2023. március 29., szerda
Auguszta névnapja

3 nap alatt építettünk faházat a Mátrába. Az Alpokban alkalmazott módszer Magyarországon!

2023-02-25 10:07 | Nézettség: 297
Így építhetsz gyorsan házat bárhol. Gyors ház építése és technológiája. Miért érdemes gyors házat készíteni? Mi a lényege a CLT technológiával készült házaknak. Mi a CLT technológia? Miért ugyan olyan jó ez a faház mint a hagyományos technológiával készült házak? CLT technológia előnye? CLT technológia történelme? Alpokban a Cross-Laminated Timber (CLT) technológiával építkeznek már az 1970-es évektől. Kipróbált, gyors és olcsó építkezés. Akár 3 nap alatt megépülhet álmaid háza a Cross-Laminated Timber (CLT) technológiával Magyarországon. Faház építése gyorsan és jelentősen olcsóbban, mint a hagyományos módszerrel készült házak.

CLT technológia története:

A Cross Laminated Timber (CLT) technológia újrahasznosítása és kifejlesztése az 1990-es évek elejére nyúlik vissza, de az alapok még korábbra, a 1940-es évekre nyúlnak vissza. Az első CLT panelek a svájci fakutatók, Alfred Moser és Hans Laber 1940-ben kifejlesztett ragasztott rétegelt lemezek (glued laminated timber, GLT) alapján készültek.

Az 1970-es években Ausztriában, Németországban és Svájcban a GLT-t fából készült panelekre cserélték. Az új paneleket keresztirányú ragasztással készítették, és keresztirányú rétegekben történő ragasztásuk miatt a panelek merevebbek és erősebbek voltak, mint a hagyományos rétegelt lemezek.

Az 1990-es években az osztrák építőiparban az építőanyag-hiányra reagálva újrahasznosított fát kezdtek használni CLT panelek gyártására. Az első prototípus épület egy iskola volt az Osztrák Alpokban, amelyet 1997-ben építettek. Az épület kiváló hőszigetelési tulajdonságai és az építési folyamat gyorsasága miatt a CLT panelekkel épült épületek népszerűvé váltak az építőiparban.

A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a CLT panelek a 2000-es évek elejére váltak olyan innovatív építőanyaggá, amelyek lehetővé tették a nagyobb, akár többemeletes épületek építését is. A technológia folyamatosan fejlődik, és ma már számos gyártója van világszerte. A CLT panelekkel épült épületek egyre népszerűbbek a fenntartható és környezetbarát építkezési megoldások iránt érdeklődők körében.

A Cross-Laminated Timber (CLT) egy olyan építőanyag, amely fából készül, és a modern fakonstrukciós technológiák egyik legújabb innovációja. A CLT panel egy többrétegű szerkezet, amely keresztirányú rétegekből áll, és ezeket ragasztják össze, hogy erős és tartós szerkezetet hozzanak létre.

A CLT technológia nagyon sok előnnyel rendelkezik. Az egyik ilyen előnye, hogy a CLT panelek nagyon gyorsan és hatékonyan szerelhetők össze, ami lehetővé teszi a gyorsabb és olcsóbb építkezést. A CLT panelek könnyűek, de mégis erősek, így a szerkezetek könnyen szállíthatók, de mégis ellenállnak a terheléseknek és a terheléseknek. A CLT panel szerkezetek kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, ami a fűtési és hűtési költségeket csökkenti. A CLT építőanyagok környezetbarátak és megújuló forrásból származnak, ami a fenntartható építés egyik fontos jellemzője.

A Cross Laminated Timber (CLT) technológiával számos típusú épületet lehet építeni, beleértve lakóházakat, irodaházakat, iskolákat és akár többszintes épületeket is. A CLT panelek a nagy szilárdságuk és merevségük miatt ideálisak strukturális alkalmazásokhoz, mint például az építőelemek, falak, padlók és tetők. A technológia egyre népszerűbb az építőiparban, mivel környezetbarát és fenntartható építőanyagként szolgál.

A CLT panelekkel épült házak számos előnyt kínálnak, beleértve a következőket:

Gyors építés: A CLT panelekkel épített házak gyorsabban épülnek, mint a hagyományos építési módszerekkel épült házak, mivel a panelek előre elkészülnek, és könnyen és gyorsan összeszerelhetők az építési területen.

Környezetbarát és fenntartható: A CLT panelek fából készülnek, ami egy természetes, megújuló erőforrás. Az anyag is CO2 semleges, így kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint más építőanyagok, amelyekhez fosszilis tüzelőanyagok szükségesek.

Magas energiahatékonyság: A CLT panelek szigetelő tulajdonságai miatt a CLT épületek hőszigetelési teljesítménye magasabb lehet, mint a hagyományos építési módszerekkel épült épületeké.

Rugalmasság: A CLT panelekkel épített házak rugalmasabbak lehetnek, mint a hagyományos építési módszerekkel épült épületek. A panelek mérete és vastagsága könnyen változtatható, így az épület kialakítása és funkciója is könnyen módosítható.

Esztétikai érték: A CLT panelek természetes szépsége miatt a technológia lehetővé teszi az épületek egyszerű és modern megjelenését.

Összességében a CLT technológia számos előnnyel rendelkezik, és egyre népszerűbb az építőiparban. Az építőanyagok fenntarthatósága és az energiatakarékosság egyre fontosabbak, és a CLT panelekkel épült házak nagyon jó választást jelenthetnek azoknak, akik keresik az innovatív és környezetbarát építési lehetőségeket.

Hasonlóan érdekes videókat ide kattintva nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=eBiANM-JpQ0