2024. május 30., csütörtök
Zsanett, Janka névnapja

A legszörnyűbb jégeső, ami Olaszországot sújtotta!

2023-08-03 20:17 | Nézettség: 2031
Olyan hatalmas jégeső esett 2023 nyarán Olaszországban, ahol a lezuhanó jég mérete minden eddigi méretet meghaladott. Miből lesz a jégeső? Mitől függ a jég mérete, ami lehull az égből a jégesőkor? Mutatjuk videón a szörnyűséget a cikkünk végén.

Hogyan jön létre a jégeső?

A jégeső olyan időjárási jelenség, amely során jégdarabokat, vagy más néven jégkristályokat, esnek lefelé az égből. Ezek a jégdarabok jellemzően átlátszó, üvegszerű, vagy kis méretű és éles szélekkel rendelkező jégpálcikák. A jégeső akkor alakul ki, ha az atmoszférában lévő felhők magasabb rétegeiben hideg és fagypont alatti hőmérséklet uralkodik, ugyanakkor az alsó rétegekben még mindig esik az eső.

A jégeső kialakulásának lépései általában az alábbiak:

- Felhők fejlődése: A jégeső kialakulásához felhőknek kell képződniük a légkörben. A legtöbb esetben ez a meleg és nedves levegő emelkedésének eredményeként történik.

- Felhőben lévő vízgőz lehűlése: Ahogy a felhő magasabb rétegekbe emelkedik, az ott lévő levegő hőmérséklete jelentősen csökken. Amikor a vízgőz hőmérséklete lecsökken a fagypont alá, a vízgőz kicsapódik, és kicsiny jégkristályok képződnek.

- Jégkristályok növekedése: A jégkristályok megfagynak, és ezek az apró magok a felhőben lévő vízcseppeket magukhoz vonzzák, melyek így ráfagynak a kristályokra, növelve méretüket. Ez a folyamat ún. "fagyasztó magképződés".

- Ugráló folyamat: A jégkristályok feljutnak a felhő legfelső rétegébe, majd a felhő mozgása miatt visszaesnek az alsó, melegebb rétegekbe. Ekkor további vízcseppek fagynak rájuk, növelve méretüket.

- Szelek és légáramlatok hatása: Amint a jégdarabok már elég nagyok, hogy ne tudjanak azonnal olvadni, a szelek és légáramlatok hatására lefelé sodródnak az alsóbb rétegekbe, míg végül elérik a földet.

Fontos megjegyezni, hogy a jégeső kialakulásának pontos folyamata bonyolult és változó lehet, és az egyedi körülmények nagyban befolyásolják. A jégeső általában a heves zivatarokhoz és instabil időjárási feltételekhez kapcsolódik. Nagy jégdarabok okozhatnak súlyos károkat a növényeknek, járműveknek és épületeknek, és veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre is. Ezért fontos az időjárási előrejelzések figyelése és a megfelelő óvintézkedések megtétele a jégeső idején.

Mitől függ, hogy nagyobb jég esik vagy kisebb?

A jégdarabok méretének kialakulását és a jégeső intenzitását számos tényező befolyásolhatja. A legfontosabb tényezők között a következők találhatók:

- Felhőben lévő vízgőz mennyisége: Minél több vízgőz van a felhőben, annál több jégkristály keletkezik, és ezáltal a jégdarabok is nagyobbak lehetnek.

- Hőmérséklet: A magasabb rétegekben uralkodó hideg hőmérséklet hozzájárul a nagyobb jégdarabok kialakulásához. Minél hidegebb van a felhőkben, annál valószínűbb, hogy nagyobb méretű jégdarabok keletkeznek.

- Fagyasztó magok jelenléte: A jégdarabok növekedése fagyasztó magok körül történik, amelyek lehetnek szennyeződések, por, vagy más szilárd részecskék a felhőben. Minél több fagyasztó mag van jelen, annál több jégdarab keletkezhet, és ezáltal nő a jégeső intenzitása.

- Felhő mozgása és légáramlatok: A felhő mozgása és a légáramlatok hatással vannak a jégdarabok növekedésére és eloszlására. Ha a felhők erős és turbulens mozgást tapasztalnak, akkor a jégdarabok feljuthatnak a magasabb rétegekbe, ahol több vízcsepp fagyhat rájuk, ezáltal növelve a jégdarabok méretét.

- Jégeső kialakulásának időtartama: A hosszabb ideig tartó jégeső esetén több idő van arra, hogy a jégdarabok nőjenek és egyesüljenek, ami nagyobb jégdarabokat eredményezhet.

- Felhők típusa: A különböző felhőtípusok eltérő jégdarabokat hozhatnak létre. Például a cumulonimbus felhők erős zivatarokkal és nagyobb jégdarabokkal társulhatnak.

Ezen tényezők együttesen határozzák meg, hogy milyen méretű jégdarabok alakulnak ki, és mennyire lesz intenzív a jégeső. Nagy jégeső esetén károsíthatja a termést, járműveket, épületeket és más ingóságokat, ezért fontos az időjárási előrejelzéseket és figyelmeztetéseket figyelemmel kísérni, és megfelelő óvintézkedéseket tenni, ha jégesőre van kilátás.

Nézd meg a vidót a szörnyű csapásról!

Kép és a videó forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Mn5RAAdTQ78