakor meghatározott automatizációs törekvésekhez. 

„A tárgyalótermi videokonferencia rendszer a teljes Teams funkcionalitáson kívül olyan kiegészítő lehetőségeket is tartalmaz, mint a világítás, szellőztetés, árnyékolás vezérlés a tárgyalóasztalon lévő érintőképernyős vezérlőről vagy a mesterséges intelligenciával támogatott automatikus kamera és mikrofon funkciók. Ezeket a funkciókat egészíti ki az EMS rendszer, amellyel könnyen lehet menedzselni a tárgyaló vagy a shared desk foglalást, illetve a látogatók be- és kiléptetését, de akár bekészítés is rendelhető közvetlenül a tárgyalóteremből. Kollégáimmal megtisztelőnek tartjuk, hogy fejlesztéseinkkel mi is hozzájárulhattunk a MOL által megálmodott teljes körű felhasználói élményhez” – mondta el Almás Béla Tamás, a Streamnet Zrt. vezérigazgatója.

Ide kattintva válogathatsz további érdekes videók közül!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Yo0pBcma0h4