2023. november 28., kedd
Stefánia névnapja

6 különleges országhatár a földön, amit látnod kell!

2023-06-01 07:04 | Nézettség: 301
Legtöbbünknek az országhatárok egy egyszerű sorompót, egy táblát, vagy éppen tömérdek mennyiségű várakozást jelentenek. Azonban léteznek olyan határok, amik valamilyen érdekességet rejtenek magukban. Mint például ez a város, ahol szinte lehetetlen követni, hogy éppen melyik országban is vagy. Vagy ez a sziget, ahonnan ha egy követ dobsz a másik oldalra az 21 órával később esik le. A mai videóban összegyűjtöttem a legérdekesebb országhatárokat a Földön. Kezdjük is a videót!

6 különleges országhatár a földön

A szlovák-osztrák-magyar határnál található egy asztal, ami kiváló helyül szolgálhat egy Gulyás leves-bécsi szelet-sztrapacska kombó elfogyasztásához.

Na de kié vajon az asztal?

Spanyolország és Portugália között extrém határátlépésre van lehetőségük az odalátogatóknak.

80 km/h-ás sebességgel csúszhatunk át egy drótkötélpályán Spanyolországból Portugáliába a 150 méter széles Guadiana folyó fölött. A 720 méteres csúszás ráadásul egy kész időutazás is, mivel a két ország két különböző időzónában található. 

Több, mint 20 évvel a Kelet és Nyugat-Németországot elválasztó Berlini-fal leomlása után is még jól kivehető a fal egykori helye.

Chris Hadfield kanadai űrhajós 2013-ban készítette a fotót, amelyen jól látható, hogy a nyugati oldalon inkább a hidegebb kék, míg a keleti oldalon a melegebb sárgás fények dominálnak. A különbség oka, hogy Kelet-Berlinben jelentős részben még olyan világítótesteket használnak, amelyek nátriumlámpákkal vannak felszerelve. Ezek lágyabb, sárgás színű fényt bocsátanak ki. Ezzel szemben a nyugati városrészben a fémhalogén lámpák terjedtek el. A képet készítő űrhajós egyébként Budapest látképéről is tett közzé képet.

-kis diomede-nagy diomede (21 óra amerika)

A Diomede-szigetek  egy szigetcsoport a Bering-szoros közepén. Két tagja van, a Nagy-Diomede Oroszországhoz, a Kis-Diomede az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozik. Csak a kisebbik, Amerikához tartozó szigeten laknak, kb. 100-an.A hidegháború kirobbanása előtt a nagyobbik szigeten is éltek. Később a szovjet hatóságok a nagyobbik szigeten élőket  elköltöztették. Érdekessége az egymástól 3,8 km-re lévő szigeteknek, hogy köztük húzódik a nemzetközi dátumvonal, így a két sziget között 21 óra az időeltolódás. Éppen emiatt szokás őket holnap és tegnap szigetnek is nevezni. 

Végülis kivel ne fordult volna még elő, hogy passzolgattak a haverokkal az utcán, majd véletlenül egy másik országba gurult át a labda?

Nagyjából így lehetne röviden bemutatni azt a tökéletes szimbiózisban élő kisvárost, amely holland és belga részekből áll. A városban fehér keresztek jelölik a térkövön, hogy éppen melyik országban vagyunk.  A határ keresztülmegy házakon, áruházakon, sörboltokon. Ennek következtében majdnem mindenből kettő található a városban. 2 postahivatal, 2 busz szolgálat, 2 tűzoltóság, 2 rendőrség, sőt még bankkártya terminálból is 2 van. Jogosan merül fel a kérdés, hogyha pont valaki házán megy keresztül a határ, akkor csak útlevéllel járhat át a fürdőszobájába? A szabályok szerint ahhoz az országhoz tartozik a ház, amerre a bejárati ajtó néz. Na de akkor mi van ezzel a házzal? A határkirakós érdekes dolgokat eredményez az országok eltérő törvényei miatt. Például Hollandiában 18 éves kortól engedélyezett az alkoholfogyasztás, azonban Belgiumban már 16 éves kortól lehet sört és bort fogyasztani, így ha a mogorva holland csapos nem akar kiszolgálni, szimplán átbattyogsz Belgiumba. 

Ez az elsőre átlagosnak tűnő épület egy könyvtárnak és operaháznak ad otthont.

Érdekessége, hogy úgy építették, hogy Az USA-Kanada országhatára pont keresztülfusson rajta. Így lehetséges hát, hogy amerikai székünkből egy Kanadában játszódó előadást nézünk.   A háznak csak Amerikában van bejárata, ennek ellenére a kanadai látogatók sem esnek ellenőrzés alá, azonban az épületből való távozás után azonnal vissza kell térniük Kanadába.

Utazással kapcsolatos fantasztikus videókat ide kattintva nézhetsz meg!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=BvggoqWs1YI